• Think Tanks

    Η Βρετανία ηλεκτροδοτήθηκε για μία εβδομάδα χωρίς χρήση άνθρακα


    Η Βρετανία, η γενέτειρα του ρεύματος από άνθρακα, πέρασε επτά ημέρες χωρίς ηλεκτρική ενέργεια από εργοστάσια με καύση άνθρακα για πρώτη φορά μετά τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα, ανέφερε την Τετάρτη ο διαχειριστής των δικτύων της χώρας.

    Η Βρετανία ήταν η χώρα όπου λειτούργησε ο πρώτος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο που λειτουργούσε με άνθρακα στη δεκαετία του 1880 και ο άνθρακας υπήρξε η κυρίαρχη πηγή ηλεκτροδότησής της και ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας για τον επόμενο αιώνα.

    Ωστόσο, τα εργοστάσια άνθρακα εκπέμπουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2), αερίου που παγιδεύει θερμότητα και ενοχοποιείται για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και απομακρύνθηκαν από τις πόλεις της Βρετανίας από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη του κλιματικού στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 τις επόμενες τρεις δεκαετίες, η Βρετανία σχεδιάζει να απεξαρτηθεί εντελώς από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα έως το 2025.

    Οι χαμηλές τιμές ενέργειας και τα τέλη για τις εκπομπές CO2 καθιστούν επίσης όλο και λιγότερο κερδοφόρα τη λειτουργία μονάδων άνθρακα, ειδικά όταν η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας είναι υψηλή.

    Το Εθνικό Δίκτυο, το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας της Βρετανίας, δήλωσε ότι οι περίοδοι χωρίς άνθρακα, όπως αυτή η εβδομάδα, θα γίνουν τακτικές καθώς εισέρχονται στο σύστημα περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Οι ανεξάρτητοι κλιματικοί σύμβουλοι της Βρετανίας, η Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, την περασμένη εβδομάδα συνέστησαν στη χώρα να εμβαθύνει τον κλιματικό στόχο της σε μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

    Αυτό θα απαιτούσε ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μια προηγούμενη απομάκρυνση από τα νέα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, και αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η χαμηλότερη κατανάλωση βοδινού και αρνιού.

    Το τελευταίο ανθρακωρυχείο της Βρετανίας έκλεισε στο Βόρειο Γιορκσάιρ το 2015, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για μια βιομηχανία που κάποτε απασχολούσε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε περίπου 3.000 ανθρακωρυχεία.

    «Μόλις πριν από λίγα χρόνια μας έλεγαν ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε να κρατήσει αναμμένα τα φώτα χωρίς καύση άνθρακα», δήλωσε ο Doug Parr, επικεφαλής πολιτικής της οργάνωσης περιβαλλοντικού ακτιβισμού Greenpeace.

    «Τώρα ο άνθρακας γίνεται γρήγορα παρελθόν, προς μεγάλο όφελος του κλίματος και της ποιότητας του αέρα μας, και ούτε καν το παρατηρούμε»,

    Η πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ ήχησε τη σειρήνα του θανάτου για τη βιομηχανία στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν νίκησε μια πικρή, πολυετή απεργία των ανθρακωρύχων κατά των σχεδίων για λουκέτα σε ανθρακωρυχεία και εξάλειψη θέσεων εργασίας.

    Πέρυσι, η κυβέρνηση απέρριψε σχέδια από την Banks Mining για να αναπτύξει ένα νέο ανθρακωρυχείο στη βορειοανατολική Αγγλία, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    Ωστόσο, η εταιρεία κέρδισε μια προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης και η αίτηση επιστρέφει τώρα στον σημερινό υπουργό τοπικής αυτοδιοίκησης, James Brokenshire.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η δημοσιογράφος του Reuters Susanna Twidale



    ΣΧΟΛΙΑ