• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε νέο ρεκόρ ο Dow Jones με βοήθεια από την… Γερουσία

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν ξανά οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με τον Nasdaq να είναι αυτή τη φορά αυτός που βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος. Αντίθετα, ο Dow Jones και ο S&P 500 κατάφεραν να κλείσουν σε νέο ιστορικό υψηλό, χάρη στις εξελίξεις στη Γερουσία και την υπερψήφιση του σχεδίου Μπάιντε για τις υποδομές.

    O Dow Jones έκλεισε στις 35.264,67 μονάδες, με άνοδο 0,46%, ο S&P 500 στις 4.436,75 μονάδες, με άνοδο 0,10% ενώ με απώλειες 0,49% στις 14.788,09 μονάδες έκλεισε ο Nasdaq.

    Τα βλέμματα της αγοράς ήταν στη Γερουσία, στην οποία, με υπερκομματική στήριξη, πέρασε το σχέδιο ύψους 1 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση των υποδομών. Η τελική πρόταση αποτελεί αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και της διακομματικής επιτροπής της Γερουσίας.

    Το κείμενο αναμένεται να αποσταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αν και το κάτω σώμα του Κογκρέσου ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, η τύχη του σχεδίου παραμένει αβέβαιη καθώς έχουν προκύψει διαφωνίες εντός του κόμματος, μεταξύ της κεντρώας και της αριστερής πτέρυγάς του.

    Η ψήφιση του σχεδίου έφερε κέρδη στις μετοχές που έχουν σχέση με τις κατασκευές, με την κατασκευάστρια χάλυβα Nucor να κλείνει με άνοδο 9,6%, ενώ η Caterpillar έκλεισε στο +2,48%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones.

    Θετικά κινήθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές, εκμεταλλευόμενη την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, κάτι που αντίθετα έπληξε τις τεχνολογικές μετοχές, με τις  FAANG να κλείνουν όλες με απώλειες. Η μετοχή της Goldman Sachs έκλεισε στο +2,02%, ενώ της BofA στο 1,87% και η Wells Fargo στο 2,04%. Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, μετά τη βουτιά της Δευτέρας, με την Exxon Mobil να κλείνει στο +1,7% και τη Chevron στο +1,83%.

    Με απώλειες άνω το 6% έκλεισε η μετοχή-meme της AMC, παρά την αρχική της άνοδο. Η αλυσίδα κινηματογράφων κατάφερε να ανακοινώσει μικρότερες των αναμενόμενων απώλειες για το τρίμηνο, ενώ ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να δέχεται πληρωμές με bitcoin σε όλα τα σημεία της στις ΗΠΑ.

    Άλμα 4,81% σημείωσε η Pfizer, εκμεταλλευόμενη την συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου της. Αντίθετα η  Moderna, η οποία ανακοίνωσε μια νέα επένδυση στον Καναδά έκλεισε στο -5,72%.

    Πέρα από την μετοχή της Caterpillar, τη σημαντικότερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του Dow Jones πέτυχαν οι Walmart (2,13%) και Dow Inc. (2,10%). Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες μεταξύ των 30 μετοχών σημείωσε η Salesforce (-2,38%) ενώ άλλες 7 μετοχές έκλεισαν με ήπια πτώση μικρότερη του 1%.



    ΣΧΟΛΙΑ