• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στο «κόκκινο» ξανά οι δείκτες – Πτώση 0,75% για τον Nasdaq, κατρακύλησε η Coinbase

    • NewsRoom
    Wall Street: Με βουτιά ολοκλήρωσε τον χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο του 2020 - Στο -1,59% έκλεισε ο Dow Jones


    Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, δίνοντας έτσι τέλος στον εύθυμο τόνο που επικρατούσε τη προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των τιμών επηρέασαν αρνητικά τους επενδυτές.

    Οι επενδυτές βρίσκονται σε μια φάση ερμηνείας και κατανόησης των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στις αποφάσεις της Fed όσων αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων.

    Την Πέμπτη, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ δεσμεύτηκε ότι η Fed στοχεύει στην μείωση του πληθωρισμού και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2%. Ωστόσο επεσήμανε ότι «αυτό έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα με τον πόλεμο που ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου». Επίσης τόνισε ότι «στην Fed δεν πιστεύουμε ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη. Είναι εφικτό να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς αυτό να επιφέρει πλήγμα στην αγορά εργασίας και ότι ο στόχος της τράπεζας είναι περιοριστεί η ζήτηση και όχι να προκαλέσει ανεργία».

    Ο υπεύθυνος στρατηγικής μετοχών της Morgan Stanley, Michael Wilson, ο οποίος έχει προβλέψει τη φετινή πτώση των μετοχών σημειώνει ότι ενώ την περασμένη εβδομάδα η αγορά πήρε μια ανοδική πορεία και αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί για μερικές ακόμη εβδομάδες, ωστόσο η πραγματικότητα των χαμηλότερων κερδών θα οδηγήσει στην επανέναρξη της bear market.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones έχασε 62,42 μονάδες ή -0,20% στις 31.438,26 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 11,63 μονάδες ή -0,30% στις 3.900,11 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 86,73 μονάδες ή -0,75% και έκλεισε στις 11.520,89 μονάδες.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι UnitedHealth η οποία έκλεισε λίγο πάνω από το 2% καθώς και η Chevron που έκλεισε στο + 1,97%. Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Salesforce (-2,48%), Nike (-2,13%) και Boeing (-1,99%).

    Η Goldman Sachs υποβάθμισε την Coinbase από «neutral» σε «buy» και μείωσε την τιμή – στόχο στα 45 από τα 70 δολάρια ανά μετοχή, καθώς η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι τα προβλήματα εσόδων της εταιρείας θα επιδεινωθούν εν μέσω της συνεχιζόμενης αστάθειας στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Η μετοχή έκλεισε με πτώση 10,76%.

    Από την άλλη η Goldman αναβάθμισε τη Robinhood από «buy» σε «neutral» επικαλούμενη ένα πιο ισορροπημένο ρίσκο, αλλά μείωσε την τιμή στόχο στα 9,50 δολάρια ανά μετοχή από 11 δολάρια. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η FTX, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του Sam Bankman-Fried, διερευνά εάν θα μπορούσε να εξαγοράσει τη Robinhood, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη προσφορά.



    ΣΧΟΛΙΑ