• Think Tanks

    To παράδειγμα της Καταλονίας είναι ανάλογο με εκείνο της Καλιφόρνιας

    • NewsRoom
    Καταλονία


    ​Η ταξιδιωτική εφαρμογή στο κινητό μου λέει ότι είναι περίπου 6.000 μίλια η διαδρομή με αεροπλάνο από την Καλιφόρνια έως την Καταλονία στην Ιβηρική χερσόνησο.

    Αναρωτιέμαι, όμως, αν οι δύο περιοχές είναι πιο κοντά στο πνεύμα παρά στη γεωγραφία.

    Σε περίπτωση που αυτήν τη βδομάδα ήσασταν απασχολημένοι και δεν ενημερωθήκατε, η επαρχία της Καταλονίας στην Ισπανία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα η ισπανική κυβέρνηση να άρει την αυτονόμηση της επαρχίας γρήγορα και να αναλάβει απευθείας τη διοίκησή της από τη Μαδρίτη.

    Το ανάλογο της Καλιφόρνιας;

    Προς το παρόν, όχι μία αλλά δύο προτάσεις νομοσχεδίων εξετάζονται για τις γενικές εκλογές του 2018 που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την πολιτεία των ΗΠΑ ένα βήμα πιο κοντά στην απόσχιση. Αυτή η ιδέα, γνωστή και ως Calexit, έγινε γνωστή νωρίτερα φέτος.

    Τα εν λόγω μέτρα που συζητούνται δεν σημαίνουν απόλυτη εξέγερση. Ωστόσο αποτελούν το κάλεσμα για μια πανεθνική διαβούλευση, κατά την οποία η Καλιφόρνια, στη θεωρία τουλάχιστον, θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

    Ένα συναινετικό διαζύγιο; Όχι, ακριβώς.

    Η κατάσταση περισσότερο μοιάζει σε μια γυναίκα-τρόπαιο που προσπαθεί να αλλάξει τους όρους αυτού που θεωρεί ως αποτυχημένο δεσμό.

    Ποιοι είναι οι παράγοντες λοιπόν που έκαναν την Καλιφόρνια να αλλάξει στάση;

    Πρώτα, είναι ο παράγοντας Trump. Κέρδισε τις εκλογές αν και μόνο το 33% των Καλιφορνέζων τον ψήφισαν. Αφαιρέστε τις ψήφους του Trump από την Καλιφόρνια και η Hillary Clinton ακολουθεί στις άλλες 49 πολιτείες με διαφορά 1,4 εκατ. ψήφων.

    Δεύτερος παράγοντας: η αντιπαράθεση πολιτείας-κυβέρνησης αναφορικά με διάφορες πολιτικές. Η προοδευτική Καλιφόρνια προχώρησε περισσότερο από την Ουάσινγκτον σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή ή τα δικαιώματα μειονοτήτων όπως οι ομοφυλόφιλοι. Νωρίτερα φέτος η Καλιφόρνια αυτοανακηρύχθηκε “πολιτεία-άσυλο”, ενώ πέρυσι οι ψηφοφόροι της πολιτείας ενέκριναν νομοσχέδιο που νομιμοποιούσε τη χρήση της μαριχουάνας για λόγους αναψυχής.

    Ο Trump για τους παραπάνω (και άλλους) λόγους θα μπορούσε να ξεσπάσει την οργή του στην Καλιφόρνια, ωστόσο δεν παρενέβη καθόλου, με μοναδική εξαίρεση το Obamacare.

    Εν τω μεταξύ, αυτές τις ημέρες ένα μέτρο προς ψήφιση είναι η πρόταση του venture capitalist, Tim Draper, να χωριστεί η Καλιφόρνια σε τρεις επιμέρους πολιτείες: τη Βόρεια Καλιφόρνια, τη (μεγαλύτερη) Κεντρική Καλιφόρνια και τη Νότια Καλιφόρνια. Σημειωτέον πως ο Draper, το 2016, είχε προτείνει τον διοικητικό διαμελισμό της πολιτείας σε έξι επιμέρους πολιτείες, κάτι όμως που δεν προχώρησε μιας και δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών.

    Και πάλι, οι πιθανότητες κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί είναι μηδαμινές. Ακόμη και αν ο λαός το εγκρίνει, το Κογκρέσο θα πρέπει να αντικαταστήσει την Καλιφόρνια με τρεις επιμέρους πολιτείες. Προτού όμως κάποιος αρχίσει να προσθέτει επιπλέον αστέρια στη σημαία των ΗΠΑ, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ενδελεχώς ποιο κόμμα θα επωφεληθεί από αυτήν την αλλαγή. Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές πολύ δύσκολα θα αποδεχόντουσαν κάτι τέτοιο, αφού η Καλιφόρνια αποτελεί μια σημαντικότατη πηγή ψήφων για την Clinton.

    Τον άλλο μήνα, ο γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, Brown, θα συμμετάσχει σε ένα συνέδριο στο Βατικανό με θέμα την κλιματική αλλαγή. Επιστρέφοντας στην ταξιδιωτική εφαρμογή του κινητού μου, βλέπω πως η απόσταση Βατικανού-Βαρκελώνης είναι 528 μίλια. Η πτήση δεν είναι μεγάλη. Ίσως εκεί, στην Ισπανία, ο γερουσιαστής δει πώς μια άλλη κυβέρνηση θέλει να επαναδιαπραγματευτεί την αυτονομία της από την κεντρική κυβέρνηση.

    Τι θα μπορούσε να αντιληφθεί ο Brown; Εάν το κλίμα της Καλιφόρνιας είναι διαφορετικό από αυτό της Καταλονίας.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κέρδισαν 3,5 δισ. δολάρια μέσα σε μια ημέρα οι ιδρυτές της Google

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Air Berlin: Τίτλοι τέλους μετά την απόσυρση της στήριξης από την Etihad

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ