• Think Tanks

    Το απλό βρετανικό σχέδιο που μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και να βελτιώσει τη βιοποικιλότητα


    Όταν οδηγείτε στην εξοχή, μάλλον δε δίνετε πολλή προσοχή σε αυτό που βρίσκεται στις δύο πλευρές του δρόμου.

    Αλλά αυτές πλευρές που συχνά παραβλέπονται θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας της Βρετανίας. Και έχουν κεντρικό ρόλο σε ένα σχέδιο που στοχεύει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη διαφορετικών ειδών, ενώ παράλληλα εξοικονομεί χρήματα.

    «Οι άκρες των δρόμων, είτε αγροτικών είτε αστικών, είτε μεγάλων είτε μικρότερων, μπορούν να φιλοξενήσουν μια εκπληκτική ποσότητα άγριας ζωής», λέει η οργάνωση Plantlife. «Σχεδόν το 45% της συνολικής χλωρίδας μας βρίσκεται στις άκρες των δρόμων».

    Η οργάνωση καταστρώνει ένα σχέδιο για τη μείωση του πόσο συχνά «κόβονται» οι λωρίδες στις άκρες των αγροτικών δρόμων, σε μήκος 313.500 μιλίων, που όπως υποστηρίζει θα μειώσει τον φόρτο εργασίας και θα αυξήσει τον αριθμό και την ποικιλία των ανθοφόρων φυτών.

    Μακροπρόθεσμα, λέει, θα βοηθήσει να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη και να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα που παράγεται από το κούρεμα.

    Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία, αφότου η Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης και Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων διαπίστωσε ότι η φύση υποβαθμίζεται με πρωτοφανή ρυθμό.

    «Η βιοποικιλότητα μας παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε για να ζήσουμε», λέει η Adriana De Palma, μία νέα επιστήμων επιλεγμένη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Καθαρός αέρας, καθαρό νερό, δημιουργεί υγιές εύφορο έδαφος για καλλιέργειες και μεταφέρει τη γύρη στις σοδειές. Έτσι, αν σας αρέσει ο καφές σας το πρωί ή ένα απογευματινό μήλο, χρειαζόμαστε βιοποικιλότητα για να επιβιώσουμε και να έχουμε καλή ποιότητα ζωής».

    Στην Έκθεση Παγκόσμιου Κινδύνου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2019, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων κατατάχθηκαν μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων από τους παγκόσμιους ηγέτες και τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής.

    Καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή των φυσικών οικοτόπων, οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν μικρές αλλαγές στην αρχιτεκτονική και στα οικοδομικά έργα, που, όταν ληφθούν υπόψη μαζί, κάνουν μεγάλη διαφορά. Εκτός από την πλήρη αξιοποίηση των χώρων πρασίνου, η εισαγωγή χαρακτηριστικών όπως οι πράσινες στέγες και οι ζωντανοί τοίχοι μπορεί να προσθέσει ένα φυσικό στοιχείο σε αστικά έργα.

    Η σωστή διαχείριση των πεζοδρόμων του Ηνωμένου Βασιλείου θα δημιουργούσε έναν οικότοπο μεταφοράς της γύρης στο μέγεθος του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ, του Μάντσεστερ, του Κάρντιφ και του Εδιμβούργου αθροιστικά, σύμφωνα με την Plantlife. Έχει δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές που προτείνουν τη μείωση του αριθμού των φορών που κόβονται οι άκρες των δρόμων.

    Με παρόμοιο τρόπο, η επιστήμονας De Palma συνιστά να δημιουργήσετε χώρο στον κήπο σας με μερικά τούβλα ή με ένα αφρόντιστο τμήμα στο γκαζόν για να ωφεληθεί η βιοποικιλότητα.

    «Πολλές ζημίες που προκαλούμε στη βιοποικιλότητα είναι επειδή έχουμε μια πολύ κοντόφθαλμη άποψη, να καταρρίψουμε αυτό το δάσος για να καλλιεργήσουμε αυτή τη σοδειά, να βγάλουμε χρήματα, όταν μακροπρόθεσμα αυτό δεν θα ωφελήσει την τοπική κοινότητα και δεν θα ωφελήσει την παγκόσμια κοινότητα», λέει η de Palma.

    «Υπάρχουν σίγουρα τρόποι προς τα εμπρός και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται για το πώς εξισορροπούμε όλες τις διαφορετικές μας προτεραιότητες. Το κλειδί είναι να πάρουμε αποφάσεις και να ενεργήσουμε τώρα».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Emma Charlton



    ΣΧΟΛΙΑ