Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στη Βρετανία ενισχύθηκαν κατά 2% τη Δευτέρα, παραμένοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2023. Η κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στον Περσικό Κόλπο και τα επίμονα ελλείμματα στα αποθέματα διατηρούν τους συναλλασσομένους στις αγορές ενέργειας σε επιφυλακή για σοβαρές διαταραχές στον εφοδιασμό ενόψει του χειμώνα.

Το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς, παράδοσης επόμενου μήνα, κατέγραψε άνοδο 2%, κοντά στα 73,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παραμένοντας λίγο χαμηλότερα από το υψηλό πολλών ετών των 74,32 ευρώ που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα.

1

Στη Μεγάλη Βρετανία, το αντίστοιχο συμβόλαιο χονδρικής NBP ενισχύθηκε επίσης κατά 2%, περίπου στις 182,50 πένες ανά therm, διατηρούμενο σε μικρή απόσταση από το υψηλό του 2023, στις 183,95 πένες.

Η νέα ανοδική δυναμική αντανακλά το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου που παραμένει ενσωματωμένο στις ευρωπαϊκές προθεσμιακές τιμές. Οι συναλλασσόμενοι επανεκτιμούν την ασφάλεια του χειμερινού εφοδιασμού μετά τα νέα στρατιωτικά πλήγματα και τις απειλές κατά της ναυσιπλοΐας σε κρίσιμες διαδρομές μεταφοράς ενέργειας στη Μέση Ανατολή.

Η Τεχεράνη απειλεί με ζώνη περιορισμένης πρόσβασης μετά τα αμερικανικά πλήγματα

Η ανησυχία στην αγορά εντάθηκε μετά την ανακοίνωση των ιρανικών Αρχών ότι σχεδιάζουν να ανακηρύξουν ζώνη περιορισμένης πρόσβασης έξω από το Στενό του Ορμούζ τις επόμενες ημέρες.

Η προειδοποίηση ακολούθησε τις στρατιωτικές συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου, κατά τις οποίες οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν και έθεσαν εκτός λειτουργίας τρία ιρανικά δεξαμενόπλοια, ως απάντηση σε επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο πολεμικών πλοίων του αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή.

Καθώς από το Στενό του Ορμούζ διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων μεταφορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κυρίως από το Κατάρ, το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη διέλευση ή συνέχισης των στρατιωτικών συγκρούσεων απειλεί να διακόψει μια ζωτικής σημασίας αρτηρία εφοδιασμού της Ευρώπης.

Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας αναγκάζονται να διεκδικούν με υψηλές προσφορές, ανταγωνιζόμενες τους Ασιάτες αγοραστές, διαθέσιμα φορτία LNG από τη λεκάνη του Ατλαντικού, προκειμένου να καλύψουν το πιθανό έλλειμμα.

Η καθυστέρηση στην αναπλήρωση των αποθεμάτων αυξάνει την ευπάθεια ενόψει χειμώνα

Το γεωπολιτικό σοκ εκδηλώνεται ενώ το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα αντιμετωπίζει σημαντικό έλλειμμα στα υπόγεια αποθέματα φυσικού αερίου, καθώς εισέρχεται στις τελευταίες εβδομάδες της θερινής περιόδου πλήρωσης των αποθηκών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων διαμορφώνεται περίπου στο 62%, χαμηλότερα κατά περίπου 17 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας για τη συγκεκριμένη εποχή.

Τα έντονα κύματα καύσωνα στη Νότια Ευρώπη αύξησαν την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο. Παράλληλα, οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης σε υπεράκτιους αγωγούς της Νορβηγίας και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις φορτίων LNG από το Κατάρ περιόρισαν σημαντικά τον ρυθμό αναπλήρωσης των αποθεμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.

Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι, με την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων να παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση, οποιαδήποτε παρατεταμένη διαταραχή στις θαλάσσιες ροές LNG κατά το φθινόπωρο θα αφήσει την Ευρώπη ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε απότομες αυξήσεις τιμών και πιθανούς περιορισμούς στην παροχή φυσικού αερίου, σε περίπτωση παρατεταμένων περιόδων έντονου ψύχους τον χειμώνα.

Το ενεργειακό κόστος ενισχύει τις προσδοκίες αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η επίμονη άνοδος των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του Brent πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζει να τροφοδοτεί φόβους για πληθωριστικές πιέσεις λόγω αυξημένου κόστους στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και στο λιανεμπόριο.

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους περιπλέκει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της την Πέμπτη.

Με τον γενικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να επιταχύνεται στο 3,3% τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 14,3% στις τιμές της ενέργειας, οι αγορές χρήματος προεξοφλούν σχεδόν πλήρως αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Κριστίν Λαγκάρντ και τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής αυτή την εβδομάδα, διατηρώντας περιοριστικές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης 

Audi: «Ανασταίνει» το A2 στην Ευρώπη για να αυξήσει την κερδοφορία

Allwyn: Επαναγορά ιδίων μετοχών αξίας 8,63 εκατ. ευρώ

Γερμανία: Σε χαμηλό έτους μειώθηκε απροσδόκητα η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο