• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για S&P 500 και Nasdaq, παρά την άνοδο της Παρασκευής

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ήπια άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 33.203,93 μονάδες με άνοδο 0,53%, ο S&P 500 στις 3.844,82  μονάδες με κέρδη 0,59% ενώ ο Nasdaq στις 10.497,86 μονάδες με κέρδη 0,21%.

    Οι επενδυτές είδαν τον δείκτη προσωπικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures – PCE), τον δείκτη που προτιμά η FED για την μέτρηση του πληθωρισμού,  να επιβραδύνεται στο 5,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από το 6,1% του Οκτωβρίου. Πάντως, η αγορά ανέμενε ελαφρώς μεγαλύτερη μείωση, στο 5,3%.

    Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης επιτάχυνε κατά 0,1% έναντι του 0,4% που είχε προηγηθεί και της πρόβλεψης των αναλυτών για αύξηση με ρυθμό 0,3%.

    Στο πιο στενό μέρος του δείκτη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και στο οποίο εστιάζει η Fed, ο δομικός PCE επιβράδυνε στο 4,7% ετησίως όπως περίμεναν οι αναλυτές, από το 5% του Νοεμβρίου.

    Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε με μικρότερο ρυθμό από ό,τι τον Οκτώβριο, με +0,2% έναντι +0,3% επίσης σύμφωνα με τις προβλέψεις.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γίνει γνωστό στις αρχές του μήνα, ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή επιβράδυνε επίσης στο 7,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από το 7,7% του Οκτωβρίου, την ώρα μάλιστα που η αγορά περίμενε μικρότερη επιβράδυνση στο 7,3%.

    Παρά την άνοδο της Παρασκευής, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με συνολικές απώλειες για τους S&P 500 και Nasdaq, για τρίτο συνεχόμενο πενθήμερο, ενώ αντίθετα με συνολικά κέρδη 0,86% έκλεισε ο Dow Jones. O S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση περίπου 0,2% ενώ ο Nasdaq με συνολικές απώλειες περίπου 2% για την εβδομάδα, επίσης για τρίτη πτώση στη σειρά.

    Για τον Δεκέμβριο, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 5,8%, ενώ ο Dow και ο Nasdaq υποχωρούν κατά  4% και 8,5%, αντίστοιχα. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις για τους κύριους μέσους όρους από τον Σεπτέμβριο. Οι μετοχές βρίσκονται επίσης σε ρυθμό για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη 6,9% για το WTI

    Χρυσός: Άνοδος 0,5% την Παρασκευή

    Οριακές μεταβολές για τις ευρωαγορές – Σε θετικό έδαφος η εβδομάδα για τον Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ