• Think Tanks

    Jamie Dimon (JP Morgan) : Είναι σχεδόν ντροπή να είσαι Αμερικανός

    JP Morgan

    Jamie Dimon, Πρόεδρος JP Morgan


    Ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, κάνει γνωστή την απογοήτευση του για το πολιτικό μπλοκάρισμα που επικρατεί στην Ουάσινγκτον.   Σε μια σύσκεψη που είχε την Παρασκευή, με αναλυτές και επενδυτές, αναφορικά με τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας, αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας, την οποία θεωρεί απογοητευτική.

    “Είναι σχεδόν ντροπή να είσαι ένας Αμερικανός πολίτης που ταξιδεύει στον κόσμο και να ακούς για τις μπούρδες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην χώρας μας, ενώ πρέπει να δείχνουμε προς τα έξω ότι είμαστε κάτω από  μια κοινή γραμμή”, ανέφερε ο Dimon.

    Της Lauren Gensler/Forbes 

    Δήλωσε επίσης, ότι οι ΗΠΑ δεν προβαίνουν σε απαραίτητες επενδύσεις σε τομείς όπως οι υποδομές και η παιδεία, ενώ χαρακτήρισε την φορολογική πολιτική της χώρας ως μη ανταγωνιστική. Παράλληλα, ο Dimon χαιρέτησε τις πολιτικές που προάγουν την επιχειρηματικότητα σε χώρες που πρόσφατα επισκέφτηκε, όπως η Γαλλία, η Αργεντινή, το Ισραήλ και η Ιρλανδία.

    “Με εκπλήσσει θετικά ότι κάθε μια από αυτές της χώρες κατανοεί ότι η επιβολή πρακτικών πολιτικών που προωθούν τις επιχειρήσεις, αποφέρει οφέλη στον μέσο πολίτη, δημιουργεί δουλειές και μισθούς”, δήλωσε ο Dimon, συμπληρώνοντας ότι “αυτό πλέον δεν το καταλαβαίνουμε στις ΗΠΑ”.

    Ανάπτυξη 2% 

    Ο Dimon σχολίασε ότι έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από την οικονομική κρίση και η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε 1,5% με 2% “παρά την ηλιθιότητα και το πολιτικό μπλοκάρισμα”. Συμπλήρωσε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, άσχετα από την πολιτική κατάσταση, όμως η χώρα θα χάσει την ευκαιρία να αναπτυχθεί ταχύτερα.

    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Dimon αναφέρεται με έντονο τρόπο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έθνος. Στο παρελθόν έχει κάνει παρεμβάσεις σε μια γκάμα ζητημάτων που περιλαμβάνει από την εκπαίδευση ως τα ναρκωτικά. Πέρσι έκανε αυξήσεις μισθών σε όλους τους ταμίες της τράπεζας και σε όλους τους ωρομίσθιους υπαλλήλους, δηλώνοντας  ότι “αυτό ήταν το σωστό”, καθώς οι μισθοί πολλών Αμερικανών είχαν μείνει στάσιμοι για μεγάλο διάστημα.

    Ο Dimon, πάντως, ο οποίος είναι μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του προέδρου Trump στον τομέα των επιχειρήσεων, δεν τον κατηγόρησε για αυτά που τον ενοχλούν.  Αντίθετα στράφηκε κατά των ΜΜΕ, δηλώνοντας απογοητευμένος από αυτά, καθώς θα έπρεπε να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα ουσιώδη, κατά την άποψη του, ζητήματα και λιγότερη στις περίπλοκες ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ