• Think Tanks

    Τι είναι το Νταβός; Μύθοι και πραγματικότητα για τη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ


    Το βλέπετε κάθε χρόνο στις ειδήσεις – πολύ, πολύ σημαντικοί άνθρωποι συναντώνται για μια εβδομάδα στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο του Νταβός. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει εκεί;

    Ακόμη και οι ηγέτες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν επίγνωση του σκεπτικισμού που περιβάλλει το γεγονός, το οποίο υποτίθεται ότι θέτει την ατζέντα του έτους για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο για όλους.

    «Είναι εκεί όπου οι δισεκατομμυριούχοι λένε στους εκατομμυριούχους τι αισθάνεται η μεσαία τάξη», είπε κάποιος κάποτε στον τακτικό θαμώνα του Νταβός Jamie Dimon, επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας JPMorgan.

    Ποιες είναι οι προκαταλήψεις; Ποια είναι η πραγματικότητα; Τι, στην πραγματικότητα, είναι το Νταβός;

    Νταβός; Αυτό δεν είναι μόνο για την πραγματοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών;

    Θα υπάρχουν πολλοί ηγέτες επιχειρήσεων στο Νταβός – άνθρωποι που λαμβάνουν μεγάλες αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τους πάντες.

    Αλλά αυτή δεν είναι όλη η ιστορία. Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων ομάδων που κινητοποιούνται για τη φτώχεια και την ανισότητα, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα – καθώς και από τον ακαδημαϊκό κόσμο και τα μέσα ενημέρωσης.

    «Έχουμε συχνά περισσότερους συνδικαλιστές απ ‘ό,τι κεντρικούς τραπεζίτες, περισσότερους νομπελίστες επιστήμονες παρά νομπελίστες οικονομολόγους», λέει ο Oliver Cann, επικεφαλής στρατηγικών επικοινωνιών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    Πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς βλέπουν το Νταβός ως την καλύτερη στιγμή για να προσελκύσουν την προσοχή των ηγετών του κόσμου. Κάθε χρόνο, η Oxfam δημοσιεύει την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την κατάσταση των παγκόσμιων ανισοτήτων: φέτος θα την ακολουθήσουν η Greenpeace και το WWF και πολλοί άλλοι οργανισμοί που επιθυμούν να διαμορφώσουν την ατζέντα της συνάντησης.

    Αλλά εξακολουθεί να είναι «χλωμό, αρσενικό και μπαγιάτικο» (pale, male and stale);

    Το γεγονός ότι η συμμετοχή στο Νταβός είναι στη συντριπτική της πλειοψηφία από άνδρες δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είναι ένα πρόβλημα για την παγκόσμια ηγεσία.

    Το ποσοστό των συμμετεχουσών γυναικών αυξάνεται με αργό ρυθμό – φέτος το 24% θα είναι γυναίκες. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από τις υπουργικές θέσεις που κατέχουν οι γυναίκες παγκοσμίως (21%) και πολύ περισσότερο από το ποσοστό των CEO εταιρειών της λίστας Fortune 1000 (6%).

    Για να αντιμετωπίσει το ευρύτερο ζήτημα της ανισότητας των φύλων, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ξεκίνησε την Έκθεση Παγκόσμιου Χάσματος των Φύλων το 2005 και δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τουλάχιστον τον αριθμό των γυναικών που έρχονται στο Νταβός τα επόμενα δέκα χρόνια.

    Η ποικιλομορφία δεν αφορά μόνο στο φύλο. Στο Νταβός το περασμένο έτος, η 16χρονη Greta Thunberg χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του για να πει στους ηγέτες του κόσμου – και στον υπόλοιπο κόσμο – να ξυπνήσουν για την κλιματική αλλαγή.

    Φέτος, θα την ακολουθήσου εννέα άλλοι έφηβοι «φορείς της αλλαγής». Η νεότερη από αυτούς, η 13χρονη Naomi Wadler , πραγματοποιεί εκστρατεία ενάντια στη βία με πυροβόλα όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Cruz Erdmann, 14 ετών, είναι ένας βραβευμένος φωτογράφος θαλάσσιας άγριας φύσης. Η Autumn Peltier, 15 ετών, είναι μία «πολεμίστρια του νερού» που εκστρατεύει για τα δικαιώματα των κοινοτήτων First Nation στον Καναδά, των οποίων το νερό έχει μολυνθεί από τη βιομηχανική δραστηριότητα και τους αγωγούς πετρελαίου.

    Γιατί είναι λοιπόν μια τόσο μυστικοπαθής συνάντηση;

    Στην πραγματικότητα, δεν είναι.

    Είναι αλήθεια ότι δεν μπορείτε να φτάσετε στο Νταβός εκείνη τη μέρα και να ελπίζετε ότι θα σας αφήσουν να μπείτε στη συνάντηση – υπάρχουν πολύ λιγότερες θέσεις διαθέσιμες απ’ ό,τι άνθρωποι που θέλουν να την παρακολουθήσουν. Αλλά δεν είναι μυστικοπαθής. Για να ενημερώνεται το κοινό, θα υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης – ένας στους τρεις συμμετέχοντες.

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μεγάλο μέρος της δράσης ζωντανά την ώρα που συμβαίνει, με πάνω από 150 συνεδρίες που είναι διαθέσιμες για να τις παρακολουθήσετε σε απευθείας σύνδεση και μια ειδική σελίδα που μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο τις σημαντικότερες στιγμές.

    Φέτος, μέλη του κοινού κλήθηκαν να συμμετάσχουν άμεσα. Εάν έχετε ιδέες για το πώς να κάνετε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος – είτε πρόκειται για το περιβάλλον, την πολιτική, την τεχνολογία ή άλλα θέματα – το Φόρουμ θέλει να λάβει ένα βίντεο από εσάς. Τα καλύτερα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του και θα κοινοποιηθούν χρησιμοποιώντας το hashtag #fairerworld.

    Και για πρώτη φορά, το Φόρουμ έχει καλέσει μια ομάδα influencers του YouTube από όλο τον κόσμο που θα ανεβάζουν βίντεο από το Νταβός, δίνοντας μια νέα προοπτική και αγγίζοντας ένα νέο και νεότερο κοινό.

    Είναι απλά μερικές μέρες σε ένα βουνό μια φορά το χρόνο – τίποτα δε συμβαίνει, έτσι;

    Η συνάντηση του Νταβός διαρκεί μόνο τέσσερις ημέρες, αλλά η δουλειά που αρχίζει εκεί συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υποστηριζόμενη από προσωπικό πλήρους απασχόλησης του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ.

    Ακολουθούν τρία παραδείγματα εργασιών που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση του 2019:

    • Φτώχεια: Το Φόρουμ ένωσε τις δυνάμεις του με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Ερυθρό Σταυρό για να ξεκινήσει μια Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τις Ανθρωπιστικές Επενδύσεις, προκειμένου να ξεκλειδώσει κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις σε εύθραυστες οικονομίες.
    • Δικαιώματα των γυναικών: Στο πλαίσιο του έργου του για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων, το Φόρουμ διεύρυνε τις εθνικές ομάδες εργασίας για το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φύλων σε οκτώ χώρες: Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Παναμάς και Περού.
    • Δικαιώματα ΛΟΑΤ: Μια ομάδα διεθνών επιχειρήσεων ξεκίνησε μια Σύμπραξη για την Παγκόσμια Ισότητα των LGBTI, με τις εταιρείες να δεσμεύονται να εφαρμόσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών παγκοσμίως καθ’ όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους έως το 2020.

    Εντάξει. Αλλά, σοβαρά, τίποτα από ό,τι συμβαίνει στο Νταβός δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο σε μένα, έτσι δεν είναι;

    Φέρνοντας κοντά τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες του κόσμου, μαζί με τους ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες και την κοινωνία των πολιτών, μπορεί να σημαίνει ότι γίνονται πραγματικά βήματα για να αντιμετωπιστούν μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα που βιώνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο

    Είναι σημαντική για εσάς η ψυχική υγεία, η ρύπανση ή η αναδάσωση; Ακολουθούν μερικές νίκες από το τελευταίο Νταβός:

    • Ψυχική υγεία: Το Wellcome Trust δεσμεύτηκε να διαθέσει 260 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος πενταετίας για να βελτιώσει την κατανόηση της κατάθλιψης και του άγχους. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στις ψυχολογικές θεραπείες που μπορούν να υλοποιηθούν νωρίς στη ζωή και από την έναρξη της ασθένειας, καθώς τα προβλήματα ψυχικής υγείας αρχίζουν συνήθως σε νεαρή ηλικία.
    • Εξάλειψη των ηλεκτρονικών αποβλήτων: Το Κέντρο για τα Παγκόσμια Δημόσια Αγαθά του Φόρουμ ξεκίνησε ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας επίσημης βιομηχανίας ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων στη Νιγηρία, υποστηριζόμενης από 2 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης από την Global Environment Facility και 13 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης από επιχειρήσεις. Το Φόρουμ, σε συνεργασία με τον συνασπισμό των Ηνωμένων Εθνών για τα ηλεκτρονικά απόβλητα, δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει την κλίμακα των ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται κάθε χρόνο, η οποία αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2050.
    • Μείωση της αποψίλωσης: Το Περού, το οποίο φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή του δάσους του Αμαζονίου μετά τη Βραζιλία, προσχώρησε στην Τροπική Δασική Συμμαχία του Φόρουμ στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τη μείωση της αποψίλωσης. Η Συμμαχία στοχεύει στην επίτευξη της καθαρά μηδενικής αποψίλωσης των δασών από δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια φοινικέλαιου, σόγιας και βοείου κρέατος.
    • Αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης : Το Βιετνάμ προσχώρησε στην Global Plastics Action Partnership (GPAP) του Φόρουμ, δεσμευόμενο για τη χρήση μιας προσέγγισης κυκλικής οικονομίας για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης.

    Φέτος, στο επίκεντρο είναι η αναδιάρθρωση του καπιταλισμού, με μια ώθηση ώστε να καταστούν οι κοινωνίες δικαιότερες και να σωθεί ο πλανήτης από την καταστροφή του κλίματος. Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τη φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων, την παροχή νέων δεξιοτήτων σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και έναν νέο τρόπο μέτρησης του πώς οι επιχειρήσεις εξυπηρετούν όλους τους εμπλεκόμενους, όχι μόνο τους μετόχους.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Robin Pomeroy



    ΣΧΟΛΙΑ