• Think Tanks

    Μειώνονται τα ποσοστά ανεργίας στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου


    Ο αριθμός των απασχολουμένων στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αυξάνεται, καθώς οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν μια ολοένα και πιο υγιή αγορά εργασίας.

    Τα στατιστικά στοιχεία από το World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που υπολογίζουν τον αριθμό των ανέργων ως ποσοστό του συνολικού εργατικού δυναμικού, δείχνουν μείωση των επιπέδων ανεργίας στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

    Ο αριθμός των ανέργων έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των 50 τελευταίων ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία. Τα ποσοστά κυμαίνονται σήμερα σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί από το 1969 και είναι σημαντικά μειωμένα συγκριτικά με τα υψηλά επίπεδα του 10% μετά την οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009.

    Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Γερμανία εμφάνισαν μείωση της ανεργίας σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα από τις ΗΠΑ.

    Παράλληλα με την πτώση των ποσοστών ανεργίας, η Ιαπωνία παρουσίασε επίσης αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, καθώς η εγχώρια ζήτηση και η ζήτηση στο εξωτερικό τροφοδοτούν την ανακάμπτουσα αγορά εργασίας. Ωστόσο, η χώρα πλήττεται από τις επιπτώσεις ενός γηράσκοντος ενεργού πληθυσμού, με όλο και λιγότερους ανθρώπους να είναι διαθέσιμοι για να καλύψουν αυτούς τους ρόλους.

    Ο αριθμός των ατόμων που δεν εργάζονται στη Γερμανία εν τω μεταξύ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ μετά την επανένωση της χώρας πριν από τρεις δεκαετίες.

    Η Γαλλία και η Ιταλία εξακολουθούν να έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανεργίας, αν και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική μείωση.

    Όμως, η Βραζιλία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, καθώς είναι η μόνη χώρα μεταξύ των 10 κορυφαίων – με την εξαίρεση της Ινδίας για την οποία δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία – που είδε τα επίπεδα ανεργίας να αυξάνονται από το 2014. Το ποσοστό των ατόμων χωρίς εργασία αυξήθηκε από μια ήδη υψηλή βάση στο 11,4% του πληθυσμού – ένα επίπεδο-ρεκόρ για τη χώρα.

    Αν και μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία είχε δει την ανεργία να πέφτει δραματικά, η υποτονική ανάκαμψη από μια σημαντική ύφεση μεταξύ 2015 και 2016 έπληξε σκληρά την απασχόληση στη Βραζιλία. Οι μισθοί παρέμειναν στάσιμοι, καθώς η στασιμότητα στην αγορά εργασίας έβαλε πλαφόν στην ανάπτυξη.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Charlotte Edmond



    ΣΧΟΛΙΑ