• Think Tanks

    H Ελληνοκύπρια καλύτερη δασκάλα του κόσμου θέλει να βάλει καλλιτέχνες σε όλα τα σχολεία της Βρετανίας


    Η έλλειψη διδασκαλίας καλλιτεχνικών στα σχολεία θέτει σε κίνδυνο το σύνολο των δεξιοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου και εμποδίζει τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε έναν τομέα-κλειδί για την κοινωνική κινητικότητα, σύμφωνα με μία από τις καλύτερες δασκάλες του κόσμου.

    Η Άντρια Ζαφειράκου, που κέρδισε το βραβείο Global Teacher Prize του Varkey Foundation για το 2018, ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, επιδιώκει να αποκαταστήσει την ισορροπία, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα με τίτλο Artists in Residence, το οποίο αποσκοπεί στην προβολή των δημιουργικών θεμάτων συνδέοντας επαγγελματίες με σχολεία σε φτωχότερες περιοχές.

    Ως δασκάλα τεχνών και υφασμάτων, η Ζαφειράκου γνωρίζει τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου γεννήθηκε και εργάζεται, η βασική χρηματοδότηση για τις τέχνες έχει μειωθεί. Μεταξύ του 2010 και του 2018, ο αριθμός των ωρών που οι καλές τέχνες διδάσκονταν στα γυμνάσια της Αγγλίας μειώθηκε κατά 23% και ο αριθμός των δασκάλων καλλιτεχνικών μειώθηκε κατά 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

    Και μια έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Εκπαίδευση διαπίστωσε ότι το ποσοστό των εφήβων ηλικίας 15-16 ετών που διδάσκονται καλλιτεχνικά στη χώρα έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες.

    «Θέλω να αυξήσω τις προσδοκίες των μαθητών για απασχόληση στις δημιουργικές βιομηχανίες και να τους προετοιμάσω για τις δουλειές του μέλλοντος», λέει η Ζαφειράκου. «Θέλω οι τέχνες να αποτελέσουν το θεμέλιο γι’ αυτό. Το Artists in Residence φέρνει καλλιτέχνες από όλες τις περιοχές σε σχολεία και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να οραματιστούν έναν συναρπαστικό κόσμο στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν».

    Έχοντας ξεκινήσει από το Λονδίνο, η πρωτοβουλία θα επεκταθεί τώρα στο Νιούκαστλ, στο Μάντσεστερ και στο Πουλ, στο Ντόρσετ, και υπάρχουν σχέδια για υλοποίησή της στη Σκωτία και την Ουαλία.

    Οι «ανθρώπινες» δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία, η κριτική σκέψη, η πειθώ και η διαπραγμάτευση, θα ενισχυθούν σε αξία καθώς θα προχωρά η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, σύμφωνα με την έκθεση Future of Jobs του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία πρόκειται να αλλάξει την επαγγελματική μας ζωή.

    Το Artists in Residence ελπίζει να εμπνεύσει τα νεαρά μυαλά, αλλά και να ενισχύσει τη θέση και την αξία των δημιουργικών τεχνών στην εκπαίδευση και να βοηθήσει τα σχολεία να διευρύνουν τα προγράμματα σπουδών τους.

    «Το μέλλον είναι η δημιουργικότητα», λέει ο Simon Schama, ιστορικός τέχνης που εμπλέκεται στο project. «Ο αναντικατάστατος πυρήνας που δεν θα αντικατασταθεί από μηχανήματα».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Emma Charlton



    ΣΧΟΛΙΑ