• Think Tanks

    Η άνοδος του τεχνο-εθνικισμού και το παράδοξο στον πυρήνα του


    Είναι το αντίστροφο της παγκοσμιοποίησης. Μετά από χρόνια αυξανόμενης παγκόσμιας συνδεσιμότητας, η έκρηξη κατά της παγκοσμιοποίησης έχει εκδηλωθεί με την άνοδο του τεχνο-εθνικισμού. Αλλά σε έναν τέτοιο διασυνδεδεμένο και καθοδηγούμενο από την τεχνολογία κόσμο, μπορούν οι στάσεις περί προστατευτισμού αναφορικά με την τεχνολογική καινοτομία και τις μεταφορές σε όλο τον κόσμο να λειτουργούν;

    Για ορισμένους ειδικούς της τεχνολογίας, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ένα εμφατικό όχι. «Τα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης δεν είναι αναστρέψιμα. Η αίσθηση ενός μονοπολικού ή διπολικού κόσμου δεν υπάρχει πια.Είναι ένας πολυπολικός κόσμος», υποστήριξε ο Jayraj Nair, ο διευθυντής εκπαίδευσης της ινδικής πολυεθνικής Wipro. «Όσον αφορά στην τεχνολογία, η κλιμάκωση της τεχνητής νοημοσύνης, ή του 5G, ή του blockchain, όλες αυτές τις τεχνολογίες θα συνεχίσουν με την ταχύτητα που βλέπουμε σήμερα. Στην πραγματικότητα, η ταχύτητα θα κλιμακώνεται εκθετικά».

    Η Michelle Zatlyn, συνιδρύτρια της εταιρείας Cloubllare, δήλωσε: «Το Διαδίκτυο είναι μια αρκετά νέα καινοτομία, ηλικίας 25 ετών, και είναι οι τεχνολόγοι που έχουν καθοδηγήσει αυτό το μέλλον». Εκτίμησε ότι το ερώτημα για τα επόμενα 10 χρόνια «είναι εάν η τεχνολογία πρόκειται να αναλωθεί στην πολιτική». Είπε: «Είμαστε σε αυτό το ενδιαφέρον σταυροδρόμι. Είναι δύσκολο να φανταστούμε έναν κόσμο όπου δεν θα συνδεόμαστε με όλο τον κόσμο και επομένως αυτά τα ερωτήματα πολιτικής συνεχίζονται».

    Η Zatlyn πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν «ασημένιες σφαίρες» για ολοένα και πιο περίπλοκα προβλήματα και ζήτησε να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ τεχνολόγων και υπευθύνων χάραξης πολιτικής για την αποφυγή και επίλυση των τεχνο-εθνικιστικών εντάσεων. «Πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν περισσότερα για την τεχνολογία και πρέπει οι τεχνολόγοι να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τις επιπτώσεις στην πλευρά της πολιτικής», είπε. «Νιώθω ότι αυτά είναι τα θολά νερά στα οποία βρισκόμαστε τώρα».

    Από το Ιράν, μια χώρα όπου οι τεχνολογικές μεταφορές παρεμποδίζονται επί του παρόντος από τις αμερικανικές κυρώσεις, ο Mohammad Javad Azari Jahromi, υπουργός Πληροφοριών και Τεχνολογίας Επικοινωνιών του Ιράν, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα παράδοξο στον πυρήνα του τεχνο-εθνικισμού. «Δεν μπορούμε να πιστεύουμε στον διεθνισμό και ταυτόχρονα να πιστεύουμε στον τεχνο-εθνικισμό», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο ότι το Ιράν θα επιτρέψει στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei να λειτουργήσει το 5G στη χώρα, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η παρεμπόδιση μιας τεχνολογικής επιχείρησης λόγω δυνητικών «παγίδων» ήταν παράλογη. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λειτουργούν με την υπόθεση ότι όλες οι εταιρείες τεχνολογίας ενδεχομένως διαθέτουν τέτοια τεχνολογία, είπε.

    «Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα είδη τεχνολογιών έχουν κάποιες κερκόπορτες. Η Huawei ίσως έχει τέτοιες, όπως και άλλες εταιρείες. Όλες τους έχουν, ίσως», είπε. «Θα πρέπει να ορίσουμε την εθνική ασφάλεια βάσει κάποιων άλλων γεγονότων και θα πρέπει να δεχτούμε ότι η τεχνολογία έχει φτάσει στη χώρα μας και ο κυβερνοχώρος είναι γεγονός. Η βιομηχανία 4.0 έρχεται, η τεχνητή νοημοσύνη και το 5G, οπότε θα πρέπει να έχουμε όλες τις στρατηγικές για να το αντιμετωπίσουμε αυτό».

    Συνέχισε λέγοντας: «Αν αποφασίσαμε να σταματήσουμε, για παράδειγμα, τη Huawei, ποιος θα έρθει στη χώρα μας; Μια άλλη εταιρεία θα έρθει. Πρέπει λοιπόν να έχουμε καλούς νόμους και κανονισμούς και μια καλή συμφωνία μαζί τους ότι εάν κατασκοπεύετε μέσα στη χώρα μας, θα σας επιβάλουμε πρόστιμο».

    Ο Pan Jiafeng, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστήμης και Ανάπτυξης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε ότι η Κίνα έχει αισθανθεί τον αντίκτυπο του αυξανόμενου τεχνο-εθνικισμού, με τις αυξανόμενες δυσκολίες στις ανταλλαγές προσωπικού και τις εισαγωγές πολυτελείας τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, ο Pan, ο οποίος απέδωσε την άνοδο του τεχνο-εθνικισμού στα άνισα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης, συμφώνησε ότι τα σημερινά σκαμπανεβάσματα θα είναι προσωρινά.

    «Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την αλληλεξάρτηση», είπε. «Πρέπει να ανανεώσουμε την έμφαση που δίνουμε στη συνεργασία win-win, ενώ ταυτόχρονα να σεβόμαστε τις ανησυχίες για την ασφάλεια. Νομίζω ότι κοιτάζοντας το μέλλον θα καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο της τεχνολογίας και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να εξυπηρετήσουμε το συμφέρον των ανθρώπων και όλων των χωρών – όχι να κλείσουμε την πόρτα».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Kate Lamb



    ΣΧΟΛΙΑ