• Think Tanks

    Μπόρις και Brexit!

    • Του Ρόμπερτ Πεφάνη
    ρομπερτ_πεφανης

    Ρόμπερτ Πεφάνης. Διευθυντής Επικοινωνίας Τhe American College of Greece (Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος)


    Με την όλη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας να έχει εξελιχθεί σε φαρσοκωμωδία, η αναμενόμενη επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών, εκτιμάται ότι θα θολώσει ακόμα περισσότερο το τοπίο. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν εκ των πρωταγωνιστών της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαική Ένωση.

    Ουσιαστικά, μαζί με τον Ν. Φαράτζ, αποτέλεσαν την προσωποποίηση της απέχθειας προς τις Βρυξέλλες και της ανάκτησης της «χαμένης» Βρετανικής ανεξαρτησίας.

    Όταν λοιπόν ο κατεξοχήν εκφραστής του Brexit αναλάβει την πρωθυπουργία, είναι επόμενο να αναμένεται η –με κάθε κόστος αποχώρηση, στις 31 Οκτωβρίου. Με απλά λόγια, η No-Deal αποχώρηση, με τις όποιες επιπτώσεις.

    Όντας ευέλικτο πολιτικό όν, ο Τζόνσον, δύναται να διαχειριστεί το Brexit εξαντλώντας όλους τους πιθανούς τρόπους, ήτοι αποχώρηση με συμφωνία, παράταση των διαπραγματεύσεων αλλά και μέσω νέου δημοψηφίσματος.

    Η αίσθησή μου είναι πως είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να επαναφέρει στη συζήτηση την διεξαγωγή δευτέρου δημοψηφίσματος, κάτι που δεν ήταν εφικτό στην περίπτωση της απερχόμενης Τ. Μέι, η οποία υποστήριζε εξαρχής την παραμονή στην Ε.Ε.

    Σε κάθε περίπτωση, αρνούμαι να δεχτώ την εκτεταμένη καταστροφολογία μερίδας ΜΜΕ και Οικονομικών παραγόντων όσον αφορά τις εξελίξεις.

    Εκτιμώ ότι η εκλογή του Μπόρις Τζόνσον θα έχει θετικό αντίκτυπο για το σύνολο της Ε.Ε.



    ΣΧΟΛΙΑ