• Think Tanks

    Οι αφανείς ήρωες του κοροναϊού

    hong kong


    Η διανομή σαπουνιού σε οδοκαθαριστές στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να ακούγεται σαν ανεπαρκές έργο στη μάχη κατά του κοροναϊού.

    Αλλά με σχολεία και γραφεία να έχουν κλείσει στην πόλη που διοικείται από την Κίνα και σε ολόκληρη την Ασία, οι κοινωνικές επιχειρήσεις – οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν να κάνουν το καλό αποκομίζοντας παράλληλα κέρδος – σπεύδουν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα, από την έλλειψη σε μάσκες προσώπου έως την εξ αποστάσεως μάθηση.

    Μεταξύ αυτών είναι η Soap Cycling, η οποία διανέμει σαπούνι που περισυλλέγεται από ξενοδοχεία του Χονγκ Κονγκ σε οδοκαθαριστές, ώστε να προσπαθήσει να διατηρήσει τη δημόσια υγιεινή και να σταματήσει τη διάδοση του ιού.

    «Σε μια κρίση όπως η κατάσταση του κοροναϊού, οι άνθρωποι που δυσκολεύονταν ήδη πλήττονται πιο σκληρά», δήλωσε στο Ίδρυμα Thomson Reuters ο Justen Li, πρόεδρος της επιχείρησης που δημιουργήθηκε το 2012.

    Ο ιός έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.700 ανθρώπους και εξαπλώνεται ταχύτερα έξω από την Κίνα παρά εντός αυτής, πλήττοντας μεγάλες βιομηχανίες από τη μεταποίηση έως την ταξιδιωτική βιομηχανία.

    Καθώς πτήσεις ακυρώνονται και εργοστάσια, εστιατόρια και σχολεία κλείνουν σε πολλές ασιατικές πόλεις, οι κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει δράση.

    Οι οδοκαθαριστές του Χονγκ Κονγκ, ευάλωτοι στη μόλυνση που συχνά τους βλέπει κανείς να σπρώχνουν μεταλλικά καροτσάκια στην πόλη των ουρανοξυστών, προσέγγισαν το προσωπικό του Li, όταν διένεμε σαπούνια στους επισκέπτες της πόλης το Φεβρουάριο.

    Έλλειψη σε μάσκες προσώπου

    «Άρχισαν να μας ζητούν μάσκες», είπε. «Η κυβέρνηση τους παρέχει μάσκες, αλλά νοτίζουν μέσα σε μια ώρα ή δύο. Μόλις πάρουν υγρασία, δε βοηθούν πια».

    Μετά από συνεργασία με έναν τοπικό συνέταιρο και ενεργοποίηση ενός δικτύου εθελοντών, η Soap Cycling παρέχει τώρα σετ υγιεινής και μάσκες σε περίπου 3.000 από τους 21.000 οδοκαθαριστές της πόλης.

    Άλλες κοινωνικές επιχειρήσεις ασχολούνται με την εκπαίδευση.

    Το Χονγκ Κονγκ αυτήν την εβδομάδα παρέτεινε την αναστολή των σχολείων μέχρι τον Απρίλιο, αλλά με μια πλατφόρμα μάθησης τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προσεγγιστεί από tablets ή τηλέφωνα στο σπίτι, περισσότεροι από 12.000 μαθητές στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Βιετνάμ συνεχίζουν να μαθαίνουν.

    «Όταν συμβαίνουν σοβαρές διαταραχές, από φυσικές καταστροφές μέχρι επιδημίες, η εκπαίδευση έχει υποφέρει παραδοσιακά», δήλωσε η Priya Lakhani, ιδρύτρια της Century με έδρα το Λονδίνο, που προσέφερε δωρεάν το προϊόν της σε μαθητές που επηρεάζονται.

    Οι μαθητές διδάσκονται αντικείμενα όπως μαθηματικά και φυσική μέσω μαθημάτων προσαρμοσμένων στα επίπεδα τους, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στην πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί από την κοινωνική επιχείρηση.

    Άλλοι κοινωνικοί επιχειρηματίες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις εκτεταμένες ελλείψεις σε μάσκες προσώπου.

    «Αφανείς ήρωες»

    Το «Sew On Studio» του Χονγκ Κονγκ πωλεί σετ με μάσκες προσώπου από ύφασμα φτιαγμένο από ηλικιωμένους ράφτες, που οι κάτοικοι μπορούν να συναρμολογήσουν στο σπίτι τους.

    Μια άλλη εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ, η Rooftop Republic, η οποία υπό κανονικές συνθήκες προωθεί τις αστικές καλλιέργειες, συνεργάστηκε με έναν προμηθευτή στολών για να σχεδιάσει πλενόμενες, φιλικές προς το περιβάλλον μάσκες που οι εργαζόμενοι μπορούν να φορέσουν πάνω από τις χειρουργικές μάσκες για να αντέχουν σε συνθήκες υγρασίας.

    Πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του νέου κοροναϊού COVID-19, εξαπλώνονται με τα σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται.

    Στη Σιγκαπούρη, η οποία έχει δει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων κοροναϊού πέρα από την Κίνα, μια κοινωνική επιχείρηση απλά ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ευχαριστήσουν μέσω ηλεκτρονικών καρτών οδηγούς ταξί και οικιακούς βοηθούς από τους οποίους εξαρτώνται στην καθημερινότητά τους.

    Μια συμβολική χειρονομία, ίσως, αλλά ο ιδρυτής της Emmaus Strategies – που λειτουργεί προγράμματα για την ψυχική ευημερία – δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς τους «αφανείς ήρωες».

    «Υπάρχει μεγάλη κοινωνική αποστασιοποίηση και οι πόλεις βρίσκονται σε καθεστώς “λουκέτου” για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού», δήλωσε ο James Lim. «Αλλά μπορούμε ακόμα να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους με ηλεκτρονικά μέσα για να τους πούμε “ευχαριστώ”».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Reuters, και συγγραφείς είναι οι δημοσιογράφοι Marianne Bray και Beh Lih Yi



    ΣΧΟΛΙΑ