• Think Tanks

    Γιατί το δολάριο θεωρείται ακόμα ως το παγκόσμιο νόμισμα


    Αν και δεν υπάρχει επίσημα ένα παγκόσμιο νόμισμα, το αμερικανικό δολάριο εξακολουθεί να είναι το πιο κοντινό πράγμα σε αυτό. Μπορεί να μην είναι πλέον τόσο σημαντικό όσο στο σύστημα του Bretton Woods, όταν τα περισσότερα νομίσματα ήταν συνδεδεμένα με το δολάριο, αλλά μέχρι σήμερα το αμερικανικό δολάριο παραμένει το de facto αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.

    Σύμφωνα με στοιχεία του COFER (Νομισματική Σύνθεση των Επίσημων Αποθεματικών Ξένου Συναλλάγματος) που ανακοινώνει σε τριμηνιαία βάση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το αμερικανικό δολάριο αντιπροσώπευε το 61,8% των 10,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε κατανεμημένα συναλλαγματικά αποθέματα (δηλαδή αυτά που γνωστοποιούνται στο COFER, το 94% των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Αν και αυτό έχει μειωθεί από περίπου 70% στις αρχές του αιώνα και περισσότερο από 80% στη δεκαετία του 1970, εξακολουθεί να είναι πολύ μπροστά από το δεύτερο ευρώ, το οποίο αντιπροσώπευε το 20,24% των κατανεμημένων αποθεματικών στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

    Μέχρι σήμερα, το αμερικανικό δολάριο, υποστηριζόμενο από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θεωρείται ευρέως ένα ασφαλές καταφύγιο, ένα αξιόπιστο απόθεμα αξίας, από ανθρώπους και κυβερνήσεις σε περιοχές που υποφέρουν από πολιτική ή δημοσιονομική αστάθεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οικονομολόγου Ruth Judson, σχεδόν το 60% των χαρτονομισμάτων αμερικανικών δολαρίων διακρατείται στο εξωτερικό, από περίπου το 20% το 1990.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Statista, και συγγραφέας είναι o Felix Richter



    ΣΧΟΛΙΑ