• Think Tanks

    Η λονδρέζικη παμπ που θέλει να γίνει η «πιο ηθική» στον κόσμο


    Δίνοντας δουλειά σε άστεγους και προσφέροντας μπύρα που παράγεται από το περισσευούμενο ψωμί, η Green Vic στη δημοφιλή συνοικία Shoreditch του Λονδίνου έχει ως στόχο να είναι η πιο ηθική παμπ στον κόσμο.

    Άνοιξε αρχικά για ένα τρίμηνο, και ο ιδρυτής της, Randy Rampersad, εξασφάλισε επαρκείς πόρους για να αγοράσει έπιπλα από δεύτερο χέρι, σαπούνι που παρασκευάζεται από τυφλούς, ρολά τουαλέτας από ανακυκλωμένο χαρτί και ποτά από κοινωνικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Ξεκίνησε το έργο με την ελπίδα να επιτρέψει στον μέσο θαμώνα των παμπ να προσφέρει φιλανθρωπία χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει την καθημερινότητά του. Η παμπ απασχολεί άστεγους και άτομα με αναπηρίες. Τα τρόφιμα είναι όλα φυτικής προέλευσης και αποφεύγει να στείλει οτιδήποτε στη χωματερή, ανακυκλώνοντας και κομποστοποιώντας.

    «Κάθε ποτό που αγοράζετε πηγαίνει προς μια διαφορετική φιλανθρωπία», δήλωσε ο Rampersad, 35 ετών, στο Reuters. «Το σαπούνι στις τουαλέτες, το χαρτί τουαλέτας, η στολή του προσωπικού, όλα βοηθούν είτε τους άστεγους είτε δίνουν χρήματα πίσω σε φιλανθρωπικούς σκοπούς».

    Το μενού των ποτών έχει δεσμούς με πάνω από 40 διαφορετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    Παραδείγματος χάριν, μία μπύρα Brewgooder που κοστίζει 4,90 λίρες παράγεται από μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δίνει όλα τα χρήματά της σε προγράμματα καθαρισμού του νερού στην Αφρική. Η Toast Ale, στις 5,50 λίρες, παρασκευάζεται από περισσευούμενο φρέσκο ψωμί.

    Υιοθετώντας το βιομηχανικό διακοσμητικό στυλ που είναι δημοφιλές σε πολλά άλλα μπαρ στο ανατολικό Λονδίνο, η Green Vic ελπίζει να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για μια μόνιμη τοποθεσία.

    Έχει μέχρι στιγμής επιτύχει να προσελκύσει πελάτες που επιθυμούν να δοκιμάσουν μια εναλλακτική προσέγγιση, σε μια γειτονιά γεμάτη από σπουδαστές, καλλιτέχνες και τουρίστες.

    «Δεν έχω πάει ποτέ σε μια ηθική παμπ πριν και με ενδιέφερε να δω τι ήταν», δήλωσε ο John Rampton, 49 ετών. «Σκέφτηκα ότι ακούγεται σαν ένα καλό μέρος για να πάει κανείς».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org σε συνεργασία με το Reuters. Συγγραφέας είναι η Bella Barber.



    ΣΧΟΛΙΑ