• Think Tanks

    Πως ίδρυσε το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως και έγινε δισεκατομμυριούχος

    • NewsRoom
    Ray Dalio, ιδρυτής του hedge fund, Bridgewater

    Ray Dalio, ιδρυτής του hedge fund, Bridgewater


    Το 1982, ο Ray Dalio έκανε – όπως ο ίδιος λέει – το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του. Στοιχημάτισε στο ότι η κρίση χρέους θα οδηγούσε σε οικονομική κατάρρευση. Και διαψεύστηκε. Έχασε λεφτά. Έχασε τα λεφτά των πελατών του. Αναγκάστηκε να αφήσει ανθρώπους να φύγουν από την εταιρεία του και να δανειστεί χρήματα από τον πατέρα του για να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

    “Ήταν ένα επώδυνο λάθος”, σημειώνει ο ίδιος. “Όμως άλλαξε τη ζωή μου. Άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου – από το ‘Έχω δίκιο’, έχω περάσει στο ‘Πώς είμαι σίγουρος ότι έχω δίκιο;’. Με έκανε πιο ταπεινό, εξισορροπώντας την αυθάδειά μου”.

    Στη συνέχεια, ο Dalio ίδρυσε την Bridgewater Associates, το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως. Και ο τρόπος που διευθύνει την επιχείρησή του πηγάζει από αυτήν τη στάση ζωής. Η Bridgewater λειτουργεί βάσει μιας αρχής που ο ίδιος αποκαλεί “ιδέα της αξιοκρατίας” – που αφορά σε μεθόδους, οι οποίες διασφαλίζουν ότι οι καλύτερες ιδέες έρχονται στην επιφάνεια, ούτως ώστε να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

    “Το να επενδύεις στις αγορές είναι κάθε άλλο παρά εύκολο”, αναφέρει. “Πρέπει να σκέφτεσαι ανεξάρτητα, να στοιχηματίζεις κόντρα στη γενική άποψη – και να έχεις δίκιο. Θα κάνεις λάθος αρκετές φορές. Επομένως το θέμα είναι πώς θα κάνεις λάθος με τον σωστό τρόπο;”.

    Το σημείο – κλειδί του να επικρατεί αξιοκρατία, σημειώνει, είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και πλήρης ειλικρίνεια στην επιχείρησή σου. Σημαντικό κομμάτι αυτού είναι, όπως λέει, να υπάρχει ένα κλίμα, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ελεύθεροι να εκφράσουν την άποψή τους, όταν διαφωνούν με κάτι.

    Ο Dalio πιστεύει στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας όπου όλοι έχουν τη θέση τους και όλων η άποψη έχει σημασία – αλλά και επίσης όλοι γνωρίζουν τα δυνατά και αδύναμα σημεία των άλλων, επομένως ξέρεις και πώς να αξιολογείς τις διάφορες γνώμες. Πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να είναι απαιτητικό -συχνά χρειάζονται 18 περίπου μήνες για να μπορέσει κάποιος να προσαρμοστεί, όπως λέει ο Dalio και περίπου το ⅓ των ανθρώπων δεν τα καταφέρνει.

    Αλλά όσοι προσαρμόζονται σε αυτό το είδος της πλήρους ειλικρίνειας, “μετά από 18 μήνες δεν θέλουν να φύγουν. Δεν θέλουν να επιστρέψουν στις πολιτικές των γραφείων, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες”, υποστηρίζει ο Dalio.

    Το αποτέλεσμα, επισημαίνει, είναι ότι η εφαρμογή της ιδέας της αξιοκρατίας σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι σωστά τα ρίσκα και το πιο σημαντικό, να μαθαίνεις από τις αποτυχίες σου.

    “Τώρα, κάθε φορά που κάνω λάθος, το σκέφτομαι ως ένα παζλ”, παρατηρεί. “Και θέτω το εξής ερώτημα: Τι θα κάνω διαφορετικά όταν βρεθώ σε μια ανάλογη κατάσταση; Και έτσι μπορώ να προχωράω μπροστά”.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Δημιουργώντας έναν νέο οδηγό για τις εκτιμήσεις του πληθωρισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ