• Think Tanks

    Το Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει τεχνητά νησιά για να στεγάσει 1 εκατομμύριο ανθρώπους


    Χρόνο με το χρόνο, τo Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην κορυφή στις λίστες με τις λιγότερο προσιτές αγορές κατοικιών στον κόσμο. Οι υψηλές τιμές των ακινήτων της πόλης έχουν ωθήσει τους κατοίκους σε μικροσκοπικούς χώρους διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων των διαβόητων υποδιαιρεμένων διαμερισμάτων γνωστών ως «σπίτια-φέρετρα».

    Για να διευκολύνει τη χρόνια κρίση της αγοράς κατοικιών, η κυβέρνηση της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για την αύξηση της παροχής γης μέσω της κατασκευής τεχνητών νησιών.

    Η ανάκτηση 1.000 εκταρίων ανοιχτά του Λαντάου, του μεγαλύτερου νησιού της πόλης και έδρας του Διεθνούς Αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα του είδους του – τα νέα νησιά θα καλύπτουν μια έκταση σχεδόν διπλάσια από το μέγεθος του Palm Jumeirah του Ντουμπάι (560 εκτάρια).

    400.000 σπίτια

    Τα κατασκευαστικά έργα προγραμματίζονται να αρχίσουν το 2025, με τους πρώτους κατοίκους να μετακομίζουν έως το 2032, σύμφωνα με τη South China Morning Post.

    Το σχέδιο, το οποίο ονομάζεται Lantau Tomorrow Vision, στοχεύει να φιλοξενήσει μέχρι 1,1 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους, με την κατασκευή μεταξύ 260.000 και 400.000 διαμερισμάτων, το 70% των οποίων θα προορίζεται για δημόσια στέγαση. Περιλαμβάνει επίσης ένα δίκτυο μεταφορών που θα συνδέει τα τεχνητά νησιά με το Lantau και άλλα μέρη της πόλης.

    Με εκτιμώμενο κόστος 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα είναι το πιο ακριβό έργο υποδομής του Χονγκ Κονγκ μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση, με επικεφαλής την Carrie Lam Cheng Yuet-ngor, ανακοίνωσε την επέκταση πέρυσι, αλλά πρόσφατα αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό για να απαντήσει στις ανησυχίες του κοινού για τον αντίκτυπό του στα ταμεία της πόλης, σύμφωνα με τη South China Morning Post.

    Ταμείο 127 εκατ. δολαρίων

    Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την περιβαλλοντική αναστάτωση και μία ενδεχόμενη βλάβη σε είδη ζωής, ιδιαίτερα σε έναν τοπικό πληθυσμό απειλούμενων με εξαφάνιση ροζ δελφινιών. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει δηλώσει ότι θα δημιουργήσει ένα Ταμείο Διατήρησης του Lantau ύψους 127 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για να αντισταθμίσει την απώλεια βιοτόπων ως αποτέλεσμα των εργασιών οικοδόμησης.

    Είπε επίσης ότι τα νησιά θα σχεδιαστούν έτσι ώστε να αντέχουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τους ισχυρότερους τυφώνες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Το Χονγκ Κονγκ ανακτά γη από τη θάλασσα εδώ και περισσότερα από 150 χρόνια. Ο διεθνής αερολιμένας του Χονγκ Κονγκ κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1990 σε ένα τεχνητό νησί και τώρα επεκτείνεται και περιλαμβάνει ένα τρίτο διάδρομο. Και η γέφυρα Χονγκ Κονγκ-Ζουχάι-Μακάο, που είναι η μεγαλύτερη γέφυρα του κόσμου, διαθέτει μια σήραγγα μήκους 6,7 χλμ. ανάμεσα σε τεχνητά νησιά που επιτρέπουν τη διέλευση πλοίων.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Rosamund Hutt



    ΣΧΟΛΙΑ