• Think Tanks

    O πρώτος τηλεμαραθώνιος για το κλίμα απέφερε 2,6 εκατ. δολάρια


    Οι Δανοί πολίτες δώρισαν 2,6 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως ο πρώτος παγκοσμίως τηλεμαραθώνιος για το κλίμα.

    Το Denmark Plants Trees μεταδόθηκε από τη μέση ενός δάσους και είχε ζωντανή μουσική, κωμικά σκετς και μια έκκληση βοήθειας για τη δημιουργία νέων δασών σε όλη τη χώρα.

    Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση εκδηλώσεων δενδροφύτευσης στη διάρκεια του φθινοπώρου, με το 20% των κονδυλίων να προορίζονται για τη συντήρηση των υπαρχόντων δασών στη Δανία και σε άλλες χώρες.

    Το εθνικό δασικό πρόγραμμα της Δανίας αποσκοπεί στο να υπάρχουν δάση στο 25% της γης μέσα στα επόμενα 100 χρόνια και οι δασικές εκτάσεις αυξάνονται σταθερά. Το Δίκτυο Καλλιέργειας Δέντρων έχει επιβλέψει τη φύτευση περίπου 200.000 δέντρων από το 2012, μέσω κοινοτικών πρωτοβουλιών και εταιρικών συνεργασιών.

    Δεν είναι μόνο η Δανία που γίνεται ολοένα και πιο πράσινη. Στο πλαίσιο μιας δέσμευσης που απορρέει από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015 για το κλίμα, η Ινδία έχει δεσμευθεί να απορροφήσει το ισοδύναμο 2,5 έως 3 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 μέσω πρόσθετης δασοκάλυψης και δενδροκάλυψης έως το 2030. Το 2017 η χώρα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ για τον αριθμό δένδρων που φυτεύτηκαν σε μια μέρα: 50 εκατομμύρια.

    Δύο χρόνια αργότερα, η Αιθιοπία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε αυτό το ρεκόρ, φυτεύοντας περισσότερα από 350 εκατομμύρια φυτά μέσα σε μία ημέρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Green Legacy του πρωθυπουργού Abiy Ahmed για την ενθάρρυνση της βιοποικιλότητας, τη στήριξη της αειφόρου γεωργίας και την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής.

    Στη Βρετανία, το Εθνικό Δάσος εκτείνεται σε 200 τετραγωνικά μίλια σε μια περιοχή που κάποτε φιλοξενούσε ανθρακωρυχεία και βαριά βιομηχανία. Από τότε που ξεκίνησε το έργο το 1990, έχουν φυτευτεί 8,9 εκατομμύρια δέντρα – επαναφέροντας την άγρια ​​ζωή εκεί που βρίσκονταν κάποτε ορυχεία.

    Επειδή τα δάση απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, η δενδροφύτευση θεωρείται σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

    Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μια παγκόσμια αύξηση κατά 500 δισεκατομμύρια δέντρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 25% του ατμοσφαιρικού άνθρακα.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Katharine Rooney



    ΣΧΟΛΙΑ