• Top Stories

    Ισλανδία: Η χώρα του οικονομικού θαύματος συνεχίζει να τολμά

    • NewsRoom


    Οι αγανακτισμένοι -από το ποιόν των κυβερνώντων- πολίτες της Ισλανδίας πρόσφατα υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό της χώρας να υποβάλει την παραίτηση του και τώρα «απειλούν» να παραδώσουν την εξουσία σε ένα «πειρατικό κόμμα», το Pirate Party, σε περίπτωση που τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές.

    Την ώρα μάλιστα, που οι ψηφοφόροι αντίστοιχων ευρωπαϊκών κρατών συνεχίζουν, λόγω αδυναμίας, να εκλέγουν παραδοσιακά κόμματα (σ.σ. όπως άλλωστε γίνεται και στην πολύπαθη Ελλάδα), οι πολίτες του Reykjavik κάνουν την δική τους επανάσταση, δίνοντας την πρωτιά σε ένα πέραν του συνηθισμένου, κόμμα.

    Iceland

    Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένες στα δεσμά του δημόσιου χρέους, η Ισλανδία έχει ήδη εξοφλήσει τις δικές της υποχρεώσεις με το σούπερ πόσο των 61 δισ. δολ. 2006, με τη χώρα να επιστρέφει στα ασφαλή επίπεδα του 2006.

    Ετσι παρ’ όλο που το 2008 βίωσε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές, η Ισλανδία φαίνεται τώρα  έτοιμη να αναγεννηθεί στηρίζοντας την οικονομική της πλέον ανάπτυξη, όχι μόνο σε τομείς που παραδοσιακά κατείχε, όπως η αλιεία και ο τουρισμός, αλλά σε νέες προσοδοφόρες πηγές, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια και η τεχνολογία της πληροφορικής.

    Iceland

    Σύμφωνα με στοιχεία του GDP, λίστα ακαθόριστου εγχώριου προϊόντος, η Ισλανδία έχει καταφέρει να είναι ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα, επιστρέφοντας στο επίπεδο της προ- κρίσης εποχής ενώ μάλιστα προβλέπεται να σημειώσει και αύξηση της κλίμακας του 4% μέσα στο 2016-2017, αριθμός που ξεπερνάει στο διπλάσιο τις μετρήσεις για Ευρωζώνη και Μ. Βρετανία.

    Αν και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των τραπεζών ήταν μια από τις σημαντικότερες αιτίες που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση, στην περίπτωση της Ισλανδίας το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε διαφορετικά σε σύγκριση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και εναντία σε όλες τις συμβουλές των οικονομολόγων.

    Η Ισλανδία αποφάσισε να αψηφήσει τους κανονισμούς και να ρίξει την αξία του συναλλάγματος της, καθώς είναι μια επιλογή που δεν έχουν τα μέλη των Ευρωπαϊκών κρατών, κρατικοποιώντας τις μεγάλες τράπεζες οι οποίες ήταν υπερχρεωμένες, σώζοντας έτσι τον τομέα που εξυπηρετούσε την εγχώρια οικονομία.

    Iceland

    Ακόμη στην ίδια τακτική, επέβαλε τα γνωστά “capital controls” έτσι ώστε οι πιστωτές των τραπεζών και οι ξένοι επενδυτές να μην μπορούν να τραβήξουν τα χρήματα τους. Οι ντόπιοι, συμπεριλαμβανόμενων και των χρηματοδοτήσεων, δεν είχαν την δυνατότητα για επενδύσεις στο εξωτερικό. Αυτές και άλλες ιδιαίτερα αυστηρές κινήσεις που αποφάσισε να επιβάλει το κράτος, επέφεραν τελικά την σωτηρία του.

    Αν και οι ειδικοί φερόντουσαν σκεπτικοί ως προς τις ανορθόδοξες κινήσεις, στις οποίες προέβη το Ισλανδικό κράτος, παρόλα αυτά η χώρα κατάφερε να ξεφύγει από την κρίση και να αναγεννηθεί. Μάλιστα όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η χώρα έχει επαναφέρει την οικονομική της δύναμη, σε τέτοιο βαθμό που πλέον μπορεί να μειώσει ταχύτητα.

    Οικονομική η πολιτική νίκη; 

    Η λύση τελικά για τα προβλήματα του Ισλανδικού κράτους φαίνεται να βρέθηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας παρά στην οικονομική. Φαίνεται πως η ανάκαμψη της χώρας καθορίστηκε το 2009, όταν συνασπίστηκαν δύο κόμματα της χώρας, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατικών και του Πράσινου κόμματος οι οποίοι πήραν και την εξουσία.

    Το κόμμα των “Πειρατών”, το οποίο ξεκίνησε σαν εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία και ελευθεροτυπία, σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει θετικές κριτικές και οπαδούς που υπολογίζονται σε ποσοστό 40%, και το οποίο αναμένεται να υπερισχύσει και στις ερχόμενες πρόωρες εκλογές.

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/ta-7-simantikotera-pragmata-pou-prepi-na-xerete-simera-24/48411

     



    ΣΧΟΛΙΑ