• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τέταρτη ημέρα ανόδου αναμένοντας τα στοιχεία του πληθωρισμού – Ποια μετοχή έκλεισε με άλμα κοντά στο +4.000%

    • ESG Team
    Wall Street


    Με νέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη η Wall Street καθώς συνεχίστηκε η σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών αμερικανικών ομολόγων, εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.804,87 μονάδες με κέρδη 0,19%, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.376,95 μονάδες με άνοδο 0,43% ενώ ο Nasdaq στις 13.659,68 μονάδες κλείνοντας στο +0,71%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε περισσότερο από 9 μονάδες βάσης την Τετάρτη.

    Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον S&P 500 και τρίτη από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση στο Ισραήλ.

    Η αγορά έστρεψε την Τετάρτη την προσοχή της στην έκθεση του δείκτη τιμών παραγωγού, ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,5% τον Σεπτέμβριο, υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο 0,3%. Ο αριθμός εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει επιβράδυνση από την αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

    Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι αυριανές ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones να αναμένουν αναμένουν αύξηση 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 3,6% σε ετήσια βάση.

    Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα στοιχεία καθώς αναζητούν ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις πολιτικής της FED. Η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed ανέφερε στη συνεδρίασή τους τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ότι θα ήταν πιθανή μια ακόμη αύξηση.

    «Η πλειονότητα των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια ακόμη αύξηση στο επιτόκιο στόχου ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε μια μελλοντική συνάντηση θα ήταν πιθανότατα κατάλληλη, ενώ ορισμένοι έκριναν πιθανό ότι δεν θα δικαιολογούνταν περαιτέρω αυξήσεις», αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής FOMC της 19-20 Σεπτεμβρίου.

    Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας η Exxon Mobil συμφώνησε να αγοράσει το γεωτρύπανο σχιστόλιθου Pioneer Natural Resources σε μια συνολική συναλλαγή αξίας 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη συγχώνευση που ανακοινώθηκε στη Wall Street φέτος. Οι μετοχές της Pioneer ενισχύθηκαν κατά 1,4%, ενώ η Exxon υποχώρησε κατά περίπου 3,6%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Amgen (4,55%), ενώ ακολούθησαν οι Boeing (1,31%) και Intel (1,24%). Στον αντίποδα βαριές απώλειες σημείωσε η Chevron (-3,26%), ενώ ακολούθησαν οι φαρμακευτικές Johnson & Johnson (-1,38%) και Procter & Gamble (-1,26%).

    Την πιο εντυπωσιακή επίδοση της ημέρας, πάντως, πραγματοποίησε η εταιρεία της φαρμακευτικής Tempest Therapeutics η οποία έκλεισε στο +3.972,53% με την κεφαλαιοποίησή της να εκτινάσσεται στα 130 εκατ. ευρώ. Η άνοδος ήρθε μετά τη δημοσίευση ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων μελέτης γύρω από την πειραματική θεραπεία της  TPST-1120 για τον καρκίνο του ήπατος.

    Βαριές απώλειες για το πετρέλαιο

    Την ίδια ώρα, βαριές απώλειες σημείωναν οι τιμές του πετρελαίου για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

    Οι φόβοι για διακοπή του εφοδιασμού περελαίου λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή υποχώρησαν ακόμα περισσότερο μετά τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της αγοράς.

    Το WTI παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε κατά -2,9% ή 2,48 δολάρια και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 83,49 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Το συμβόλαιο πετρελαίου brent παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 1,75% στα 86,12 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

    Διαβάστε επίσης

    Διάγγελμα Νετανιάχου: Η μοίρα μας κρέμεται από μια κλωστή – «Η Χαμάς χειρότερη και από το ISIS»

    Αυστρία: Ακυρώθηκε ο επαναπατρισμός Αυστριακών από το Ισραήλ λόγω βλάβης στο C-130

    Διαπραγματεύσεις Ερντογάν με Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων



    ΣΧΟΛΙΑ