• Think Tanks

    O καλός φίλος του Trump, Emin Agalarov

    • NewsRoom

    Azerbaijani rock singer Emin Agalarov


    Ο Emin Agalarov, που μέχρι πρόσφατα ήταν περισσότερο γνωστός ως Ευρωπαίος τραγουδιστής της ποπ, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της μεγαλύτερης πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αμερική. Την Τρίτη, ο Donald Trump Jr. δημοσίευσε στο Twitter του emails που δείχνουν ότι δέχτηκε να συναντηθεί με μία δικηγόρο που έχει δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση αφού πρώτα ενημερώθηκε πως υπάρχουν ενοχοποιητικές πληροφορίες για την Hillary Clinton. Σύμφωνα με τα emails, ο ιθύνων νους της συνάντησης ήταν ο Emin Agalarov, ο δισεκατομμυριούχος πατέρας του οποίου, Aras, είχε προφανώς συναντηθεί με τον “Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσίας” για να αλιεύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την εκστρατεία του Trump. Το Forbes επικοινώνησε με το δικηγόρο των Agalarov, Scott Balber, ο οποίος απέρριψε το περιεχόμενο των emails ως “εντελώς ψευδές”.

    Tου Noah Kirsch/Forbes 

    Ο Donald Trump Jr. εξέδωσε μια ανακοίνωσε στην οποία εξηγεί πως η συνάντηση στον Πύργο Trump ήταν μέρος μιας συνηθισμένης έρευνας για την αντιπολίτευση η οποία επικεντρωνόταν στην πολιτική υιοθεσίας και το Νόμο Magnitsky.

    O Emin Agalarov είχε δώσει αποκλειστική συνέντευξη στο Forbes στις 28 Φεβρουαρίου. Το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου είχε συμπεριληφθεί σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε ένα μήνα μετά. Ένα δεύτερο μέρος δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα μετά την επιβεβαίωση της συνάντησης του Donald Trump Jr. με τη Ρωσίδα δικηγόρο.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

    Emin Agalarov: Χαίρετε.

    Forbes: Καλησπέρα, Emin. Πώς είσαι;

    Agalarov: Πολύ καλά, εσύ πώς είσαι;

    Forbes: Μια χαρά. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Ένα μικρό ιστορικό: Μιλάμε με πολλούς από τους συναδέλφους και πρώην επιχειρηματικούς εταίρους του Trump από όλο τον κόσμο. Και φαίνεται πως εσείς οι δυο, από φωτογραφίες που είδα, έχετε μια ιδιαίτερη φιλία και σχέση, οπότε θα ήθελα πολύ να μάθω περισσότερα για αυτό.

    Agalarov: Ωραία, ρώτα με ό,τι θες και θα προσπαθήσω να σου δώσω ακριβείς απαντήσεις.

    Forbes: Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, πότε τον συνάντησες πρώτη φορά;

    Agalarov: Η ιστορία μας πάει πίσω στο 2012 ή το 2013, νομίζω, όταν γύριζα ένα βίντεοκλιπ για το νέο μου single, που λεγόταν Amor. Εγώ και ο μάνατζερ μου αναζητούσαμε την πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο. Και τότε σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τον οργανισμό που διοργανώνει τα καλλιστεία Μις Υφήλιος και έρθουμε σε επαφή με την εστεμμένη εκείνης της χρονιάς. Και αυτό κάναμε. Η Μις Υφήλιος δέχτηκε να συμμετέχει στο βίντεοκλιπ. Παράλληλα, εμείς ήρθαμε πολύ κοντά με τον Οργανισμός Μις Υφήλιος και την Paula Shugart που ήταν τότε επικεφαλής. Μετά από μερικές συζητήσεις και δείπνα που είχαμε μαζί της, είπε ότι “Πάντα σκεφτόμασταν να κάνουμε το διαγωνισμό στη Ρωσία, αλλά ποτέ δεν ευοδώθηκαν τα σχέδια. Και φέτος έχουμε πολλά χρέη. Έχουμε δει το χώρο…”

    Ο συγκεκριμένος χώρος, το Crocus City Hall, έτυχε να ανήκει στην οικογένειά μου. Και έτσι [μέλη του Οργανισμού Trump] ταξίδεψαν στη Ρωσία. Ρίξαμε μια ματιά στην αίθουσα και συνειδητοποιήσαμε ότι μας άρεσε η ιδέα να μεταφερθεί ο διαγωνισμός στη Ρωσία. Οπότε το καλοκαίρι του ίδιου έτους, νομίζω ήταν Ιούνιος ή Ιούλιος, ο Donald Trump μας προσκάλεσε να δούμε τα καλλιστεία Miss Usa, που επίσης του ανήκαν, και τότε γίνονταν στο Λας Βέγκας. Ταξιδέψαμε στις ΗΠΑ με τη φιλοδοξία να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο και έτσι κι έγινε. Υπογράψαμε, δώσαμε τα χέρια και στο τέλος του διαγωνισμού Miss Usa, ανακοινώσαμε ότι τα Μις Υφήλιος μεταφέρονται στη Ρωσία –όλοι μαζί, ο Trump, ο πατέρας μου και όλη μου η οικογένεια ήταν εκεί. Και περάσαμε μερικές ημέρες στο Λας Βέγκας. Εκεί άρχισε να χτίζεται η φιλία μας. Έπειτα πέρασε μερικές μέρες στη Μόσχα, την περίοδο που διεξάγονταν τα καλλιστεία Μις Υφήλιος και έτσι η φιλία μας συνεχίστηκε. Από τότε, κάθε φορά που πήγαινα στην Αμερική -στη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι- τραγούδησα σε μία εκδήλωση για τα εγκαίνια ενός γηπέδου γκολφ, επισκέφτηκα το γραφείο του και γενικά κρατήσαμε επαφή. Επαφή κράτησαν και με τον πατέρα μου. Έχουν ανταλλάξει πολλά γράμματα. Η σχέση τους είναι πολύ καλή μέχρι σήμερα.

    Forbes: Από περιέργεια και μόνο, αυτό το βιντεοκλιπ, του Amor, είναι το ίδιο στο οποίο εμφανίζεται ο Donald Trump;

    Agalarov: Όχι, αυτό ήταν διαφορετικό βίντεο. Το πρώτο βίντεοκλιπ, του Amor,  γυρίστηκε πολύ πριν γνωρίσω τον κ. Trump. Το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ήταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα. Είπα “κ. Trump, θέλετε να συμμετέχετε στο βίντεοκλιπ μου;”. Ρώτησε, “Τι πρέπει να κάνω;”. Του είπα “Πρέπει απλά να με απολύσετε”. Και απάντησε, “Φυσικά, θα το κάνω”, και ευγενικά συμφώνησε.

    Forbes: Παρατήρησα από μια συνέντευξη που εσύ και ο πατέρας σου δώσατε στο Forbes Russia μετά το διαγωνισμό Μις Υφήλιος του 2013 –νομίζω μάλιστα ότι δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ομίλου Crocus- ότι συζητούσατε για το ενδεχόμενο μετάβασης από μια φιλία και τη Μις Υφήλιο σε μια ευρύτερη επιχειρηματική συνεργασία. Και μιλούσατε για τη δυνατότητα να ξεκινήσετε ένα project και ίσως στη συνέχεια να φέρνατε τον Πύργο Trump στη Μόσχα. Τι έγινε με αυτές τις ιδέες και τα σχέδια;

    Agalarov:  Δεδομένου ότι ο κ. Trump διεκδικούσε την προεδρία… Σκεφτήκαμε απλά να χτίσουμε τον Πύργο Trump δίπλα σε ένα Πύργο Agalarov, βασικά, να έχουμε τα δυο μεγάλα ονόματα μαζί… Ο πατέρας μου είναι μεγάλος εργολάβος στη Ρωσία και ο Trump διεθνώς. Έτσι σκεφτήκαμε πως αυτοί οι δύο ουρανοξύστες, ο ένας να στέκεται δίπλα στον άλλον, θα ήταν ωραίο έργο να γίνει. Αλλά στη διάρκεια των συζητήσεών μας υπέβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος, οπότε εγκαταλείψαμε την ιδέα, γιατί προφανώς σε αυτό το σημείο τα άμεσα ενδιαφέροντά του ήταν κάπως διαφορετικά. Αλλά αν δεν είχε πάει για την προεδρία, πιθανότατα θα βρισκόμασταν στο στάδιο της κατασκευής σήμερα, επειδή είναι σπουδαίος άνθρωπος, πολύ έμπιστος και σπουδαίος εργολάβος.

    Forbes: Σας εξέπληξε που έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος; Περιμένατε να ξεκινήσει η διαδικασία του έργου και μετά η εκστρατεία…

    Agalarov: Καθόλου δεν μας εξέπληξε επειδή ήταν ένα από τα 14 κτίρια που σχεδιάζαμε να χτίσουμε στη Ρωσία, οπότε δεν ήταν κάτι που… Ήμαστε στο στάδιο των πολύ, πολύ αρχικών συζητήσεων. Σε πολύ πρώιμη φάση. Δεν ήταν κάτι που έπρεπε να διακόψουμε, να ξανακάνουμε ή να ακυρώσουμε. Είναι ουσιαστικά μέχρι και σήμερα ένα κενό κομμάτι γης.

    Forbes:  Ξέρω ότι ο Πρόεδρος Trump δεν εμπλέκεται πλέον άμεσα με τον brand του και τις συμφωνίες του ομίλου Trump. Θεωρείς πως υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσετε ξανά αυτές τις συζητήσεις με τον Eric ή τον Donald Jr;

    Agalarov: Ναι, είμαστε σε επαφή και με τους δύο. Και ο,τιδήποτε σχετίζεται με τους Trumps –δεν ξέρω για τον πατέρα μου αυτή τη στιγμή- εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει. Ξέρω ότι υπάρχει ένας παραγωγός επίπλων στην Τουρκία. Είχαμε συζητήσεις με το συγκεκριμένο εταίρο. Ή πιο απλά, μπορούμε πάντα να χτίσουμε ένα κτίριο μαζί. Τρέφω μεγάλο σεβασμό προς την οικογένεια και αντιλαμβάνομαι πως ο,τιδήποτε αγγίζουν γίνεται επιτυχία. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με εμένα και τον πατέρα μου εδώ στη Ρωσία.

    Forbes: Οπότε, είστε τώρα σε επαφή για να δείτε αν υπάρχει δυνατότητα για κάτι;

    Agalarov: Μόλις έγινε Πρόεδρος. Τελευταία φορά που μίλησα στον Eric (σημείωση συντάκτη: αργότερα ο Agalarov διευκρίνισε ότι πιο πρόσφατα μίλησε με τον Donald Trump Jr., όχι τον Eric) υπήρχε κοινή κατανόηση ότι τα πράγματα αλλάζουν για αυτούς και βρίσκονται σε ένα σημείο που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποιος χειρίζεται τι, πώς και πότε. Δεν έχει νόημα να κυνηγήσουμε κάτι σε αυτή τη φάση.

    Forbes: Πότε ήταν αυτό; Πότε μιλήσατε τελευταία φορά;

    Agalarov:  Όταν εξελέγη ο κ. Trump, στείλαμε συγχαρητήριες επιστολές, στις οποίες απάντησαν και ανταλλάξαμε μηνύματα. Οπότε, πριν από περίπου μερικές εβδομάδες, έναν μήνα.

    Forbes: Θεωρείς ότι το εμπορικό σήμα Trump είναι ισχυρό στη Ρωσία αυτή τη στιγμή; Ότι υπάρχει όρεξη για αυτό;

    Agalarov: Νομίζω, σήμερα, το εμπορικό σήμα Trump είναι ισχυρότερο σε όλον τον κόσμο. Αν πριν ήταν γνωστό σε κάποιες αγορές, σήμερα είναι σε όλες, χάρη στα μίντια… Τα ΜΜΕ παγκοσμιοποίησαν το όνομα Trump και την προεδρία του. Εννοώ, είναι μεγάλο brand τώρα.

    Forbes: Ας πάμε λίγο στην πολιτική, ξέρω ότι είναι δύσκολο να το πεις, αλλά φαίνεται πως ο Trump και η Ρωσία είναι διατεθειμένοι να επιδιώξουν ίσως μια πιο στενή σχέση από αυτή που υπήρχε υπό τον Πρόεδρο Obama. Θεωρείς ότι αυτή η προεδρία θα ωφελήσει τη Ρωσία; Θεωρείς ότι θα υπάρχει θετικός αντίκτυπος από τις επιχειρηματικές σου συμφωνίες στις ΗΠΑ ή τη Ρωσία χάρη σε αυτή την εξέλιξη;

    Agalarov:  Έχοντας περάσει λίγο χρόνο μαζί του στη Μόσχα, μπορώ ειλικρινά να πω ότι είναι ένας επιχειρηματίας και πιστεύει πως η εδραίωση μιας σχέσης με μια χώρα είναι πάντα πιο επωφελής οικονομικά και για τις δύο πλευρές από τη διάρρηξη αυτών των δεσμών. Θεωρώ πως οι επιχειρηματικές του ρίζες με κάποιο τρόπο εγγυώνται –προφανώς, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα- ότι φιλοδοξεί να γίνει φίλος με τη Ρωσία και τον κ. Putin. Γενικά, δεν με ενδιαφέρει επιχειρηματικά η Αμερική. Τα παιδιά μου γεννήθηκαν εκεί. Η μαμά μου και η αδερφή μου ζουν εκεί. Αλλά πραγματικά δεν έχω κάποιο επιχειρηματικό ή άλλο ενδιαφέρον εκεί και πιθανότατα δεν θα έχω και στο άμεσο μέλλον. Αλλά πιστεύω σε αυτή τη φιλοδοξία που έχει ο κ. Trump, ότι θα επωφεληθούν τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ρωσικός λαός εάν και οι δύο Πρόεδροι επιτύχουν στην οικοδόμηση μιας φυσιολογικής, λειτουργικής σχέσης, κάτι που έλειπε υπό την κυβέρνηση Obama.

    Forbes: Προφανώς ο Trump ήταν αρκετά απασχολημένος με την εκστρατεία και με την ίδια την προεδρία. Είχες την ευκαιρία να του μιλήσεις κατ ιδίαν από όταν ξεκίνησε η εκστρατεία;

    Agalarov: Ναι. Τον επισκέφτηκα, μάλιστα, στο γραφείο του, ακριβώς προτού ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία στη Νέα Υόρκη. Περίπου έναν χρόνο πριν.

    Forbes: Είδα στο λογαριασμό σου στο Instagram ότι σου ευχήθηκε στα 35α σου γενέθλια μέσο ενός βίντεο. Αυτό ήταν πριν από δύο χρόνια;

    Agalarov: Ναι, δύο χρόνια πριν.

    Forbes: Κάτι τελευταίο. Ανέφερες την επιπλοποιία στην Τουρκία. Η οικογένεια συνδέεται κάπως με το Αζερμπαϊτζάν, όπου το εμπορικό σήμα Trump, εμπλέκεται ιστορικά ή έχει εξετάσει να εμπλακεί ιστορικά. Έχει γνωρίσει άλλους από τους διεθνείς εταίρους του;

    Agalarov: Αν έχω γνωρίσει ποιους εταίρους;

    Forbes: Επιχειρηματικούς εταίρους του εμπορικού σήματος Trump. Κάποιους από τους άλλους διεθνείς εταίρους, όπως αυτούς που χορηγεί άδεια χρήσης του ονόματός του στο real estate.

    Agalarov:  Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι συγκεκριμένο. Αλλά σίγουρα, έχοντας περάσει χρόνο μαζί του, καταφέραμε να αποκτήσουμε κάποιους κοινούς φίλους στον επιχειρηματικό κόσμο. Αλλά όχι, δεν έχω γνωρίσει άλλους από τους άμεσους συνεργάτες του και ξέρω πως είχε ένα κτίριο στο Μπακού στο οποίο εμπλεκόταν –έναν Πύργο Trump-, ήταν ένα διαμέρισμα και ένα ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή.

    Forbes: Κατάλαβα. Ωραία, κάτι τελευταίο.

    Agalarov: Πρέπει να φύγω.

    Forbes: Έχεις άλλα 30 δεύτερα; Τελευταία ερώτηση.

    Agalarov: Φυσικά, πες μου.

    Forbes: Προφανώς, γνωρίζεις τον Donald Trump καλύτερα από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι. Υπάρχει κάτι εκ των έσω για τη φιλία σας που μπορείς να μοιραστείς και δεν περιμένουμε να ακούσουμε για κείνον; Ή τι κάνετε μαζί σαν φίλοι. Πράγματα που σου αρέσουν σε εκείνον.

    Agalarov:  Ένα από τα πράγματα που πραγματικά με εντυπωσίασε είναι ότι ο κ. Trump δεν πίνει αλκοόλ. Το βρήκα αρκετά διασκεδαστικό. Και προσωπικά, μπορώ να πω ότι είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος άνθρωπος και ο,τιδήποτε αγγίζει, θα προσπαθήσει να το οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το είδαμε και με τα κτίριά του. Είναι πολύ φιλόδοξος, ξέρει πώς να παντρέψει τη δουλειά με την ψυχαγωγία. Και τώρα κατάφερε να παντρέψει την πολιτική με αυτά. Εντυπωσιάστηκα ήδη από τη στιγμή που τον γνώρισα. Είναι ένας άνθρωπος που νοιάζεται πολύ. Θα σου δώσει έξρα προσοχή αν σε συμπαθήσει. Και τώρα που συμμετείχε και κέρδισε, δεν ξεχνάει τους φίλους του, που είναι άλλο ένα πολύτιμο στοιχείο που μπορώ να επισημάνω. Του έστειλα συγχαρητήρια επιστολή με τον πατέρα μου και εκείνος, πιστός στην παράδοση, στην ίδια αυτή επιστολή, υπέγραψε, “Ευχαριστώ, τις καλύτερες ευχές μου”, σε μένα και τον πατέρα μου, το οποίο είναι εξαιρετικά κουλ.

    Forbes: Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, Emin. Το εκτιμώ πολύ.

    Agalarov: Έχω κι εγώ μια ερώτηση για σένα. Ήσουν υπέρ ή κατά του Trump στις εκλογές;

    Forbes: Ως δημοσιογράφος, προσπαθώ πολύ να παραμένω αντικειμενικός και όσο το δυνατόν γίνεται έξω από όλα αυτά. Μπορώ να σου πω ότι πιστεύω πως ο κόσμος εδώ, γενικά εκπλησσόταν σε κάθε βήμα της διαδικασίας, βλέποντας  πόσο επιτυχημένος είναι. Άλλα όπως ο καθένας που ζει εδώ φυσικά του εύχομαι το καλύτερο και ελπίζω να πάνε όλα καλά.

    Agalarov: Και εγώ το ίδιο.



    ΣΧΟΛΙΑ