• Think Tanks

    Τα vegan γάλατα «τρώνε» τις πωλήσεις του αγελαδινού

    γάλα


    Καθώς τα διάφορα υποκατάστατα γάλακτος φυτικής προέλευσης εξακολουθούν να αυξάνουν θεαματικά την απηχησή τους, οι γαλακτοπαραγωγοί παρατηρούν σημαντική μείωση των πωλήσεων παραδοσιακού αγελαδινού γάλακτος.

    Σύμφωνα με τους Γαλακτοπαραγωγούς της Αμερικής (DFA), οι πωλήσεις γάλακτος μειώθηκαν πέρυσι κατά περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2018 έκλεισε με καθαρές πωλήσεις συνολικού ύψους 13,6 δισ. δολαρίων, έναντι 14,7 δισ. δολαρίων το 2017.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της DFA, Rick Smith, χαρακτήρισε το 2018 ένα «δύσκολο» έτος για τους γαλακτοπαραγωγούς, σύμφωνα με την Fast Company, η οποία πρόσθεσε ότι ο συνεταιρισμός των αγροτών επιρρίπτει την ευθύνη όχι μόνο στη δημοτικότητα των vegan εναλλακτικών, αλλά και στις χαμηλές τιμές του γάλακτος, για την πτώση 7% στις πωλήσεις.

    Και έχει λογική το ότι οι αγρότες μπορεί να επιρρίπτουν την ευθύνη στην αναπτυσσόμενη τάση των υποκατάστατων γάλακτος: Το 2017, το μέγεθος της αγοράς των υποκατάστατων γάλακτος εκτιμάται ότι ήταν περίπου 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να διογκωθεί σε περισσότερα από 34 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 (και ειλικρινά, εάν είδατε πώς ο κόσμος – ή τουλάχιστον η Νέα Υόρκη – διαχειρίστηκε την έλλειψη γάλακτος βρώμης της Oatly… θα καταλάβατε γιατί αυτοί οι αριθμοί δεν είναι ακριβώς απίστευτοι).

    Φυσικά, η μετάβαση σε μη γαλακτοκομικές εναλλακτικές λύσεις είναι μια υγιεινή επιλογή, όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για τον πλανήτη μας. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την παραγωγή ενός ποτηριού παραδοσιακού γάλακτος είναι περίπου τριπλάσιες από οποιαδήποτε από τις εξεταζόμενες εναλλακτικές λύσεις (για τη μελέτη, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν γάλα από ρύζι, γάλα σόγιας, γάλα βρώμης και γάλα αμυγδάλου). Ομοίως, όταν εξέτασαν το πόση χρήση γης και χρήση νερού απαιτείται, το κανονικό γάλα απαιτεί επίσης μεγαλύτερο μέρος γης και νερού.

    Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το ένα τέταρτο περίπου όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τον άνθρωπο, ενώ το κρέας και τα ζωικά προϊόντα ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

    Όπως εξήγησε στο BBC ο Δρ Adrian Camilleri, ψυχολόγος καταναλωτικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Κέντρου Έρευνας για τις Περιβαλλοντικές Αποφάσεις του Πανεπιστημίου Columbia, οι άνθρωποι είναι εν γένει ενήμεροι για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν τα γαλακτοκομικά. μία πεποίθηση που, λαμβάνοντας υπόψη τις πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων πέρυσι, μπορεί να αλλάζει.

    «Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το γάλα είναι περίπου 30 φορές υψηλότερες από ό, τι υπολογίζουν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Δρ Camilleri.

    «Υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές υποτιμούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εξοικονομούνται με τη μετάβαση από το γαλακτοκομικό γάλα στο φυτικό γάλα, όπως το γάλα σόγιας».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Carly Sitzer



    ΣΧΟΛΙΑ