• Think Tanks

    Υπουργός της κυβέρνησης Obama και κληρονόμος της Hyatt Hotels στα Paradise Papers

    • NewsRoom
    Penny Pritzker


    Η πρώην υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ και δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της Hyatt Hotels Penny Pritzker είναι μία από τους 40 πολιτικούς που αναφέρονται στα Paradise Papers, μια έρευνα σε 13,4 εκατομμύρια έγγραφα.

    Τα αρχεία αποκτήθηκαν από τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η οποία τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και με περισσότερους από 380 δημοσιογράφους σε 67 χώρες.

    Η Pritzker, η οποία διετέλεσε υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την κυβέρνηση του Obama από το 2013 έως το 2017, υποχρεώθηκε από τον ομοσπονδιακό νόμο να εκποιήσει οποιαδήποτε επιχειρηματικά συμφέροντα ταυτοποίησε το Γραφείο Κυβερνητικής Ηθικής των ΗΠΑ λόγω πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων εντός 90 ημερών. Σε επιστολή της τον Μάιο του 2013 προς το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, η Pritzker δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από 221 συμμετοχές της.

    Την επόμενη χρονιά η ίδια επιβεβαίωσε ότι πούλησε συμμετοχές της στην IAS και την Triton. Οι μετοχές της Pritzker στη IAS Holdings άξιζαν από $15.000 έως και $50.000 ενώ οι μετοχές της στην Triton Container ήταν μεταξύ $1 και $5 εκατ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τα Paradise Papers, αυτό δεν συνέβη. “Τα έγγραφα δείχνουν ότι στις 27 Ιουνίου του 2013 – δύο μέρες αφού επιβεβαίωσε την πώληση – η Pritzker μεταβίβασε μετοχές της IAS Holdings και της Triton Container στην εταιρεία DRBIT Investors LLC”, γράφει η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

    Ένα έντυπο που έχει κατατεθεί στη Νομισματική Αρχή των Βερμούδων δείχνει ότι η DRBIT ανήκει στα παιδιά της Penny Pritzker, Donald Pritzker Traubert και Rose Pritzker Traubert.

    Η Triton Container είναι μια εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που εδρεύει στις Βερμούδες και ιδρύθηκε από τον εξάδελφο της Penny Pritzker, Tom Pritzker και τον συνεργάτη του Ed Schneider το 1980. Ο Tom Pritzker επένδυσε $1 εκατ. κατά την ίδρυσή της. Τον Φεβρουάριο του 2011, οι Pritzkers πώλησαν πλειοψηφικό μερίδιο που διατηρούσαν στην Triton Container στην Warburg Pincus & Vestar για $1 δισ. Τώρα έχει περισσότερα από $800 εκατ. έσοδα και $8 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία.

    Η IAS Holdings, εν τω μεταξύ, είναι επίσης μια εταιρεία με έδρα τις Βερμούδες, αλλά το Forbes κατάφερε να βρει κάποια παραπάνω στοιχεία. Τα Paradise Papers, έδειξαν ότι η IAS αποτελεί “απαλλασσόμενη” εταιρεία, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να καταβάλει τοπικούς φόρους. Επίσης, δεν θα υπόκειται σε νέους φόρους μέχρι τον Μάρτιο του 2035.

    Πριν την προσχώρησή της στην κυβέρνηση Obama, η Pritzker συνιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα, Artemis Real Estate Partners, υπηρέτησε ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας TransUnion και επίσης ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Hyatt Hotels, την οποία αρχικά είχε αγοράσει ο θείος της Jay Pritzker το 1957.

    Μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση Obama και με την επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα, η Pritzker επικεντρώθηκε στην PSP Capital, την ιδιωτική της επιχείρηση επενδύσεων που έχει συμφέροντα στα ακίνητα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και πολλούς άλλους κλάδους. Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Pritzker έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Measure, startup που ασχολείται με drones. H Pritzker βρέθηκε φέτος στη θέση No. 315 στη λίστα του Forbes με τους 400 πιο πλούσιους ανθρώπους στην Αμερική.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Η οικονομική ζημία του Kevin Spacey μετά το σεξουαλικό σκάνδαλο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το NYC Marathon 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθερά πάνω από τα 7.000 δολάρια η τιμή του Bitcoin, χωρίς την Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ