• Think Tanks

    Alpha Bank: Πού εντοπίζονται οι πιθανοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

    • NewsRoom

    Alpha bank


    Η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα την ελληνική οικονομία, καθώς τα βασικά προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα χαρακτηρίζονται από χαμηλή εισοδηματική ελαστικότητα. Επιπλέον, η ενδεχόμενη αρνητική επίδραση στο ύψος των εξαγωγών αναμένεται να αντισταθμισθεί εν μέρει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού, της αυξητικής προσαρμογής στο ύψος των συντάξεων και της μείωσης των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα, την εστίαση και την ενέργεια, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Η τράπεζα προειδοποιεί ωστόσο πως αυτή η ανθεκτικότητα δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι εκλείπουν και οι κίνδυνοι, όπως είναι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό που αναμένεται να ενισχύουν τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στον  ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και να διευρυνθεί το έλλειμμα του εμπορικoύ ισοζυγίου.

    Επιπλέον, η διατήρηση της τρέχουσας ήπιας δυναμικής του ρυθμού μεγέθυνσης ενδέχεται να μην επαρκεί για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας.

    Η Alpha Bank παραθέτει τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη», σύμφωνα με το οποίο το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα παρέμεινε το 2018 θετικό για έκτο συνεχές έτος.

    Το ισοζύγιο στο πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν θετικό και διαμορφώθηκε στις 48.880 θέσεις εργασίας, καταγράφοντας τη δεύτερη μετά την αντίστοιχη περυσινή, υψηλότερη επίδοσή του για το συγκεκριμένο τρίμηνο από το 2001 μέχρι σήμερα.

    Ως προς το βασικό χαρακτηριστικό της κατανομής των νέων θέσεων εργασίας μεταξύ πλήρους, μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία πενταετία.

    Αναλυτικά, η αναλογία νέων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης και ευέλικτων μορφών εργασίας ήταν 79% προς 21% το 2009, ενώ το 2018 τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν στο 45% και 55%.

    Από το 2014 και μετά, οι νέες προσλήψεις που αφορούσαν συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης είναι σταθερά περισσότερες από τις μισές,



    ΣΧΟΛΙΑ