• Think Tanks

    Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ανακυκλωθεί το μαύρο πλαστικό;


    Μπορεί να έχετε ήδη χρησιμοποιήσει μαύρο πλαστικό αυτήν την εβδομάδα χωρίς να το σκεφτείτε – αλλά ξέρατε ότι σχεδόν ποτέ δεν ανακυκλώνεται;

    Με συχνή χρήση από τη βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων, το μαύρο πλαστικό είναι φθηνό και το σκούρο φόντο κάνει τα τρόφιμα να φαίνονται πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές.

    Αλλά τα συστήματα οπτικής διαλογής που χρησιμοποιούνται σε πολλές μονάδες ανακύκλωσης δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη μαύρη χρωστική ουσία στο πλαστικό. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος αυτών παραμένει μη ταξινομημένο και καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

    Το υλικό είναι τόσο δύσκολο να ανακυκλωθεί, που μερικά από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν στις δικές τους σειρές προϊόντων έως τα τέλη του 2019, ενώ και άλλα θα ακολουθήσουν μέχρι τα τέλη του 2020.

    Μπορεί η ετικέτα στη μαύρη πλαστική συσκευασία να γράφει ότι μπορεί να ανακυκλωθεί και ίσως εσείς την τοποθετήσετε στον σωστό κάδο, όμως αφού φτάσει στο κέντρο ανακύκλωσης, είναι πιθανό να καταλήξει σε χώρο υγειονομικής ταφής.

    Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει πώς τα συστήματα διαλογής Near Infrared (NIR) μπορούν να ανιχνεύσουν άλλες βαφές, αλλά όχι τη μαύρη.

    Προβληματικά πλαστικά

    Τα πλαστικά απόβλητα μολύνουν τα οικοσυστήματα μας. Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς του κόσμου κάθε χρόνο.

    Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη περιβαλλοντική απειλή από τα πλαστικά απόβλητα, μόνο το 14% των πλαστικών συσκευασιών παγκοσμίως συλλέγεται για ανακύκλωση.

    Η Greenpeace αναφέρει ότι η τροποποίηση των συστημάτων ανακύκλωσης για την ανίχνευση του μαύρου πλαστικού θα χρειαζόταν «πολύ χρόνο και χρήμα». Υποστηρίζει ότι μια απλούστερη λύση θα ήταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει τη χρήση «προβληματικών πλαστικών», συμπεριλαμβανομένου του μαύρου πλαστικού, του PVC και της διογκωμένης πολυστερίνης.

    «Είναι ξεπερασμένες, επικίνδυνες και εύκολα αντικαταστάσιμες με καλύτερες εναλλακτικές λύσεις», λέει η οργάνωση στην ιστοσελίδα της.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Emma Charlton



    ΣΧΟΛΙΑ