• Think Tanks

    Bitcoin: Όσο αυξάνεται η ζήτηση τόσο ανεβαίνει και η τιμή του

    • NewsRoom
    Bitcoin

    Bitcoin


    Καθώς η τιμή του Bitcoin οδεύει προς τα 6.000 δολάρια, αναλογίζομαι τι είναι αυτό που θα την κάνει να ανέβει ακόμη περισσότερο. Σκέφτομαι λοιπόν πως το Bitcoin συμπεριφέρεται σαν Giffen good, δηλαδή σαν αγαθό η ζήτηση για το οποίο αυξάνεται όσο αυξάνεται και η τιμή του.

    Ενώ στα περισσότερα αγαθά η ζήτηση πέφτει όταν αυξάνονται οι τιμές, στο Bitcoin, για παράδειγμα, είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σε εκείνο το στάδιο όπου οι ανοδικές τιμές πυροδοτούν ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση – όπως σε ένα Giffen good.

    Αυτό έχει κάποιο νόημα, γιατί, όπως έχω ξαναπεί, υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι που παρατηρούν το Bitcoin (και τα άλλα κρυπτονομίσματα) για να δουν αν ταιριάζουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Καθώς ψάχνουν για πληροφορίες, πέφτουν πάνω στους οπαδούς του Bitcoin που λατρεύουν τα κρυπτονομίσματα και δεν έχουν κάτι αρνητικό να πουν για αυτά. Στην άλλη άκρη του φάσματος υπάρχουν όσοι υποστηρίζουν πως το Bitcoin είναι μια μεγάλη φούσκα. Οπότε, βρίσκονται μεταξύ δύο αντίθετων τάσεων, από τη μεριά όσων εκτιμούν πως είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής που θα επαναστατικοποιήσει τον πλούτο, και από την άλλη όσων θεωρούν ότι δημιουργούμε αξίες χωρίς υπόσταση.

    Πιστεύω ότι οι υψηλότερες τιμές, προς το παρόν, θα προσελκύσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όσο αυξάνονται οι τιμές, τόσο περισσότεροι άνθρωποι που αμφισβητούν την αξιοπιστία του Bitcoin, θα δουν πως αξίζει να κάνουν μια προσπάθεια να επενδύσουν σε αυτό.

    Έτσι, λοιπόν, προσώρας, οι υψηλές τιμές θα οδηγήσουν σε περισσότερους αγοραστές, αφού όσοι έχουν αμφιβολίες θα αρχίζουν να αλλάζουν γνώμη. Ο κίνδυνος είναι πως οι μειωμένες τιμές θα κάνουν αθέμιτους περισσότερους πωλητές, καθώς θα αντηχούν οι φόβοι για τη θεωρία της φούσκας. Για να συμβεί όμως αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε άλλη μια οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις εις βάρος του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ενέργεια και Χρηματοοικονομικά – Γιατί ξεχωρίζουν μεταξύ των μετοχών αξίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι πιο νέοι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ το 2017 κάτω των 40 ετών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ