• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα σχόλια του Trump γκρεμίζουν τις ευρωαγορές


    Ισχυρές απώλειες σημειώνουν λίγο μετά το άνοιγμα οι μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, ύστερα από τις χθεσινές απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, αναφορικά με την πορεία των σινοαμερικανικών εμπορικών συνομιλιών.

    Ύστερα από πολυάριθμες εβδομάδες ηρεμίας, που προσέφεραν ανακούφιση στις επενδυτικές ανησυχίες, οδηγώντας τους αμερικανικούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά, ο Trump προκάλεσε χθες κύματα αναστάτωσης, δημοσιεύοντας στο Twitter την απόφασή του να αυξήσει τους υφιστάμενους δασμούς σε προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, από το 10% στο 25% την ερχόμενη Παρασκευή. Ο πρόεδρος σχολίασε επιπλέον ότι οι υπάρχοντες δασμοί έχουν ελάχιστη επίδραση στο κόστος παραγωγής, ενώ αντιθέτως, πλήττουν κυρίως την κινεζική οικονομία, καθώς και ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων κινείται υπερβολικά αργά.

    Σύμφωνα με τα αμερικανικά δημοσιεύματα, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει  το προγραμματισμένο ταξίδι των εκπροσώπων της στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείτο λίγο πριν την κρίσιμη έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, στον οποίον  οι επενδυτές θα αναζητήσουν επιβεβαίωση των λεγόμενων του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, για το αν οι πληθωριστικές αδυναμίες της οικονομίας είναι όντως παροδικές, το οποίο ισχυρίστηκε κατά την προηγούμενη συνέντευξη τύπου της ομοσπονδιακής τράπεζας.

    Η αγορά στο Λονδίνο θα παραμείνει σήμερα κλειστή λόγω της καθιερωμένης τραπεζικής αργίας, με την πολιτική επικαιρότητα όμως, να προσφέρει αρκετούς καταλύτες για τις επόμενες ημέρες. Ύστερα από την απαξίωση που δέχθηκαν τα κόμματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές, οι δύο ηγέτες φέρονται να βρίσκονται πλέον κοντά σε συμφωνία όσον αφορά την τελωνειακή νομοθεσία που θα συνοδεύει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκη Ένωση, χωρίς όμως αυτό να εγγυάται την τελική στήριξη του Corbyn σε μία νέα ψηφοφορία για το Brexit.

    Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες -1,40%, στο Παρίσι ο CAC 40 βρίσκεται στο -1,52% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -1,39%, ενώ ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κινείται με πτώση -1,06%.



    ΣΧΟΛΙΑ