• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ουρά πωλητών, ανίσχυροι οι αγοραστές


    Με τον δείκτη Dax του γερμανικού χρηματιστηρίου να «χάνει» σχεδόν 3% στην πρώτη ώρα των συναλλαγών, το Χ.Α. είναι λογικό να επηρεάζεται πτωτικά επίσης, αγγίζοντας τις 830 μονάδες, επίπεδα που όπως επεσήμανε χθες το mononews.gr, είναι καθοριστικά ως προς την βραχυπρόθεσμη τάση. Αν η αγορά ξεφύγει παρακάτω, διαλύεται πολύ απλά το momentum και μπαίνει σε περιπέτειες θεωρούν οι αναλυτές.

    Οπότε εκείνο που προέχει, είτε στη σημερινή είτε στην αυριανή συνεδρίαση, είναι η γρήγορη επαναφορά. Το περιβάλλον, όμως, δεν ευνοεί εύκολα τις αντανακλαστικές κινήσεις, ειδικά όταν ο Τραμπ απειλεί ευθέως με δασμούς την Ευρώπη και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συμφωνία για ανακωχή με τους Κινέζους.

    Επιπρόσθετα, οι Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και οι αγορές ανησυχούν ότι η κρίση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα βαθαίνει στο πρώτο 3μηνο του 2020, ενώ μία μη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, για την αποχώρηση του τελευταίου, σημαίνει επιπλέον κόστος και νέα τιμολόγηση για την αγορά των μετοχών. Το επόμενο  διάστημα λοιπόν, κρίνεται ως ιδιαιτέρως κρίσιμο…

    Η άνοδος που παρατηρείται σε μερικά large caps, είναι υποτονική και δεν πείθει για τη συνέχεια. Πενιχρά κέρδη 0,25% στην Aegean, λίγο πάνω από τα 8 ευρώ ή η κίνηση στα 8,12 ευρώ για τα ΕΛΠΕ, ή η κίνηση στα 20,30 ευρώ, στη Μότορ Όιλ δεν πείθουν για τη συνέχεια, αφού οι συγκεκριμένες μετοχές φλέρταραν με τα χαμηλά μήνα. Αντιθέτως, συνεχίζονται οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Εθνική να υποχωρεί πάνω από 3,5%, στα 2,46 ευρώ, την Πειραιώς πάνω από 2%, στα 2,73 ευρώ, τη Eurobank 1,8%, στα 0,83 και την Alpha με άνοδο 1,25%, στο 1,58 ευρώ.

    Από τις μετοχές που διακινούνται 55 διαπραγματεύονται στο κόκκινο και 22 ενισχύονται, ενώ οι συναλλαγές είναι και πάλι μεγάλες, πραγματοποιώντας τζίρο κοντά στα 16 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα. Που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα ουρά πωλητών.

    Αντίδραση 2,3% βγαίνει στην ΕΧΑΕ, στα 4,45 ευρώ με 40 χιλιάδες τεμάχια, ενώ ξεχωρίζει και η Ευρωπαϊκή Πίστη, αλλά με μικρό τζίρο, στα 5,7 ευρώ και κέρδη 1,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ