• Think Tanks

    Πώς η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα μπορεί να αποβεί μοιραία για τις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Τραμπ


    Δεν υπάρχουν, όπως συχνά επισημαίνεται, ορθές επιλογές ως προς την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας. Ακόμα ένας λόγος για τις ΗΠΑ να μην επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

    Αυτό ακριβώς κάνει ο πρόεδρος Donald Trump συνδέοντας την απειλή για την ασφάλεια που εγείρει η Βόρεια Κορέα με την εμπορική του ατζέντα. Ενοχλημένος από την αποτυχία της Κίνας να βοηθήσει τις αμερικανικές δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και έχοντας βρει εμπόδια στις προσπάθειές του να αντιδράσει εναντίον του κινεζικού ντάμπινγκ στον χάλυβα και τις παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας, υπόσχεται έναν απίθανο εμπορικό πόλεμο με τον μεγαλύτερο εταίρο των ΗΠΑ. Ακόμη πιο παράλογα, η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να καταργήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη σύμμαχό της, Νότια Κορέα.

    Ως διαπραγματευτική τακτική, η προσέγγιση του Trump είναι εντελώς ακατάλληλη για την κρίση στη Βόρειο Κορέα. Πρώτα από όλα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει. Είναι αλήθεια ότι η ίδια η Κίνα έχει σημειώσει κάποια επιτυχία χρησιμοποιώντας την εμπορική της επιρροή για να εκφοβίσει τα μικρότερα έθνη για την υποστήριξή τους στον Δαλάι Λάμα ή τους πολιτικούς αντιφρονούντες. Αλλά ούτε η Κίνα ούτε οποιοδήποτε άλλο έθνος πρόκειται να διακινδυνεύσει κάτι που θεωρεί αναγκαίο για την ασφάλειά της λόγω εμπορικών απειλών ή παραχωρήσεων. Η Νότια Κορέα χάνει δισεκατομμύρια από το ανεπίσημο κινεζικό μποϊκοτάζ που στοχοποιεί την ανάπτυξη ενός αμερικανικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος και μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ο Πρόεδρος Moon Jae-in συμφώνησε να επεκτείνει το σύστημα.

    Οι ΗΠΑ επίσης κινδυνεύουν να χάσουν πολύ περισσότερα σε σύγκριση με τη Βόρεια Κορέα, αν ο Trump συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Παρά τις αξιώσεις του Trump, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα έχει προκαλέσει ελάχιστη ζημιά, αν έχει προκαλέσει καθόλου, στην οικονομία των ΗΠΑ. Αντίθετα, η αποξένωση ενός βασικού συμμάχου, που φιλοξενεί περίπου 30.000 Αμερικανούς στρατιώτες, θα διάβρωνε την αποτρεπτική δύναμη των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας, θα ευχαριστούσε ιδιαίτερα τον δικτάτορα Kim Jong Un, θα αποσπούσε την προσοχή από τη χαλαρή εφαρμογή των κυρώσεων από την Κίνα στη Βόρεια Κορέα – και θα έβλαπτε τους Αμερικανούς εξαγωγείς, αγρότες και καταναλωτές.

    Είναι απολύτως εφικτό δύο χώρες να ανταγωνίζονται ταυτόχρονα στο εμπόριο και να συνεργάζονται σε θέματα ασφάλειας. Οι μακροχρόνιες εμπορικές διαφορές δεν εμπόδισαν τις ΗΠΑ και την Κίνα να καταφέρουν πραγματικά επιτεύγματα στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου και την κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα. Ούτε οι συμφωνίες αυτές εμπόδισαν τις ΗΠΑ να επιδιώξουν τα υπόλοιπα συμφέροντά τους τόσο εμπορικά όσο και γεωπολιτικά.

    Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το να μην έχουν καλές επιλογές, δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επιλογές πέρα από τον πόλεμο. Η πιο βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός δεν έχει αλλάξει: Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, πρέπει να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα για μια πιθανή επίθεση. Αυτό θα απαιτήσει όχι μόνο πρόσθετους στρατιωτικούς πόρους αλλά και βαθύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, επέκταση της πυραυλικής άμυνας και ενοποιημένη διπλωματική θέση. Και αν το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποκόψει τις κινεζικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Βόρεια Κορέα, θα ήταν συνετό να στοχεύσει μια εταιρεία υψηλού προφίλ που σαφώς παραβιάζει τις κυρώσεις που η ίδια η Κίνα έχει εγκρίνει. Οι προσπάθειες για τη διάδοση πληροφοριών στη Βόρεια Κορέα και για να αναδειχθούν τα εγκλήματα του καθεστώτος κατά της ανθρωπότητας πρέπει να διπλασιαστούν.

    Ταυτόχρονα, και παρά τις αντιδράσεις της Κίνας και της Ρωσίας σε ισχυρότερες κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαπραγματεύονται “αθόρυβα” με την Κίνα για μια συντονισμένη διπλωματική προσέγγιση, παρά να εκτοξεύουν απειλές και κατηγορίες στα social media. Όποιες και αν είναι οι διαφωνίες τους πάνω στο εμπόριο, η συνεργασία εξακολουθεί να προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες να επιτύχουν αυτό που θέλουν και οι δύο πλευρές: ένα ειρηνικό τέλος στην τρέχουσα κατάσταση.

    Πηγή: Bloomberg View

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Μην αφήσεις να σε φοβίσουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ