• Think Tanks

    Πού πήγαν τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν στην ενέργεια το 2018;


    Ο κόσμος επένδυσε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στην ενέργεια πέρυσι, με τις δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να υποχωρούν, ενώ τα projects πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα αυξήθηκαν.

    Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για την Παγκόσμια Ενεργειακή Επένδυση το 2019, οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια σταθεροποιήθηκαν το 2018 μετά από μια πρόσφατη μείωση, ενώ ο τομέας του ρεύματος συνέχισε να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δαπανών. Μεγάλο μέρος αυτής της επένδυσης έχει τροφοδοτηθεί από την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικής ενέργεια στον κόσμο.

    Οι επενδύσεις στον άνθρακα αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 2012, παρά τις μειωμένες κινεζικές δαπάνες που επικεντρώνονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Όσον αφορά στα καθαρότερα καύσιμα, παρατηρήθηκε μικρή κινητικότητα στις συνολικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καμία καθαρή προσθήκη στην παραγωγική ικανότητα, που οφείλεται εν μέρει στην πτώση του κόστους ορισμένων τεχνολογιών. Όμως η παραγωγή βιοκαυσίμων, η οποία είχε πέσει κάτω από τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, κατέγραψε αύξηση των επενδύσεων πέρυσι.

    Η έκθεση του οργανισμού έδειξε επίσης ελάχιστες αυξήσεις στις επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης, με τις δαπάνες για αποδοτικότητα στις μεταφορές να παραμένουν σταθερές, παρότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων κινούνται προς τα πάνω.

    Πράγματι, η Υπηρεσία προειδοποιεί ότι υπάρχει μια «αυξανόμενη αναντιστοιχία μεταξύ των σημερινών τάσεων και των μονοπατιών προς την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων όπως καθορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού του 2016 και των «άλλων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης».

    Το μεταβαλλόμενο τοπίο

    Το κόστος των τεχνολογιών αναδιαμορφώνει τις επενδύσεις που σχετίζονται με την ενέργεια, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.

    Ορισμένες από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές παρατηρήθηκαν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου σημειώθηκαν δραματικές μειώσεις στο κόστος της αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας και μπαταριών.

    Οι τιμές για ορισμένα αποδοτικά αγαθά, όπως τα LED και τα ηλεκτρικά οχήματα συνέχισαν να μειώνονται επίσης. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε καινοτομίες αποδοτικότητας εξακολουθούν να συγκρατούνται εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών και των χρηματοδοτικών προκλήσεων.

    Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν ελάχιστες μεταβολές στο κόστος των έργων πυρηνικής ενέργειας και της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα – μιας τεχνολογίας που στοχεύει στην παγίδευση των αερίων του θερμοκηπίου προτού εισέλθουν στην ατμόσφαιρα.

    Ποιος επενδύει περισσότερο;

    Η Κίνα παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά για επενδύσεις στην ενέργεια πέρυσι, έστω και αν οι ΗΠΑ πλησιάζουν γρήγορα, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας.

    Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – ιδιαίτερα στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίουκαθοδήγησαν τις αμερικανικές επενδύσεις. Αντίθετα, η Κίνα ρίχνει πολλά από τα χρήματά της σε έργα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με μεγάλες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Η Ινδία είναι η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά για επενδύσεις. Αλλού, οι επενδύσεις στην ενέργεια γενικά έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με τον οργανισμό.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Charlotte Edmond



    ΣΧΟΛΙΑ