• ΑΓΟΡΕΣ

    Τελευταία ευκαιρία για τους ανασφάλιστους οδηγούς


    Σήμερα το μεσημέρι εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί από την πολιτεία για το πρόστιμο στα ανασφάλιστα οχήματα. Η τροπολογία έχει κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών η οποία θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με αναδρομική ισχύ. Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο είναι υποχρεωτική η ασφάλιση Αστικής Ευθύνης που προκύπτει από τη χρήση χερσαίων οχημάτων. Ωστόσο, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός οχημάτων τα οποία είναι ανασφάλιστα για μικρό ή/και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Αρχές Ιουνίου η πολιτεία προχώρησε σε εφαρμογή της νομοθεσίας που υπήρχε από το 2013 για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων και η οποία προβλέπει την επιβολή προστίμου για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που δεν το έχουν ασφαλισμένο. Κατά την πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων διαπιστώθηκαν ορισμένα προβλήματα τα οποία οδήγησαν την πολιτεία στην απόφαση να δώσει παράταση έως τις 14 Ιουλίου 2017 σε όλους τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που βρέθηκαν ανασφάλιστοι για να ασφαλίσουν τα οχήματά τους.

    Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων έχουν τη δυνατότητα μέχρι αύριο να αποφύγουν το πρόστιμο, εφόσον έχουν ασφαλίσει το όχημα τους, ενώ μετά το πέρας αυτού του χρονικού σημείου οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με νέα πρόστιμα – παράβολα από 100-250ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματός τους. Η τροπολογία με τα πρόστιμα-παράβολα που κατατέθηκε περιλαμβάνει 4 κατηγορίες και είναι οι εξής:

    – 100 ευρώ για δίκυκλα μέχρι 250 κυβικά εκατοστά.

    – 150 ευρώ για δίτροχα πάνω από 250 κυβικά εκατοστά.

    – 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως  1.000 κυβικά εκατοστά.

    – 250 ευρώ για  αυτοκίνητα πάνω από 1.000 κυβικά εκατοστά.

    Οσοι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων έχουν ήδη καταβάλει το πρόστιμο-παράβολο των 250 ευρώ και προχώρησαν στην ασφάλιση των οχημάτων τους, το ποσό των 250 ευρώ θα τους επιστραφεί. Οι ιδιοκτήτες αυτοί ανέρχονται περίπου σε 6.000.

    Ασφαλίστηκαν πάνω από 250.000 οχήματα από την 1η Ιουνίου

    Πάντως παρά τα λάθη και τις όποιες παραλήψεις που προκάλεσε η αποστολή των ειδοποιητηρίων στους φορολογούμενους, η κίνηση απέδωσε καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων έσπευσαν να συμμορφωθούν με τον νόμο και τον αριθμό των ασφαλισμένων οχημάτων να ξεπερνά τις 250.000 χιλιάδες από την 1η Ιουνίου.

    Μετά την εκπνοή της παράτασης θα γίνει νέα διασταύρωση στις  βάσεις δεδομένων που θα έχουν ενημερωθεί με τις μεταβολές. Γι΄ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ενημερώσει ότι με βάση τη νομοθεσία, οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημέρα λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι.

    Χρηστικές Οδηγίες κατόχου ανασφάλιστου οχήματος

    Όσοι έλαβαν ειδοποιητήριο για ανασφάλιστο όχημα και δεν έχουν ακόμη τακτοποιήσει τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα, θα πρέπει να γνωρίζουν:

    Περίπτωση μεταβίβασης του οχήματος, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των ενδιαφερόμενων πολιτών (πωλητή – αγοραστή) αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Στις περιπτώσεις αυτές, η διαδικασία της μεταβίβασης ολοκληρώνεται με την υποβολή, στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας, των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και την έκδοση άδειας κυκλοφορίας στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη (αγοραστή).

    Περίπτωση κλοπής οχήματος η οποία έχει δηλωθεί στην οικεία Αστυνομική Αρχή αλλά δεν έχουν ενημερωθεί αντιστοίχως οι βάσεις δεδομένων. Στην περίπτωση αυτή οι πολίτες πρέπει να προσκομίσουν στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας απλό φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης της Αστυνομικής Αρχής για τη δήλωση της κλοπής, ώστε να υπάρξει η σχετική καταχώριση.

    Περίπτωση οριστικής διαγραφής του οχήματος λόγω ανακύκλωσής του, με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσκομιστεί στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας πιστοποιητικό καταστροφής από την ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος, Τηλ. 210 689 9039, [email protected]) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικής διαγραφής του οχήματος και να γίνει η σχετική ενημέρωση της βάσης δεδομένων.

    Περίπτωση οριστικής διαγραφής του οχήματος λόγω ανακύκλωσής του με παρέμβαση του οικείου Δήμου. Εάν το όχημα έχει παραληφθεί πριν την εφαρμογή του ΠΔ 116/2004, πρέπει στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας να υποβληθεί βεβαίωση του Δήμου ότι παρελήφθη το συγκεκριμένο όχημα (αριθμός πλαισίου ή αριθμός κυκλοφορίας) και παρεδόθη στον (τότε) ΟΔΔΥ (νυν ΔΔΔΥ) και βεβαίωση του φορέα αυτού για το συγκεκριμένο όχημα (αριθμός πλαισίου ή αριθμός κυκλοφορίας), με την ένδειξη ότι εκποιήθηκε για διάλυση (SCRUP).

    -Χρήσιμες συμβουλές από τον Νίκο Καραλή, Ασφαλιστικό Πρακτορείο Γ. Παπαχρήστος & Υιοί Α.Ε

     



    ΣΧΟΛΙΑ