• ΑΓΟΡΕΣ

    Πρώτη σε χρηματιστηριακή αξία η Eurobank ύστερα από 6 χρόνια

    Eurobank - Δωρεά 354.000 ευρώ στη Σχολή Ευελπίδων για ανακαίνιση κτιριακών υποδομών

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Την κορυφή της πυραμίδας των τραπεζικών κεφαλαιοποιήσεων κατέκτησε η Eurobank μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Grivalia Properties, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της στα 2,78 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας την μέχρι πρότινος κυρίαρχο της κατηγορίας, Εθνική Τράπεζα. Έτσι, η Eurobank περνάει στη θέση του οδηγού των συστημικών τραπεζών, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2013.

    Η τράπεζα είχε ανακοινώσει την έκδοση 1.523.163.087  νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,23€, που προέκυψαν από την ανταλλαγή των μετοχών της απορροφώμενης Grivalia, ορίζοντας την 23η Μαΐου ως την ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης. Με τη νέα προσαρμοσμένη τιμή των 0,716€ που ίσχυσε από τη χθεσινή συνεδρίαση και τον συνολικό αριθμό των μετοχών να προσαρμόζεται στα 3,70 δισεκ. τεμάχια, η κεφαλαιοποίηση της Eurobank άγγιξε χθες τα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ με την ώθηση που έλαβε η χρηματιστηριακή της τιμή κατά τη σημερινή συνεδρίαση (ΕΥΡΩΒ 0,75€ +5,41%), αγγίζει τα 2,78 εκατομμύρια.

    Με αυτόν τον τρόπο, η τράπεζα αναπηδά στην τρίτη θέση του large cap, πίσω από τα “βαριά πυροβολικά” της Coca Cola και του ΟΤΕ, ξεπερνώντας κατά 5 θέσεις τις Alpha Bank και Εθνική, που συναγωνίζονται για την 8η θέση. Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τη Grivalia, της έδωσε γιγάντιο προβάδισμα ύψους ενός δισεκ. περίπου έναντι των υπολοίπων συστημικών τραπεζών, με τα μεγέθη τους να διαμορφώνονται στα 1,87 δισεκ. για Εθνική και Alpha Bank, και 665 εκατομμύρια για την Tράπεζα Πειραιώς.

    Επιπλέον αγοραστικό ενδιαφέρον όμως, αναμένεται να καταγραφεί στο ταμπλό για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, καθώς η MSCI ανακοίνωσε, δεδομένων των εξελίξεων, την επίσπευση της αναβάθμισης της μετοχής στους δείκτες της, με ημερομηνία εφαρμογής την 23η Μαΐου, έναντι της 28ης, η οποία είχε αρχικά ανακοινωθεί ως ημερομηνία ένταξης. Με μία και σήμερα λοιπόν, οι αντίστοιχες εισροές κεφαλαίων των χαρτοφυλακίων, επισπεύδονται για 5 ημέρες μπροστά, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση του σημερινού άλματος της μετοχής, και στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας σε ολόκληρο το ταμπλό.

    Υπενθυμίζεται πως η επιστροφή της Εθνικής θα πραγματοποιηθεί στις 28 του μήνα, όπως προβλεπόταν στην αρχική ανακοίνωση της MSCI, με τους αναλυτές της Morgan Stanley να περιμένουν και εκεί εισροές κεφαλαίων, ύψους 93 εκατομμυρίων ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ