• Think Tanks

    Οι επαγγελματικές δεξιότητες που αντέχουν στις οικονομικές κρίσεις


    Οι θέσεις εργασίας με υψηλές απαιτήσεις γνώσεων και κοινωνικών δεξιοτήτων και οι πόλεις με πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας είναι γενικά λιγότερο ευαίσθητες στις οικονομικές υφέσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Η έρευνα είναι η πρώτη που παρουσιάζει στοιχεία ότι η ανάκαμψη των μητροπολιτικών περιοχών από οικονομικές υφέσεις εξαρτάται περισσότερο από τις απαιτήσεις δεξιοτήτων -γνωστικών, κοινωνικών ή σωματικών- των θέσεων εργασίας στην περιοχή και λιγότερο από το μορφωτικό επίπεδο, το οποίο είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί.

    «Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι οι υφέσεις ενισχύουν τις τάσεις που ήδη υπάρχουν, οπότε εξετάσαμε τα δεδομένα υπό το φως πολλαπλών κρίσεων, ιδιαίτερα της Μεγάλης Ύφεσης. Με κάθε ύφεση, φαινόταν να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει η οικονομία, και θέλαμε να κατανοήσουμε αυτήν την ιδιαίτερη τάση», λέει η εκ των συγγραφέων της έρευνας Carlianne Patrick, οικονομολόγος στο Georgia State University.

    «Στη Μεγάλη ύφεση, για παράδειγμα, περισσότερα από 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα έχασαν τη δουλειά τους, αλλά όχι πάντα σε αναλογικά ποσοστά ως προς τους πληθυσμούς της κοινότητάς τους».

    Οι ερευνητές εξέτασαν τις μητροπολιτικές περιοχές με υψηλά επίπεδα γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, και άλλες με υψηλή συγκέντρωση κινητικών ή σωματικών δεξιοτήτων. Ανακάλυψαν ότι οι εργαζόμενοι με υψηλές γνωστικές δεξιότητες ή / και αυτοί με κοινωνικές δεξιότητες, αντιμετώπιζαν λιγότερη ανεργία, ειδικά κατά τη διάρκεια υφέσεων, από ό, τι εκείνοι με υψηλές σωματικές δεξιότητες.

    Επιπλέον, οι μητροπολιτικές περιοχές, ακόμη και οι μικρές, που είναι αρκετά τυχερές για να έχουν υψηλή συγκέντρωση εργαζομένων με γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, δεν ήταν μόνο λιγότερο πιθανό να αισθανθούν τις επιπτώσεις μιας ύφεσης, αλλά ήταν πιο πιθανό να ανακάμψουν γρήγορα από μία ύφεση.

    «Τα στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν ότι τα άτομα με γνωστικές δεξιότητες τείνουν επίσης να έχουν κοινωνικές δεξιότητες, και είναι η ικανότητά τους να σχετίζονται με ανθρώπους που είναι πιο σημαντική στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται μια πόλη για να Ωστόσο στα επίπεδα προ ύφεσης», λέει η Patrick.

    Εντούτοις, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους που βασίζονται σε σωματικές δεξιότητες να μεταβαίνουν άνετα σε εκείνα τα επαγγέλματα που απαιτούν υψηλά επίπεδα γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

    «Η εκπαίδευση είναι σημαντική, αλλά δεν αρκεί. Είναι ζωτικής σημασίας να καλλιεργηθούν οι κοινωνικές δεξιότητες σε εργαζόμενους με σωματικές δεξιότητες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες», λέει η Πάτρικ.

    Επειδή οι εργαζόμενοι χρειάζονται υψηλά επίπεδα γνωστικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων για να αυξήσουν τις πιθανότητες απασχόλησής τους κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, οι ερευνητές προτείνουν στις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στις πόλεις και τις περιφέρειες που έχουν βασιστεί ιστορικά στις σωματικές δεξιότητες, να εξετάσουν την εκπαίδευση των εργαζομένων ώστε να αναπτύξουν τις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητές τους ώστε να προωθήσουν οικονομίες πιο ανθεκτικές σε μία ύφεση.

    Η μελέτη εμφανίζεται στην επιθεώρηση Journal of Regional Science.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Futurity, και συγγραφέας είναι η



    ΣΧΟΛΙΑ