• Think Tanks

    Γιατί «παγώνουν» τα σχέδια του Facebook για το κρυπτονόμισμα Libra

    facebook κρυπτονομισμα

    Κρπυτονόμισμα Libra της Facebook


    Η Facebook ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα προχωρήσει στο λανσάρισμα του κρυπτονομίσματος Libra έως ότου αντιμετωπιστούν οι ρυθμιστικές ανησυχίες, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έκανε το ασυνήθιστο βήμα να δηλώσει ότι έχει σοβαρές ανησυχίες πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παράνομη δραστηριότητα.

    Ο David Marcus, ο οποίος επιβλέπει τις προσπάθειες του Facebook στο blockchain, σχεδίαζε να πει στο Κογκρέσο ότι το Libra δε δημιουργείται για να ανταγωνιστεί τα παραδοσιακά νομίσματα ή να παρεμβαίνει στη νομισματική πολιτική.

    «Η Ένωση Libra, που θα διαχειρίζεται το αποθεματικό του Libra, δεν έχει καμία πρόθεση να ανταγωνιστεί οποιαδήποτε κρατικά νομίσματα ή να εισέλθει στην αρένα της νομισματικής πολιτικής», επρόκειτο να πει ο Marcus την Τρίτη, σύμφωνα με την κατάθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή τραπεζών της Γερουσίας. «Η νομισματική πολιτική είναι ορθά αρμοδιότητα των κεντρικών τραπεζών».

    «Το Facebook δεν θα προσφέρει το ψηφιακό νόμισμα Libra μέχρι να αντιμετωπίσουμε πλήρως τις ρυθμιστικές ανησυχίες και να λάβουμε τις κατάλληλες εγκρίσεις», δήλωσε.

    Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Mnuchin δήλωσε ότι δεν αισθάνεται άνετα αυτήν τη στιγμή με το Libra, ιδιαίτερα για την προστασία από το ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες χρήσεις.

    «Θα πρέπει να μας πείσουν για τα πολύ υψηλά στάνταρ τους πριν απόκτήσουν πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε.

    Ο Mnuchin είναι ο πιο πρόσφατος ανώτερος Αμερικανός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το προϊόν, λίγες μέρες αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jay Powell, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες ότι το ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά.

    «Αυτά τα κρυπτονομίσματα έχουν κυριαρχηθεί από παράνομη δραστηριότητα και κερδοσκοπία», δήλωσε ο Mnuchin.

    Στην κατάθεσή του, ο Marcus δήλωσε ότι η Ένωση Libra, οι εταιρείες πίσω από το κρυπτονόμισμα με επικεφαλής το Facebook, σχεδίαζε να εγγραφεί ως επιχείρηση παροχής χρηματικών υπηρεσιών στο Δίκτυο Αντιμετώπισης Χρηματοπιστωτικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (FinCEN) και ανέμενε να συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και το τραπεζικό απόρρητο.

    Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου Libra τον περασμένο μήνα, το Facebook αντιμετώπισε έναν χείμαρρο κριτικής και σκεπτικισμού από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι επικαλούνται ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την προστασία των καταναλωτών.

    Ο Marcus είχε προγραμματιστεί να καταθέσει την Τρίτη και την Τετάρτη ενώπιον των επιτροπών του Κογκρέσου που επιβλέπουν τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα και πολλά μέλη έχουν προτείνει την απαγόρευση του προϊόντος.

    Απαντώντας σε μερικές από αυτές τις ανησυχίες, ο Marcus δήλωσε στην κατάθεσή του ότι οι εταίροι που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με το Libra θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Libra Association δεν θα διατηρεί προσωπικά δεδομένα των χρηστών πέρα ​​από τις βασικές πληροφορίες συναλλαγών και τα προσωπικά στοιχεία που παρέχονται στο Calibra, το ψηφιακό πορτοφόλι που αναπτύσσει το Facebook για να κρατάει το Libra, δεν θα είναι προσβάσιμα από την εταιρεία κοινωνικών μέσων και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς.

    Ο Marcus πρόσθεσε ότι αναμένει από τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων και Πληροφοριών της Ελβετίας να είναι ο ρυθμιστής ιδιωτικότητας του Libra, καθώς η Ένωση Libra έχει την έδρα της στη Γενεύη. Η ένωση βρίσκεται επίσης σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την εποπτική αρχή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ελβετίας σχετικά με το «κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο».

    Υποσχόμενος ότι το Libra θα συμμορφωθεί με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς, ο Marcus σκόπευε να πείσει τους νομοθέτες για τα πλεονεκτήματα του προϊόντος, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να καταπνίγουν τέτοιες καινοτομίες.

    «Είμαι υπερήφανος που το Facebook έχει ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στην κατάθεσή του. «Πιστεύω ότι εάν η Αμερική δεν πρωτοπορήσει στην καινοτομία στα ψηφιακά νομίσματα και στον τομέα των πληρωμών, άλλοι θα το κάνουν. Αν αποτύχουμε να δράσουμε, θα μπορούσαμε σύντομα να δούμε ένα ψηφιακό νόμισμα ελεγχόμενο από άλλους, οι αξίες των οποίων είναι δραματικά διαφορετικές».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org σε συνεργασία με το Reuters.



    ΣΧΟΛΙΑ