• Think Tanks

    Μπορεί ο κοινός φορτιστής για όλα τα κινητά να γίνει πραγματικότητα;


    Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν με συντριπτική πλειοψηφία κανόνες για την καθιέρωση ενός κοινού φορτιστή για όλους τους κατασκευαστές φορητών συσκευών σε όλη την Ευρώπη, μια πρωτοβουλία που έχει επικρίνει η Apple, η εταιρεία που κατασκευάζει τα iPhones.

    Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισαν με πλειοψηφία 582 υπέρ έναντι 40 κατά ένα ψήφισμα που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκπονεί νόμους της ΕΕ, να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές στην ΕΕ δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να αγοράζουν νέους φορτιστές με κάθε νέα συσκευή.

    Η Επιτροπή θα πρέπει να εγκρίνει νέους κανόνες έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με το ψήφισμα των ευρωβουλευτών.

    Το ψήφισμα ανέφερε ότι εθελοντικές συμφωνίες στον κλάδο έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των τύπων φορτιστών, αλλά δεν έχουν οδηγήσει σε ένα κοινό πρότυπο.

    Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, σύμφωνα με το ψήφισμα, ανέρχονταν σε περίπου 16,6 κιλά ανά κάτοικο της ΕΕ το 2016, ήτοι συνολικά 12,3 εκατομμύρια τόνους, ένας αχρείαστα μεγάλος αριθμός.

    Το ψήφισμα ανέφερε επίσης ότι η ασύρματη φόρτιση θα μπορούσε να αποβεί επωφελής για τον μετριασμό των αποβλήτων, αλλά παρότρυνε την Κομισιόν να υιοθετήσει κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι οι ασύρματοι φορτιστές θα μπορούσαν να φορτίζουν πολλές διαφορετικές φορητές συσκευές.

    Μια μετάβαση σε έναν κοινό φορτιστή θα επηρέαζε την Apple περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, καθώς τα iPhones και τα περισσότερα από τα φορητά της προϊόντα τροφοδοτούνται από το καλώδιο Lightning, ενώ οι συσκευές Android λειτουργούν με καλώδια USB-C.

    Η Apple ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η βιομηχανία ήδη μετακινείται προς το USB-C και ότι η ρύθμιση για την επιβολή της ομοιομορφίας θα καταπνίξει την καινοτομία και θα βλάψει τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Μια απότομη αλλαγή θα είχε ως αποτέλεσμα ένα «βουνό» ηλεκτρονικών αποβλήτων, ανέφερε.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενεργεί ως εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, πιέζει για έναν κοινό φορτιστή εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

    Το 2009 έπεισε τέσσερις εταιρείες, τις Apple, Samsung, Huawei και Nokia, να υπογράψουν ένα εθελοντικό μνημόνιο κατανόησης για την εναρμόνιση των φορτιστών για τα νέα μοντέλα smartphones που θα κυκλοφορούσαν στην αγορά το 2011.

    Ωστόσο, αξιωματούχοι της Επιτροπής αναφέρουν ότι η εθελοντική προσέγγιση δε λειτουργεί και ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ εξετάζει τώρα τη νομοθεσία και έχει συμπεριλάβει τον κοινό φορτιστή ως ένα από τα μέτρα που σχεδιάζει για το τρέχον έτος.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Reuters, και συγγραφέας είναι ο Philip Blenkinsop



    ΣΧΟΛΙΑ