• Think Tanks

    Ήταν μια κακή εβδομάδα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τον Musk

    • NewsRoom
    Elon Musk-Tesla

    Elon Musk-Tesla


    Ο στόλος από ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla είναι γνωστός για την εμπειρία ομαλής οδήγησης που προσφέρει. Η παραγωγή τους ωστόσο στο εργοστάσιο της εταιρείας ήταν αξιοσημείωτα ασταθής.

    Την Τετάρτη το απόγευμα, η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε τα κέρδη του τρίτου τριμήνου. Κατέγραψε έσοδα ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και μια προσαρμοσμένη ζημία ύψους 2,92 δολ. ανά μετοχή, δηλαδή 30% μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. Επιπλέον, τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή έχουν καθυστερήσει τις παραδόσεις του νέου οχήματος Model 3 της εταιρείας, καθιστώντας απίθανο το στόχο της Tesla για παράδοση 500.000 αυτοκινήτων ετησίως μέχρι το τέλος του 2018.

    Στο άκουσμα αυτών των ειδήσεων, οι επενδυτές αντέδρασαν αφήνοντας τις μετοχές της Tesla να υποχωρήσουν 7% την Πέμπτη. Η τιμή της μετοχής βρέθηκε κάτω από τα 300 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο.

    Η πτώση αυτή δεν επηρέασε κανέναν άλλο περισσότερο από τον Elon Musk, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla και μεγαλύτερο μέτοχο που είναι φυσικό πρόσωπο. Η περιουσία του μειώθηκε κατά 800 εκατομμύρια δολάρια ως αντίδραση στις κακές ειδήσεις. Σήμερα ανέρχεται σε 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ταξινόμηση των Δισεκατομμυριούχων του Πλανήτη που κάνει το Forbes σε πραγματικό χρόνο, και είναι ο 23ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική. Η καθαρή του αξία μειώθηκε κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την δημοσίευση της ετήσιας κατάταξης του Forbes 400 τον περασμένο μήνα.

    Ευτυχώς για τον γεννημένο στη Νότια Αφρική Musk, ο πλούτος του είναι κάπως διαφοροποιημένος. Περίπου το ήμισυ της περιουσίας του είναι συνδεδεμένο με μετοχές της Tesla. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου αποτελείται από το μερίδιό του στην κατασκευάστρια πυραύλων SpaceX, η οποία συγκέντρωσε 350 εκατ. δολάρια τον Ιούλιο με αποτίμηση περίπου 21 δισ. δολαρίων. Κατέχει περίπου το 50% της επιχείρησης.

    Ο 46χρονος Musk έχει μακρά ιστορία επιτυχιών ως επιχειρηματίας. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ήρθε το 1999, όταν πούλησε την εταιρία λογισμικού Zip2, της οποίας ήταν συνιδρυτής, στην Compaq αντί φερόμενου ποσού 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια πέτυχε μία ακόμα πιο κερδοφόρα είσπραξη το 2002, όταν η Paypal, της οποίας ήταν επίσης συνιδρητής, αγοράστηκε από το eBay αντί 1,4 δισ. δολαρίων.

    Στην Tesla προσήλθε το 2004 ως βασικός επενδυτής και πήρε το τιμόνι το 2008. Εκείνη την εποχή το μέλλον της εταιρείας φαινόταν δυσοίωνο, καθώς οι πιστωτικές αγορές άρχιζαν να στερεύουν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και η ανάπτυξή της υπέστη σοβαρή καθυστέρηση.

    Τελικά, η εταιρεία άρχισε να “γεννά” αυτοκίνητα, ξεκινώντας από το κομψό Roadster. Ακόμη και με την πτώση αυτής της εβδομάδας, η επιχείρηση συνολικά έκανε κολοσσιαία επιτυχία. Σήμερα διαθέτει κεφαλαιοποίηση ύψους σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Η επιτυχία του Viber και ο ρόλος της Ελλάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο πλούτος, η φήμη και ο θάνατος!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιράν: Ο παράδεισος της παγκόσμιας σιδηροδρομικής βιομηχανίας



    ΣΧΟΛΙΑ