• Think Tanks

    Ποιες χώρες καταναλώνουν την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια;

    Ισλανδία


    Το 2017, η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,5%, φθάνοντας τα 25.721 Twh. Όσον αφορά στην κατανάλωση, η Κίνα χρησιμοποιεί την περισσότερη από κάθε άλλη χώρα με 25,9%, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό 17,5%. 

    Ωστόσο, σε κατά κεφαλήν βάση, η κατάσταση είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τον Άτλαντα της Ενέργειας της Διεθνούς Αρχής Ενέργειας, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισλανδία ήταν 54,4 μεγαβατώρες κατά κεφαλή το 2017, το υψηλότερο επίπεδο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    Αυτό οφείλεται κυρίως στους άφθονους φυσικούς πόρους που καθιστούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προσιτή, σε συνδυασμό με βιομηχανίες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Το δύσκολο και σκοτεινό ισλανδικό κλίμα συμβάλλει επίσης στη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατάσταση είναι παρόμοια στη Νορβηγία, η οποία είναι η δεύτερη με 23,7 μεγαβάτώρες κατά κεφαλήν. Μπαχρέιν, Κατάρ και Κουβέιτ ακολουθούν λόγω της σημαντικής ζήτησης για κλιματισμό.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Statista, και συγγραφέας είναι o Niall McCarthy



    ΣΧΟΛΙΑ