• Think Tanks

    Γιατί η Καταλονία ωθεί το Bitcoin πάνω από τα 4.400 δολάρια

    • NewsRoom
    Bitcoin

    Bitcoin


    Η είδηση ότι η Καταλονία κέρδισε “το δικαίωμα να γίνει ανεξάρτητο κράτος” έστειλε, το βράδυ της Κυριακής, την τιμή του Bitcoin στα 4.400 δολάρια, ήτοι 45% υψηλότερα από τα χαμηλά που είχε αγγίξει προσφάτως. Είναι επίσημο πλέον. Το 90% των Καταλανών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ψήφισε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, εξέλιξη που φαίνεται να σηματοδοτεί ξεκάθαρη νίκη για την Καταλονία.

    Το πρόβλημα είναι ότι μόλις το 42,3% των Καταλανών συμμετείχε στο δημοψήφισμα, το οποίο κηρύχθηκε παράνομο από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας. Την ίδια ώρα, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε στα επεισόδια με την αστυνομία.

    Αν και δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Ότι η αβεβαιότητα θα διαδοθεί από την Ισπανία στην Ε.Ε. και στην παγκόσμια οικονομία.

    Ικανοποίηση στους Traders

    Αυτό ικανοποιεί ιδιαίτερα τους traders του Bitcoin που ώθησαν το ψηφιακό νόμισμα σχεδόν 150 δολάρια υψηλότερα την Κυριακή το βράδυ, την ώρα που ξεσπούσαν τα επεισόδια μεταξύ εκείνων που διαδήλωναν υπέρ του δημοψηφίσματος και της αστυνομίας.

    Το τελευταίο διάστημα, οι τιμές του Bitcoin έχουν παραμείνει σθεναρά πάνω από τα 4.000 δολάρια, καθώς οι traders έχουν συνειδητοποιήσει ότι το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να επιβιώσει και να τα πάει καλά και χωρίς την Κίνα – και ότι οι κανονισμοί της κυβέρνησης είναι θετικοί, όχι αρνητικοί, για το μέλλον του Bitcoin και άλλων σημαντικών κρυπτονομισμάτων.

    Εν τω μεταξύ, το ψηφιακό νόμισμα έχει αναδυθεί ως ο “νέος χρυσός”, ένα καταφύγιο ενάντια στην αυξανόμενη παγκόσμια αβεβαιότητα.

    Του Panos Mourdoukoutas/Forbes



    ΣΧΟΛΙΑ