• Business

    Στοπ για το Libra του Facebook: Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θέτει θέμα εθνικής ασφαλείας

    • NewsRoom

    Στίβεν Μνούχιν, Υπουργός; Οικονομικών ΗΠΑ


    Την ανησυχία του για το νέο κρυπτονόμισμα  Libra του Facebook εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούχιν σε συνέντευξη που πραγματοποίησε σήμερα  υπογραμμίζοντας τους κινδύνους από  την πιθανή παράνομη χρήση του.

    Όπως είπε το προτεινόμενο ψηφιακό νόμισμα του Facebook,   “θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότες τρομοκρατών” και έθεσε θέμα «εθνικής ασφάλειας».

    Τόνισε ότι γενικά, τα κρυπτοσυστήματα όπως το bitcoin, έχουν χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξουν  παράνομες δραστηριότητες δισεκατομμυρίων δολαρίων  όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, τη φοροδιαφυγή, εκβιασμούς, παράνομα ναρκωτικά και την εμπορία ανθρώπων.

    Μιλώντας για  το σχέδιο αυτό του Facebook, το θεώρησε πολύ πρώιμο και  ο κ. Μνούχιν σημείωσε, “έχουν πολλά να κάνουν.”

    Η συνέντευξη Τύπου έγινε λίγες μέρες, μετά  το σχόλιο του  προέδρου Τράμπ ο οποίος είπε ότι δεν είναι οπαδός των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin και σημείωσε  ότι το Facebook,  θα χρειαζόταν ειδική τραπεζική αδειοδότηση για να το κάνει.

    Μετά την κριτική του Προέδρου των ΗΠΑ,  το Bitcoin έπεσε απότομα τη Δευτέρα κατά περίπου 10% σε χαμηλά επίπεδα ύψους $ 9.872.

    Όλοι μαζί εναντίον του Facebook

    Και άλλες όμως φωνές στην Ουάσινγκτον ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια στο σχέδιο του Facebook. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve, Τζ. Πάουελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε «σοβαρές ανησυχίες», για ξέπλυμα χρημάτων αλλά και την προστασία  των καταναλωτών, και δημιούργησε μια ομάδα εργασίας στην κεντρική τράπεζα για να   εξετάσει το θέμα. Τα μέλη του Κογκρέσου από αμφότερα τα πολιτικά κόμματα αμφισβήτησαν επίσης τα κίνητρα του Facebook. Η κ. Μ. Γουότερς, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, ζήτησε από τον τεχνολογικό κολοσσό να καθυστερήσει το έργο, το οποίο είπε ότι ήταν συνέχεια της «ανεξέλεγκτης επέκτασής του και θα επέκτεινε την εμβέλειά της στις ζωές των χρηστών.

    Τον Ιούνιο, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει το Libra το 2020. Το νέο νόμισμα εκτός από το Facebook θα διευθύνουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι που περιλαμβάνουν τις Uber, Mastercard, Stripe, Visa, PayPal και Spotify. Ακόμα, το Facebook σχεδιάζει να επωφεληθεί από αυτό μέσω μιας νέας θυγατρικής, της Calibra, που κατασκευάζει ένα ψηφιακό πορτοφόλι για να αποθηκεύει και να ανταλλάσσει την κρυπτογράφηση.

    Ο David Marcus του Facebook, επικεφαλής του ψηφιακού πορτοφολιού Calibra του Facebook που θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση του Libra, κλήθηκε να καταθέσει από την Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία με επιστολή τον ενημέρωσε,  ότι για την έκδοση του Libra του Facebook, εμπλέκονται κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές  και η εταιρεία “δεν μπορεί να το κάνει μόνη της”. Ο David Marcus του Facebook θα εμφανιστεί ενώπιον  της Επιτροπής αύριο  16 Ιουλίου ενώ το House Financial Services Committee θα διεξάγει τη δική του ακρόαση επικεντρωμένη στο Libra στις 17 Ιουλίου.



    ΣΧΟΛΙΑ