• Think Tanks

    Αυτές είναι οι χώρες με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο


    Τα ταξίδια ανοίγουν το μυαλό, λέει μια φράση. Αλλά το πόσο μακριά και πόσο συχνά ταξιδεύεις εξαρτάται από ένα συνδυασμό παραγόντων. Η ευκαιρία να ταξιδέψεις μπορεί να είναι μία πολυτέλεια, φυσικά εάν ο χρόνος και τα χρήματά σας καταναλώνονται μόνο στην καθημερινή ρουτίνα, η δυνατότητα να ξεφύγεις κάπου εξωτικά μπορεί να μοιάζει με κάτι που κάνουν οι άλλοι άνθρωποι.

    Αλλά ακόμη και για όσους είναι αρκετά τυχεροί για να μπορέσουν να επισκεφθούν άλλα μέρη του κόσμου, μπορεί να υπάρχει ακόμα ένα τρομακτικό εμπόδιο που εμποδίζει την πορεία τους: το διαβατήριό τους. Τώρα, θεωρητικά, το διαβατήριό είναι το κλειδί για έναν κόσμο εμπειρίας και θαυμασμού. Αλλά αυτό ισχύει μόνο αν στην πραγματικότητα σας βάζει στη χώρα της επιλογής σας.

    Τα ταξίδια χωρίς βίζα έχουν γίνει όλο και πιο συνηθισμένα, αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους είναι κομβικής σημασίας για την υγεία του τουριστικού τομέα, ο οποίος το 2016 συνέβαλε με 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ και δημιούργησε 292 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Για να μην αναφέρουμε πώς βοηθά στη διευκόλυνση των διεθνών επιχειρήσεων. Αλλά όλα εξαρτώνται από την αποδοχή των εγγράφων σας από άλλες χώρες.

    Αυτή τη στιγμή, τα τρία πιο ισχυρά διαβατήρια που υπάρχουν είναι της Ιαπωνία, της Σιγκαπούρης και της Νότιας Κορέας – όλα κατατάσσονται στην πρώτη θέση στον δείκτη Henley & Partners Passport Index. Οι πολίτες των τριών αυτών κρατών έχουν πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε 189 χώρες. Η Γερμανία είναι ακριβώς από πίσω με 188.

    Αντίθετα, το Αφγανιστάν και το Ιράκ κατατάσσονται στην τελευταία θέση στην κατάταξη, καθώς αναγνωρίζονται μόνο από 30 χώρες για είσοδο χωρίς βίζα.

    Ένας κόσμος ευκαιριών

    Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του ταξιδιού και της ευημερίας. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών υπηρεσιών και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία κατηγορία εξαγωγών. Αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης: Κάθε 30 νέοι τουρίστες που φθάνουν σε έναν προορισμό θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας θέσης εργασίας και ο τομέας έχει σχεδόν διπλάσιο αριθμό γυναικών εργοδοτών από ό, τι οι άλλοι τομείς επιχειρήσεων.

    Πίσω στη δεκαετία του 1950, περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδευαν διεθνώς κάθε χρόνο. Μέχρι το 2016, ο αριθμός αυτός είχε εκτοξευθεί στα 1,2 δισεκατομμύρια και προβλέπεται να φτάσει τα 1,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030. Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται ως η χρυσή εποχή των διεθνών ταξιδιών, στη δεκαετία του ’50 οι επιβάτες που ταξίδευαν με αεροπλάνο θα περίμεναν να σερβιριστούν σε πορσελάνινα πιάτα με μεταλλικά μαχαιροπίρουνα. Μπορούσαν επίσης να καπνίζουν στον αέρα. Ωστόσο, ήταν επίσης πέντε φορές πιο πιθανό να πεθάνουν σε αεροπορικό δυστύχημα από τους σημερινούς επιβάτες. Για κάθε 100.000 ώρες που ένα αεροπλάνο είναι στον αέρα, υπάρχουν μόνο 1,33 θάνατοι – το 1952, ο αριθμός αυτός ήταν 5.2 θάνατοι.

    Ενίσχυση της ροής εσόδων

    Η μείωση των φραγμών εισόδου είναι καλή για τις επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για τη γενική υγεία μιας οικονομίας είτε για τους τοπικούς επιχειρηματίες που πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες. Το 2008, το 77% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση για βίζα πριν ξεκινήσει τα ταξίδια του. Αυτό είχε μειωθεί σημαντικά στο 58% μέχρι το 2016.

    Όπως ανέφεραν οι συντάκτες της Έκθεσης για την Ανταγωνιστικότητα των Ταξιδιών και του Τουρισμού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2017: «Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν ότι, ως επί το πλείστον, τα εμπόδια στις μετακινήσεις δεν κάνουν τους ανθρώπους και τις χώρες ασφαλέστερες, αλλά παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανοχή μεταξύ των χωρών».

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας από τους ταχύτερα αναδυόμενες χώρες στον δείκτη. Είναι 21η, από 61η 10 χρόνια πριν, με πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε 165 προορισμούς. Άλλες χώρες με μεγάλες μεταβολές κατά την τελευταία δεκαετία είναι η Αλβανία, η οποία έχει ανέβει 28 θέσεις στην 116η, και η Κίνα, η οποία είναι 12 θέσεις πάνω, στην 67η.

    Παραδοσιακά ισχυρό και σταθερό στην κατάταξη ισχύος διαβατηρίων, το βρετανικό διαβατήριο παραμένει στην πέμπτη θέση, όπου ήταν το 2018, αν και ο αριθμός των χωρών στις οποίες προσφέρει πρόσβαση χωρίς θεώρηση μειώθηκε από 186 σε 185. Η επί μακρόν αναμενόμενη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη συμβεί για το Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι προς το παρόν υπάρχουν ελάχιστες αλλαγές. Όμως, η προοπτική παραμένει ότι όταν θα πραγματοποιηθεί η Brexit, οι κάτοχοι διαβατηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για βίζα όταν επισκέπτονται τις 26 χώρες της Σένγκεν – μια κίνηση που θα μπορούσε να φέρει το βρετανικό διαβατήριο να πέφτει από την πέμπτη θέση στην 21η θέση, μαζί με το Μπρουνέι και τα ΗΑΕ.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Sean Fleming



    ΣΧΟΛΙΑ