• Think Tanks

    Πως ο Modi εξαφανίζει ως δια μαγείας τα προβλήματα της Ινδίας

    • NewsRoom
    Narendra Modi


    Ο πρωθυπουργός Narendra Modi έχει έναν μαγικό τρόπο να κάνει τα μεγάλα προβλήματα της Ινδίας να εξαφανίζονται γρήγορα, όπως ο καπνός.

    Πέρυσι, ο Modi εξαφάνισε δια μαγείας το πρόβλημα διαφθοράς της Ινδίας -τουλάχιστον για λίγους μήνες- βρίσκοντας τρόπο να ξεφορτωθεί το “μαύρο χρήμα” μέσα από τα χαρτονομίσματα αξίας 500 και 1000 ρουπίων.

    Δεν είχε σημασία η καταστροφή των ΑΤΜs, οι μεγάλες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τις τράπεζες ή η αποστράγγιση της ρευστότητας, η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Modi έκανε και πάλι τα μαγικά του. Αποκάλυψε ένα σχέδιο που θα κάνει όλα τα επισφαλή δάνεια να εξαφανιστούν από τα βιβλία των τραπεζών εν μια νυκτί, χωρίς να προσθέσει ούτε μια ρουπία στο έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας!

    Αυτό ακούγεται σίγουρα σαν μελωδία στα αυτιά της πολιτικής πελατείας του Modi, η οποία επωφελήθηκε από τα δάνεια που μετατράπηκαν σε μη εξυπηρετούμενα –αλλά και των αγορών που χαιρέτισαν την κίνηση του Modi.

    Πώς τα κατάφερε αυτή τη φορά ο Modi; Δίνοντας στις μεγάλες τράπεζες ένα μεγάλο δώρο αξίας 32,4 δισ. δολαρίων, και κάνοντας τες –τους καταθέτες για την ακρίβεια- να πληρώσουν για αυτό.

    Ιδού πώς λειτουργεί: η κυβέρνηση εκδίδει ομόλογα, τα οποία πουλά σε τράπεζες. Στη συνέχεια, επιστρέφει τα έσοδα πίσω σε αυτές για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν προστίθεται καμία ρουπία στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος ήδη επιβαρύνεται με μεγάλα ελλείμματα.

    “Ένας άλλος τρόπος να το δούμε είναι ότι τόσο τα περιουσιακά στοιχεία όσο και τα ίδια κεφάλαια αυξάνονται κατά το ίδιο ποσό”, εξηγεί ο καθηγητής του LIU, Udayan Roy. “Στη στήλη του ενεργητικού στον ισολογισμό, ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν τρία στοιχεία: τα ‘δάνεια’, τα ‘αξιόγραφα’ και τα ‘αποθεματικά’. Το στοιχείο ‘αξιόγραφα’ αυξάνεται κατά Χ δολάρια επειδή οι τράπεζες έχουν αγοράσει τα ομόλογα ανακεφαλαιοποίησης που εκδίδει η κυβέρνηση. Στη στήλη του παθητικού, ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν επίσης τρία στοιχεία: οι ‘καταθέσεις’, το ‘χρέος’ και το ‘κεφάλαιο’ (ή ίδια κεφάλαια ή καθαρή θέση). Το κεφάλαιο έχει επίσης αυξηθεί κατά X δολάρια επειδή η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα Χ δολάρια (που έλαβε με την πώληση των ομολόγων της στις τράπεζες) για να αγοράσει μετοχές… των ίδιων των τραπεζών!”

    Αυτό δεν φερνει κάνει καμία πραγματική μεταρρύθμιση, προσθέτει ο καθηγητής Roy. “Κάνει μόνο τις τράπεζες να φαίνονται υγιέστερες. Τα δάνεια των τραπεζών έχασαν αξία επειδή είναι πλέον απίθανο να αποπληρωθούν. Έτσι, το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού έπεσε τόσο πολύ που πλησίασε τα χρέη και τις καταθέσεις στη στήλη των υποχρεώσεων. Αυτό μείωσε το κεφάλαιο στον ισολογισμό και απείλησε να το κάνει αρνητικό. Έτσι, η κυβέρνηση προσπαθεί, προς το παρόν, να σώσει τις τράπεζες από την αφερεγγυότητα με την εισφορά κεφαλαίου”.

    “Αυτό είναι ένα λαμπρό λογιστικό τέχνασμα. Η κυβέρνηση Modi δεν θέλει να θεωρηθεί ότι ωθεί την Ινδία πίσω στις παλιές ημέρες των διογκούμενων κυβερνητικών ελλειμμάτων. Γι ‘αυτό δανείζεται από τις τράπεζες ώστε να εισφέρει κεφάλαια πίσω στις τράπεζες. “

    Αλλά υπάρχουν μερικές μικρές λεπτομέρειες. Μία από αυτές είναι ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει κάποια μεταρρύθμιση που να διορθώνει την πηγή των επισφαλών δανείων στις κρατικές τράπεζες -την έλλειψη διαχείρισης του κινδύνου που συνδέεται με την κρατική ιδιοκτησία και τον έλεγχο αυτών των τραπεζών.

    Συγκεκριμένα, οι διορισμένοι από την κυβέρνηση διαχειριστές συχνά στερούνται τις δεξιότητες, την ελευθερία και τα κίνητρα να χορηγήσουν πιστώσεις σύμφωνα με τις αρχές της ορθής διαχείρισης κινδύνων. Έτσι καταλήγουν να χρηματοδοτούν έργα για να κατευνάζουν την πολιτική πελατεία της κυβέρνησης, με δάνεια που δεν πληρώνονται ποτέ.

    Μια άλλη μικρή λεπτομέρεια είναι ότι τα χρήματα των καταθετών που χρησιμοποιούνται για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δάνεια σε πελάτες που πληρούν τα κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο του Modi στεγνώνει παρά εμπλουτίζει τις πιστώσεις στην οικονομία.

    Και έπειτα υπάρχει το πρόβλημα της κρατικής ιδιοκτησίας, γεγονός που καθιστά τις τράπεζες της Ινδίας μέρος του ευρύτερου κυβερνητικού τομέα. Έτσι, οποιαδήποτε αύξηση των υποχρεώσεων των τραπεζών θα καταλήξει τελικά να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας δεν θα ήθελαν αυτού του είδους τις αλχημείες.

    Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας και της Ινδίας

    Ινδία

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κέρδισαν 3,5 δισ. δολάρια μέσα σε μια ημέρα οι ιδρυτές της Google

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Air Berlin: Τίτλοι τέλους μετά την απόσυρση της στήριξης από την Etihad

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Θα καταφέρει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα το ευρώ;



    ΣΧΟΛΙΑ