• Think Tanks

    Οι πόλεις όπου δουλειά και προσωπική ζωή ισορροπούν αρμονικά

    Summer of Helsinki, Finland


    Το να βρίσκει κανείς χρόνο για τον εαυτό του κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής εβδομάδας εργασίας δεν είναι απλό πράγμα. Αλλά σε ορισμένα μέρη είναι ευκολότερο από ό,τι σε άλλα, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη.

    Η εταιρεία ασφαλείας Kisi πραγματοποίησε έρευνες σε 40 πόλεις σε όλο τον κόσμο για να ανακαλύψει πού βρίσκονται οι κάτοικοι που έχουν την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, βαθμολογώντας τις με βάση παράγοντες απασχόλησης, όπως ο μέσος χρόνος μετακινήσεων, το ωράριο εργασίας και η άδεια διακοπών, μαζί με την ευημερία και τα πολιτικά δικαιώματα.

    Αυτές είναι οι πόλεις με την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

    1. Ελσίνκι, Φινλανδία

    Οι κάτοικοι του Ελσίνκι απολαμβάνουν την καλύτερη ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής στον κόσμο, με μια σχετικά σύντομη εβδομάδα εργασίας 40 ωρών και έναν χαμηλό μέσο χρόνο μετακινήσεων 26 λεπτών.

    Η ελάχιστη άδεια διακοπών είναι 30 ημέρες, η οποία είναι μία από τις υψηλότερες από οποιαδήποτε χώρα στην έρευνα. Το Ελσίνκι προσφέρει επίσης γενναιόδωρη γονική άδεια μετ’ αποδοχών, η οποία στις 1.127 ημέρες είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες χώρες, με εξαίρεση την Ουγγαρία.

    1. Μόναχο, Γερμανία

    Η πρώτη από τις τρεις γερμανικές πόλεις στην πρώτη δεκάδα, το Μόναχο είναι η πόλη με το χαμηλότερο άγχος στον κατάλογο. Η μέση εβδομάδα εργασίας είναι μεγαλύτερη του Ελσίνκι μόλις κατά μία ώρα και οι χρόνοι μετακίνησης είναι μεγαλύτεροι κατά ένα λεπτό.

    Υπάρχουν ορισμένες έντονες διαφορές μεταξύ των δύο πρώτων πόλεων. Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, η ελάχιστη άδεια διακοπών είναι μόνο 20 ημέρες, αν και οι περισσότεροι υπάλληλοι λαμβάνουν σχεδόν 30 ημέρες κατά μέσο όρο. Οι γονείς μπορούν να πάρουν 406 ημέρες άδειας μετ ‘αποδοχών, περίπου το ένα τρίτο του χρόνου που μπορούν να πάρουν στο Ελσίνκι.

    1. Όσλο, Νορβηγία

    Από τις εξεταζόμενες πόλεις, οι κάτοικοι του Όσλο εργάζονται τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα (38,9), και μόνο ένα μικρό ποσοστό ατόμων εργάζεται πάνω από 48 ώρες.

    Η πόλη παρέχει γενναιόδωρη άδεια μετ’ αποδοχών για γονείς και έχει το υψηλότερο σκορ στην ισότητα των φύλων από όλες τις εξεταζόμενες πόλεις, ακολουθούμενη από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι. Ηγείται επίσης στην πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

    1. Αμβούργο, Γερμανία

    Όπως και το Μόναχο, το Αμβούργο έχει μια εβδομάδα εργασίας 41 ωρών και είναι ένα μέρος με σχετικά χαμηλό επίπεδο πίεσης για να ζει και να εργάζεται κανείς, αν και δεν είναι τόσο ασφαλές.

    Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα με περισσότερες από μία πόλεις στην πρώτη δεκάδα. Και οι τρεις από τις πόλεις αυτές έχουν σύντομες εβδομάδες εργασίας, ισορροπημένες με φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές. Ο ελεύθερος χρόνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των Γερμανών.

    1. Στοκχόλμη, Σουηδία

    Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει λάβει μέτρα για να βοηθήσει τους πολίτες να ισορροπήσουν τις εργασιακές τους υποχρεώσεις με την οικογενειακή ζωή.

    Η Στοκχόλμη βαθμολογήθηκε με 76,9 μονάδες στην ισότητα των φύλων, ο δεύτερος υψηλότερος βαθμός στην έρευνα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ευέλικτο ωράριο εργασίας και στη δομή της γονικής άδειας. Η κοινωνική ισότητα είναι υψηλή σε όλη την πόλη, καθώς η LGBT+ ισότητα φτάνει το 100%.

    1. Βερολίνο, Γερμανία

    Οι εργαζόμενοι στο Βερολίνο φτάνουν στη δουλειά περίπου στις 10 π.μ. κατά μέσο όρο, αργότερα από τις άλλες γερμανικές πόλεις στην πρώτη δεκάδα, αλλά πριν από πολλά άλλα μέρη της λίστας. Ο μέσος όρος των μετακινήσεων είναι οριακά μεγαλύτερος, αλλά τα επίπεδα άγχους στο Βερολίνο είναι υπερδιπλάσια από αυτά του Αμβούργου και υπερτριπλάσια από ό,τι στο Μόναχο.

    1. Ζυρίχη, Ελβετία

    Στη Ζυρίχη, οι άνθρωποι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες από οποιαδήποτε πόλη τ ης πρώτης δεκάδας και βιώνουν μερικές από τις μακρύτερες μετακινήσεις.

    Η πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι, ωστόσο, η δεύτερη καλύτερη και η πόλη απολαμβάνει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους, που ξεπερνά μόνο το Μόναχο.

    Η πολυπληθέστερη πόλη της Ελβετίας έχει χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και ηγείται στην έρευνα όσον αφορά στην ευεξία και τη φυσική κατάσταση των κατοίκων της.

    1. Βαρκελώνη, Ισπανία

    Υπάρχει πίεση ώστε να εξαλειφθεί η παράδοση των μακριών μεσημεριανών γευμάτων και των απογευματινών υπνάκων σε μερικές ισπανικές πόλεις. Στη Βαρκελώνη, οι εργαζόμενοι δουλεύουν περίπου 41 ώρες την εβδομάδα, περίπου το ίδιο με τις άλλες πόλεις της πρώτης δεκάδας.

    Όταν δεν εργάζονται, οι κάτοικοι της πόλης λαμβάνουν περισσότερες διακοπές από ό, τι σε άλλες πόλεις, με μέσο όρο 30,5 ημερών, υψηλότερο από το απαιτούμενο ελάχιστο των 22 ημερών.

    1. Παρίσι, Γαλλία

    Οι εργαζόμενοι στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν το μεγαλύτερο χρόνο μετακινήσεων μεταξύ των πρώτων 10, κατά μέσο όρο 44 λεπτά, σε σύγκριση με 26 λεπτά στο Ελσίνκι. Ωστόσο, και οι δύο πόλεις διαθέτουν ένα γενναιόδωρο επίδομα διακοπών 30 ημερών.

    Η νομοθεσία απαιτεί από τη Γαλλία να προωθεί ενεργά μια υγιή ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής. Η εργάσιμη εβδομάδα έχει πλαφόν στις 35 ώρες και οι υπάλληλοι μπορούν να επιλέξουν να μην στέλνουν ή να λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα εκτός ωραρίου εργασίας.

    1. Βανκούβερ, Καναδάς

    Το Βανκούβερ είναι η μόνη μη ευρωπαϊκή πόλη στην πρώτη δεκάδα. Για τους περισσότερους κατοίκους, η μετάβαση στη δουλειά διαρκεί λίγο περισσότερο από μισή ώρα. Και η εβδομάδα εργασίας είναι περίπου 40 ώρες – παρόμοια με τις περισσότερες χώρες της πρώτης δεκάδας.

    Όπως και οι γείτονές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες , ωστόσο, οι Καναδοί έχουν περιορισμένη άδεια μετ’ αποδοχών για διακοπές – οι κάτοικοι του Βανκούβερ έχουν μόλις 10 ημέρες άδεια μετ ‘αποδοχών, αν και παίρνουν πάνω από 15 κατά μέσο όρο.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Johnny Wood



    ΣΧΟΛΙΑ