• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί η αντίδραση στην αγορά θα έρθει σταδιακά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιατί είναι κρίσιμες οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας


    Εξελίξεις πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εδραίωση της περιοχής των 800 μονάδων, με συντήρηση δυνάμεων μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου και αλλαγή της τάσης (;) από το τρίτο τρίμηνο κι έπειτα είναι το νόημα της έκθεσης της Euroxx Χρηματιστηριακής.

    Αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολογιακών δανείων, μετοχικές ανακατατάξεις, που ήδη λαμβάνουν χώρα (σ.σ. περίπτωση Ελλάκτωρ), θα αρχίσουν να αποτελούν την «καθημερινότητα» της αγοράς με μεγάλη ένταση και συχνότητα από τον Μάρτιο κι έπειτα. Η μεγάλη ρευστότητα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές (π.χ. ιστορικά υψηλά σε Τόκιο, Φρανκφούρτη, Wall, κρυπτονομίσματα, υπερκαλύψεις σε ομολογιακές εκδόσεις κρατών και επιχειρήσεων) αποτελεί ευκαιρία και για τις εισηγμένες της Λεωφόρου Αθηνών.

    Αυτή η ρευστότητα όμως, σύμφωνα με την αγορά, θα μπορούσε να αποτελέσει και τροχοπέδη για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, δεδομένης της έλλειψης βάθους στην αγορά, κάτι που είναι εύκολα αντιληπτό από τον χαμηλό ημερήσιο τζίρο.

    Η προγραμματισμένη ομολογιακή έκδοση της Μότορ Όιλ, αρχές Μαρτίου, η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς που θα ακολουθήσει, το διεθνές «πράσινο» ομόλογο που ενδεχομένως αγγίξει και το 1 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η ΔΕΗ, η αντίστοιχη έκδοση με παρόμοιο ποσό για τον Μυτιληναίο, ο προγραμματισμός αποπληρωμής του ακριβού ομολόγου της περιόδου Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ από την Reggeborgh θα απαιτήσουν κεφάλαια. Και μάλιστα σε μία περίοδο που η αγορά δεν έχει πείσει για την αλλαγή τάσης, παρά το γεγονός ότι το ηθικό αναπτερώνεται από την αντίδραση προς τα επίπεδα που είχε βρεθεί στο ξεκίνημα της χρονιάς.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι “κατόρθωμα” όταν μετοχές πλησιάζουν τον Κινητό Μέσο Όρο 100 ημερών στην αντίδρασή τους, όπως συνέβη χθες με την Alpha ΑΛΦΑ 1,94% 1,58. Είναι υποσχετική για νέα αντίδραση στο μέλλον. Αλλά όταν η ρευστότητα αναμένεται να στραφεί σε αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακά τα αντανακλαστικά, όπως αναφέρουν, γίνονται πιο αργά.

    Συνεπώς, η αντίδραση στην αγορά θα έρθει σταδιακά. Ο εμβολιασμός, η γοργή πρόοδός του, το άνοιγμα της οικονομίας μέχρι τα μέσα Απριλίου, όπως είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, οι συμφωνίες για την υποδοχή τουριστών το καλοκαίρι με ή χωρίς εμβόλιο, οι αποκρατικοποιήσεις, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ, θα αποτιμώνται μέρα με τη μέρα στη Λεωφόρο Αθηνών. Όσο τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα τόσο θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη της αγοράς, αποτυπωμένη στο ταμπλό.



    ΣΧΟΛΙΑ