• Think Tanks

    Εθνική Τράπεζα: Επιταχύνεται η ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο

    • NewsRoom


    Την επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο 1,9% ετησίως το 2ο τρίμηνο του 2019 από το καθοδικά αναθεωρημένο 1,1%, το 1ο τρίμηνο επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα, δημοσιεύοντας μια νέα οικονομική ανάλυση, στην οποία επιχειρεί να αποτυπώσει τα κρίσιμα μεγέθη για την οικονομία.

    Σύμφωνα με τα όσα παρατίθενται στη μελέτη, οι συνολικές εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση κατά 5,4% ετησίως, προσθέτοντας 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2019. Την μεγαλύτερη επιμέρους συνεισφορά έχουν, όπως επισημαίνεται, οι εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμού και ναυτιλίας) αφού προσθέτουν 1 ποσοστιαία μονάδα.

    Ο κλάδος των εξαγωγών παρουσίασε επίσης αύξηση, υπεραντισταθμίζοντας παράλληλα την αρνητική επίδραση από τη διόγκωση των εισαγωγών κατά 3,7% ετησίως (σε σταθερές τιμές), εξέλιξη η οποία προήλθε κυρίως υπό τη μορφή εισροών για τη βιομηχανία και αγορών καταναλωτικών αγαθών. Συνολικά, οι καθαρές εξαγωγές συνεισέφεραν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

    Ταυτόχρονα, ενίσχυση παρουσίασε και η δημόσια κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε κατά 5,3% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συνεισφέροντας 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, μετά τη συγκράτηση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο τρίμηνο (-1,4% ετησίως). Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι αντανακλά, κυρίως, την αναπλήρωση της 13ης σύνταξης (Μάιος 2019), καθώς και την εξομάλυνση των ροών κρατικών πληρωμών, ενόψει διεξαγωγής τριπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

    Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες προσέφερε και η μεγέθυνση των αποθεμάτων, αντανακλώντας τη θετική δυναμική της παραγωγής και των προσδοκιών ζήτησης από τις επιχειρήσεις για το υπόλοιπο του έτους, καθώς και τις σχετιζόμενες εισροές ημι-κατεργασμένων προϊόντων.

    Σε ό,τι αφορά στην επενδυτική δαπάνη, αυτή παρουσίασε μείωση κατά 5,8% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό παρουσιάζουν σταθερά θετική πορεία (ετήσιες αυξήσεις 3,0% και 73,6%, αντίστοιχα, το δεύτερο τρίμηνο, με το τελευταίο να περιλαμβάνει αγορές πλοίων), μέσω της δραστηριότητας των πιο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

    Πιο αναλυτικά, εκτός από τον κλάδο των κατασκευών, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 20,1% ετησίως, συνεισφέροντας 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ενώ και η κατασκευή των κατοικιών ενισχύθηκε περαιτέρω (αύξηση 19,5% ετησίως).

    Παρ’ όλα αυτά, συρρίκνωση παρουσίασαν οι κατασκευές εκτός κατοικιών σημειώνοντας μείωση κατά 45,5% ετησίως και αφαιρώντας 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από την ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ το το δεύτερο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην επανεκκίνηση σημαντικών κατασκευαστικών έργων, τόσο ιδιωτικών, όσο και δημόσιων, καθώς και τη δυσμενή επίδραση από τη σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οπότε και οι κατασκευές εκτός κατοικιών σημείωσαν σημαντική αύξηση, κατά 54,3% ετησίως.

    Επιπλέον, η αναπάντεχη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,7% ετησίως οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, μέρος της ιδιωτικής δαπάνης ανεστάλη κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτό, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα ανατραπεί κατά το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που βασίζεται στη ραγδαία ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

    Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, σχετικά με τον δείκτη οικονομικού κλίματος στους βασικούς τομείς δραστηριότητας, καθώς και την καταναλωτική εμπιστοσύνη που παρατηρείται κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επίδραση των μέτρων ήπιας δημοσιονομικής χαλάρωσης, οι εκτιμήσεις παρατηρούν ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2,5% ετησίως, ή και ακόμη υψηλότερα το δεύτερο εξάμηνο και περίπου 2,1% στο σύνολο του έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ