• Think Tanks

    H Qualcomm και οι νομικές διαμάχες – Υψηλό πρόστιμο και από την Ταϊβάν

    • NewsRoom


    Σε μια ακόμη νομική διαμάχη εμπλέκεται η Qualcomm: Την Τετάρτη, η αρμόδια επιτροπή για το εμπόριο της Ταϊβάν επέβαλε πρόστιμο – ρεκόρ της τάξεως των 773 εκατ. δολ. στον “γίγαντα” των chips για κινητά, καθώς φέρεται να παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία όσον αφορά στην τιμολόγηση των chips και πατεντών της.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι Αρχές της Ταϊβάν αναφέρουν ότι η Qualcomm παραβιάζει τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για τουλάχιστον 7 χρόνια.

    Η Qualcomm βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλες ανάλογες καταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως και στην περίπτωση της Ταϊβάν, πολλές έρευνες εστιάζουν στην προσοδοφόρα επιχείρηση χορήγησης αδειών της Qualcomm που επιτρέπει στην εταιρεία να εισπράττει τέλη, σχεδόν από κάθε σύγχρονο τηλέφωνο στον κόσμο. Σημειωτέον πως περίπου τα ⅔ της κερδοφορίας της εταιρείας προέρχεται από τις χορηγήσεις αδειών για τη χρήση της τεχνολογίας της. Το 2016, το 80% των κερδών της Qualcomm οφειλόταν στον συγκεκριμένο κλάδο επιχειρήσεών της.

    Στην Qualcomm έχουν επιβληθεί ανάλογα πρόστιμα και από την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Συγκεκριμένα, πέρυσι η Νότια Κορέα της επέβαλε πρόστιμο ύψους 853 εκατ. δολ., ενώ το 2015 της επεβλήθη πρόστιμο 975 εκατ. δολ. από τις κινεζικές Αρχές. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ διεξάγει επίσης σχετική έρευνα, αυτήν τη στιγμή.

    “Η Qualcomm διαφωνεί με την απόφαση που συνοψίζεται στο δελτίο Τύπου της TFTC (σ.σ. της αρμόδιας επιτροπής για τη λειτουργία του εμπορίου στην Ταϊβάν) και προτίθεται να (…) προσφύγει στα δικαστήρια της Ταϊβάν, έπειτα από την επίσημη απόφαση της TFTC που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων”, σημείωσε η Qualcomm σε ανακοίνωσή της.

    Εν μέσω αυτής της νέας νομικής “περιπέτειας”, η εταιρεία βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη και με μια αγωγή από έναν εκ των μεγαλύτερων πελατών της, την Apple, σχετικά με τις τακτικές αδειοδότησης. Η Apple, ενδεχομένως, θα χρησιμοποιήσει αυτές τις νέες εξελίξεις στην Ταϊβάν, ως ενδεικτικές των πρακτικών της Qualcomm.

    Μια θετική πλευρά της υπόθεσης, πάντως, είναι ότι επιτέλους παράσχεται κάποιου βαθμού σαφήνεια στην έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις αρχές του 2015, όπως παρατηρεί ο Stacy Rasgon, αναλυτής στην Bernstein Research.

    Η μετοχή της Qualcomm έχει χάσει 17% της αξίας της από τις αρχές του έτους.

    Δεν είναι ξεκάθαρος ο ενδεχόμενος αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει η υπόθεση στις επιχειρήσεις της Qualcomm στην Ταϊβάν, στην οποία αναλογεί το 12% των εσόδων της περυσινής χρονιάς. Παράλληλα με το πρόστιμο, οι Αρχές της Ταϊβάν ζητούν από την εταιρεία επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου της.

    “Έχουν χάσει κάθε υπόθεση σε βάρος τους μέχρι στιγμής”, σχολιάζει ο Rasgon.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ο ρόλος της Καταλονίας στην Ισπανία -γιατί η απόσχιση δεν θα μοιάζει με το Brexit

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τιμές Bitcoin: Οι εξελίξεις και τα ανυπόστατα σενάρια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Έκλεισαν την πόρτα στον δισεκατομμυριούχο Nelson Peltz οι μέτοχοι της 



    ΣΧΟΛΙΑ