• Think Tanks

    «Πανδημία» αλληλεγγύης: Πώς οι άνθρωποι στηρίζουν ο ένας τον άλλο καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται


    Όταν η κινεζική πόλη Wuhan βρισκόταν σε καραντίνα, οι κάτοικοι άνοιγαν τα παράθυρά τους για να φωνάξουν μηνύματα υποστήριξης προς τους γείτονες και την αγαπημένη τους πόλη.

    Τώρα οι Ιταλοί βγαίνουν στα μπαλκόνια τους για να τραγουδήσουν πατριωτικά και εμψυχωτικά τραγούδια. Από το Τορίνο στα βόρεια μέχρι τη Σικελία στο νότο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να οργανώσουν εκδηλώσεις με τραγούδια στα μπαλκόνια, επιδεικνύοντας την υποστήριξή τους ο ένας στον άλλο, παρά το γεγονός ότι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

    Και καθώς ο ιός COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, το ίδιο εξαπλώνονται και αυτές οι επιδείξεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Στην Ισπανία, μετά από το πρωθυπουργικό τηλεοπτικό διάγγελμα όπου ανακοινώθηκε εθνική καραντίνα και επαινέθηκαν οι προσπάθειες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα άνοιξαν τα παράθυρά τους για να χειροκροτήσουν και να φωνάξουν «Viva los medicos» – ζήτω οι γιατροί.

    Παρατηρητήριο γειτονιάς

    Όταν οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να παρέχουν έμπρακτη βοήθεια, κοινοτικές ομάδες κινητοποιούνται για την παροχή προμηθειών σε ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες ομάδες που έχουν παροτρυνθεί να παραμένουν στο σπίτι για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

    Τα τοπικά συμβούλια στην Ουαλία στρατολογούν «έναν στρατό εθελοντών» για να διατηρούν επαφή με τους γείτονες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και να πάνε να ψωνίσουν γι’ αυτούς. Στην Οξφόρδη της Αγγλίας, εθελοντές δημιούργησαν το Help Hub για να παρέχουν online υποστήριξη και παρηγοριά σε ευάλωτα άτομα που παραμένουν σε απομόνωση. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καλλιτέχνης Yadesa Bojia δημιούργησε βίντεο στο Facebook που μεταφράζουν τις επίσημες συμβουλές για τον κορονοϊό για τους ομοεθνείς του από την Αιθιοπία.

    Στη Σεβίλλη της Ισπανίας, εν τω μεταξύ, ένας δάσκαλος γυμναστικής έκανε ένα μάθημα γυμναστικής για ανθρώπους που βρίσκονταν σε καραντίνα στα σπίτια τους, καθοδηγώντας τους από την οροφή ενός κοντινού διαμερίσματος, όπου όλοι μπορούσαν να δουν και να ακολουθήσουν τις κινήσεις του.

    Προσφορά βοήθειας

    Καθώς οι αγορές πανικού αδειάζουν τα ράφια σε πολλά καταστήματα σε όλο τον κόσμο, η αυστραλιανή εταιρεία λιανικής Woolworths ανακοίνωσε ότι θα ανοίγει τα καταστήματά της μια ώρα νωρίτερα, ώστε να επιτρέψει σε ηλικιωμένους και ευάλωτους ανθρώπους να ψωνίσουν σε απομόνωση, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης.

    Η βρετανική αλυσίδα τροφίμων Iceland έλαβε μία παρόμοια απόφαση, ανακοινώνοντας ότι το κατάστημα στο κέντρο της πόλης του Μπέλφαστ θα ανοίξει μία ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο. Επίσης, στη Βόρεια Ιρλανδία, το ξενοδοχείο Portaferry και ένα τοπικό καφέ ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν τρόφιμα σε άτομα που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Οι ιδιοκτήτες ενός καταστήματος στο Stenhousemuir της Σκωτίας δίνουν δωρεάν σετ ιατρικών ειδών στους ηλικιωμένους γείτονές τους για να τους προστατεύσουν από τον ιό. Τα σετ περιέχουν απολυμαντικά, χειροσάπουνο και μάσκες προσώπου.

    Και ένα ζευγάρι στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διανείμει ταχυδρομικές κάρτες σε ηλικιωμένους γείτονες, προσκαλώντας τους να έρθουν σε επαφή και προσφέροντας βοήθεια με τα ψώνια, το ταχυδρομείο και την εξασφάλιση ιατρικών ειδών. Στο Μάντσεστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2.000 άτομα απάντησαν σε δύο ημέρες σε μια έκκληση μέσω Facebook για εθελοντές ώστε να βοηθήσουν τους ευάλωτους ανθρώπους στην κρίση.

    «Μην πανικοβάλλεστε»

    Η φιναλίστ του America’s Got Talent χορωδία νέων Ndlovu από τη Νότια Αφρική έντυσε τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον κορονοϊό με μουσική, με το τραγούδι της «Don’t panic: We’ve got this».

    Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ενίσχυσε το κοινό της χορωδίας, διαμοιράζοντας το βίντεο στο Twitter. Ο ίδιος σχολίασε: «Ορίστε ένας ακόμη όμορφος τρόπος για να μοιραστείτε συμβουλές για τη δημόσια υγεία για τον COVID-19. Διατηρήστε το πνεύμα της αλληλεγγύης!».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο



    ΣΧΟΛΙΑ