• Think Tanks

    Επτά σοκαριστικά στοιχεία για το κόστος της διαφθοράς


    Η διαφθορά έχει πολλές μορφές. Συχνά θεωρείται ως πρόβλημα που επηρεάζει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως, αν και η βλάβη που προκαλεί είναι μεγεθυμένη στα φτωχότερα κράτη, η διαφθορά δε γνωρίζει εθνικά σύνορα – μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε.

    Στην 50ή ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τον ερχόμενο μήνα, ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος Klaus Schwab θα παρουσιάσει το μανιφέστο του Davos. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο, ο «καπιταλισμός των φορέων». Και στην καρδιά του βρίσκεται μια έκκληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτή η μάχη ήταν καθοριστική στο έργο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εδώ και πολλά χρόνια και το 2004 καθιέρωσε την πρωτοβουλία Partnering Against Corruption Initiative (PACI) .

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς 2019, ακολουθούν εννέα συγκλονιστικά και καταστροφικά πρόσφατα παραδείγματα διαφθοράς σε όλο τον κόσμο, όπως τα διαπίστωσε η Διεθνής Διαφάνεια .

    1. Σε ολόκληρη την περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και την Ινδία σχεδόν το ήμισυ όλων των εργαζομένων πιστεύουν ότι η δωροδοκία και η διαφθορά είναι αποδεκτές σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.
    2. Η διαφθορά, η δωροδοκία, η κλοπή και η φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες χρηματοοικονομικές ροές κοστίζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες 1,26 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.Αυτό είναι σχεδόν το συνδυασμένο μέγεθος των οικονομιών της Ελβετίας, της Νότιας Αφρικής και του Βελγίου και αρκετά χρήματα για να ανεβάσουν τους 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα πάνω από το όριο της φτώχειας και να τους κρατήσουν εκεί για τουλάχιστον έξι χρόνια.
    3. Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας βαθμολογεί 178 χώρες για το βαθμό διαφθοράς τους – το 10 είναι η απόλυτη διαφάνεια και το 0 δείχνει ενδημική διαφθορά.Το 2010, περίπου τα τρία τέταρτα των 178 χωρών βαθμολογήθηκαν με βαθμό κάτω από 5.
    4. Μέχρι και 132 δισεκατομμύρια δολάρια χάνονται εξαιτίας της διαφθοράς κάθε χρόνο σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
    5. Το Μπαγκλαντές είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού λένε ότι υπήρξαν θύματα της διαφθοράς και ένα εκπληκτικό 84% των νοικοκυριών που έχουν αλληλεπιδράσει με διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υπήρξαν θύματα διαφθοράς.
    6. Στο βασανισμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν, από τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια που δωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια χάθηκαν λόγω της διαφθοράς.Η Integrity Watch Aafghanistan εκτιμά ότι οι πληρωμές για δωροδοκία – για τα πάντα, από την εγγραφή στο δημοτικό σχολείο μέχρι την έκδοση μιας άδειας – υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.
    7. Σε μια ρωσική επαρχία, εάν θέλετε να γίνετε αστυνομικός, πιθανότατα θα πρέπει να πληρώσετε περίπου 3.000 δολάρια.Για να εξασφαλίσετε μια θέση σε ιατρική σχολή, θα πρέπει να καταβάλετε περίπου 10.000 δολάρια.Μια συνέπεια αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με την Ομάδα Διεθνούς Κρίσης, είναι ότι μερικοί άνθρωποι έχουν απογοητευτεί τόσο πολύ από το γεγονός, που έχουν γοητευτεί από τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Sean Fleming



    ΣΧΟΛΙΑ