• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε υψηλά ημέρας οι βασικοί δείκτες, νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

    • NewsRoom


    Σε υψηλά ημέρας έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, σημειώνοντας όλοι τους άνοδο άνω του 1% και τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, χάρη στα νέα εταιρικά αποτελέσματα και τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την αγορά εργασίας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Εργασίας, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας (για την εβδομάδα έως 30 Ιανουαρίου) υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκαν, σε προσαρμοσμένη βάση, στις 779.000. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη διαδοχική εβδομάδα υποχώρησης του αριθμού, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν για τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

    Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις παραγγελίες των εργοστασίων τον Δεκέμβριο, τα οποία έδειξαν άνοδο κατά 1,1%.

    Στο μέτωπο των εταιρειών, ρεπορτάζ του CNBC ανέφερε πως η Apple βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Hyundai-Kia για την από κοινού παραγωγή αυτόνομων οχημάτων. Την ίδια ώρα, η Merck, η οποία απογοήτευσε με τα οικονομικά της αποτελέσματα σημειώνοντας ζημιές στο δ τρίμηνο, ανακοίνωσε πως ο CEO της Kenneth C. Frazier θα αποχωρήσει από τη θέση στις 30 Ιουνίου. Τη θέση του θα λάβει ο CFO, Robert Davis.

    Η EBay ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, αναθεωρώντας τις προβλέψεις της για το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την μετοχή της να κλείνει στο +5,31%. Καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα ανακοίνωσε και η PayPal με την μετοχή της να κλίνει στο +7,36%. Αντίθετα, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Qualcomm, η μετοχή της οποίας έκλεισε με απώλειες 8,83%.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά άκουσε την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, να σημειώνει πως η ίδια και οι ρυθμιστικές χρηματοπιστωτικές αρχές θα λάβουν τα όποια μέτρα, χρειάζεται να «κατανοήσουν σε βάθος» τι συνέβη με την φρενίτιδα συναλλαγών που αφορούσε την GameStop και άλλες μετοχές τις τελευταίες ημέρες. Η Γέλεν συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση υψηλόβαθμων ρυθμιστικών παραγόντων της αγοράς για το ζήτημα. «Πραγματικά χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι οι χρηματοπιστωτικές μας αγορές λειτουργούν σωστά, αποτελεσματικά, και ότι προστατεύονται οι επενδυτές», δήλωσε στο ABC.

    H μετοχή της GameStop σημείωσε την Πέμπτη νέα ισχυρή βουτιά κλείνοντας με απώλειες 42,11% στα 53,50 δολάρια, ενώ η μετοχή της AMC υποχώρησε στο κατά 20,96% κλείνοντας στα 7,09 δολάρια. Οι απώλειες των δύο μετοχών, που είχαν μετατραπεί σε δύο επενδυτικές φούσκες, έχουν φέρει την ηρεμία στην αγορά.  Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ο δείκτης VIX (γνωστός και ως δείκτης φόβου) υποχώρησε δραστικά από το επίπεδο του 30+ την προηγούμενη Παρασκευή στο 22,9  την Τετάρτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη τριήμερη υποχώρηση στην ιστορία του, σύμφωνα με το FundStrat.

    Κάπως έτσι, ο  Dow Jones έκλεισε στις 31.055,86 μονάδες με άνοδο 1,08%, ο S&P 500 στις 3.871,74 μονάδες με άνοδο 1,09% ενώ ο Nasdaq στις 13.777,74 μονάδες με άνοδο 1,23%.

    Από τις 30  μετοχές του Dow Jones, μόλις 3 έκλεισαν με απώλειες (UnitedHealth -2,54%, Merck -1,67% και Microsoft-0,41%). Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Visa (3,92%), Travelers (3,80%) και American Express (3,70%).



    ΣΧΟΛΙΑ