• Think Tanks

    Η Σκωτία θέλει να δημιουργήσει ένα ηθικό χρηματιστήριο


    Ήταν το 1973 όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία συναλλαγή στο χρηματιστήριο της Σκωτίας πριν συγχωνευθεί με αυτό του Λονδίνου για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο χρηματιστήριο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, μια ομάδα επενδυτών με έδρα το Εδιμβούργο υποστηρίζει ότι έχει τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού χρηματιστηρίου για τη Σκωτία.

    Η ομάδα αυτή, η οποία έχει σχηματίσει μια εταιρεία που ονομάζεται Bourse Scot, έχει ήδη την υποστήριξη της κυβέρνησης της Σκωτίας. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι έχουν αντλήσει μία «επταψήφια» επένδυση από υποστηρικτές και σχεδιάζουν να ανοίξουν τη νέα χρηματιστηριακή αγορά αργότερα φέτος.

    Έχουν συνεργαστεί με την Euronext, η οποία διαχειρίζεται χρηματιστήρια στο Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, το Δουβλίνο και το Παρίσι, για να προσφέρει την πλατφόρμα Optiq για τη λειτουργία του νέου σκωτσέζικου χρηματιστηρίου που θα εδρεύει στο Εδιμβούργο. Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με δύο ευρωπαϊκoύς οίκους για τη διαχείριση των συναλλαγών.

    Επενδύοντας για την επίδραση στην κοινωνία

    Αλλά αυτό θα είναι ένα χρηματιστήριο με μια διαφορά. Η ομάδα Bourse Scot ήδη παίρνει συνεντεύξεις από πιθανούς παίκτες για να αξιολογήσει τα δεοντολογικά τους διαπιστευτήρια. Οι εταιρείες που επιθυμούν να αντλήσουν χρήματα στη νέα αγορά θα πρέπει να πληρούν υψηλά πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bourse Scot και ιδρυτής της, Tomas Carruthers, δήλωσε στην ενημερωτική ιστοσελίδα digit.fyi: «Το project χαρακτηρίζεται έντονα από το όραμά μου για μια κεφαλαιαγορά που εξυπηρετεί την κοινωνία, που μπορεί να εμπιστευτεί κανείς ότι θα εξυπηρετεί όλους τους μεριδιούχους – μια αγορά που οι κοινωνικοί επιχειρηματίες, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι τοπικές αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να βρουν επενδυτές που ευθυγραμμίζονται με την αποστολή τους».

    Οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την «ουσιώδη και θετική επίδρασή τους στις κοινότητες στις οποίες λειτουργούν». Ο Carruthers αναφέρει ότι θα είναι το πρώτο χρηματιστήριο στον κόσμο που θα θέσει τέτοια αυστηρά πρότυπα για την έκθεση επίδρασης.

    Το κίνημα του κοινωνικού χρηματιστηρίου έχει αποκτήσει δυναμική σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα λειτουργούν ως πραγματικά χρηματιστήρια, όπου οι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές, ενώ άλλα παρέχουν έρευνα και καταλόγους εταιρειών που έχουν περάσει μια δοκιμασία κοινωνικής επίδρασης.

    Κοινωνικά χρηματιστήρια που επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση μετοχών έχουν δημιουργηθεί στη Σιγκαπούρη και τη Νότια Αφρική, ενώ τα χρηματιστήρια στη Βραζιλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν σε πιθανούς επενδυτές κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις. Η Κένυα έχει γίνει το επίκεντρο για τις επιδραστικές επενδύσεις στην Αφρική, αφού ένα χρηματιστήριο στο Ναϊρόμπι λάνσαρε ένα Τμήμα Αγοράς Ανάπτυξης Επιχειρήσεων (GEMS) για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

    Ο Carruthers δεν πιστεύει ότι τα υψηλά πρότυπα θα αποθαρρύνουν τους επενδυτές ή τις εταιρείες, καθώς η γνωστοποίηση της κοινωνικής επίδρασης είναι ήδη κοινή πρακτική στις χρηματοοικονομικές εκθέσεις. Οι ηθικοί επενδυτές αναμένουν ήδη από τις εταιρείες να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι αντιμετωπίζουν δίκαια όλους τους μεριδιούχους.

    Πέρυσι, μια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σχετικά με τις επιδραστικές επενδύσεις ανέφερε ότι ποτέ δεν υπήρχε τέτοια παγκόσμια εστίαση στην ευθύνη του ιδιωτικού τομέα να κάνει το καλό για την κοινωνία και το περιβάλλον.

    Πορνογραφία και τυχερά παιχνίδια; Οχι, ευχαριστώ

    Ο Carruthers κατέστησε σαφές το είδος εταιρειών που δεν θα επιτρέπονται: «Δε δημιουργούμε ένα χρηματιστήριο για πορνογράφους και εταιρείες τυχερών παιχνιδιών ή παιγνίων».

    Τώρα είναι στο χέρι των ρυθμιστικών αρχών της χρηματαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνουν το σχέδιο. Το παρελθόν του Carruthers περιλαμβάνει την ίδρυση της ιστοσελίδας για μικρούς επενδυτές Interactive Investor. Είναι επίσης μέλος της NEST, του παρόχου συντάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηριζόμενου από την κυβέρνηση της χώρας.
    Η Σκωτία είχε πέντε χρηματιστήρια τα τελευταία 175 χρόνια. Η Γλασκώβη ήταν η πρώτη, το 1844, και ακολούθησε την ίδια χρονιά το Εδιμβούργο. Ακολούθησαν ανεξάρτητα χρηματιστήρια στο Αμπερντίν, στο Νταντί και στο Γκρίνοκ. Ένα ενιαίο χρηματιστήριο της Σκωτίας με έδρα τη Γλασκώβη ιδρύθηκε το 1962.

    Η πρόσληψη των ανώτατων στελεχών της Bourse Scot έχει ήδη προχωρήσει. Η εταιρεία σκοπεύει να εξασκήσει αυτό που κηρύττει, διασφαλίζοντας ότι είναι ένας δίκαιος εργοδότης. Οι μισές από τις νέες θέσεις του διοικητικού συμβουλίου έχουν ήδη δεσμευτεί για γυναίκες.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Douglas Broom.



    ΣΧΟΛΙΑ